Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Hvert 3. bestyrelsesmedlem i danske large cap-selskaber er kvinde

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 13. september 2022 kl. 18:58

Tema om Top 100 Mangfoldighed: 14 ud af 44 large cap-selskaber har en kvindeandel i bestyrelsen på 40 procent eller derover. Størst kvindeandel findes i bestyrelserne hos GN Store Nord og Tryg, hvor mændene er i undertal. I Alm. Brand, Chr. Hansen og Coloplast er der lige mange kvinder og mænd i bestyrelsen. En del large cap-selskaber har dog stadig en meget skæv kønsfordeling. Redaktør Claus Strue Frederiksen gør status på kønsfordelingen i danske large cap-selskabers bestyrelser.

Samlet set er der 303 bestyrelsesmedlemmer i large cap-selskaberne, heraf 204 mænd og 99 kvinder, dvs. 33 procent kvinder, men med meget store forskelle selskaberne imellem. Blandt bundskraberne er blandt andet Spar Nords bestyrelse med nul kvinder – og hos Rockwool og Københavns Lufthavn er mindre end hvert femte bestyrelsesmedlem kvinde.*

Modsat har headset- og høreapparatsvirksomhed GN Store Nord og forsikringsselskabet Tryg henholdsvis 57 og 56 procent kvinder i deres bestyrelse. Kvinderne er altså i overtal i to ud af 44 danske large cap-selskabers bestyrelser.

Pierre Berkmann, HR direktør i GN, siger til Økonomisk Ugebrev: ”Andelen af kvinder i GN’s bestyrelse afspejler en generel anerkendelse af behovet for diversitet og kønsdiversitet i ledelsen. Vi forholder os ydmygt til den rejse, vi er på, i retning af at skabe en mere mangfoldig og inkluderende arbejdsplads og arbejder målrettet for at nå vores mål. Dels fordi det er det rigtige at gøre, dels fordi diversitet føder direkte ind i vores evne til at skabe kunderelevant innovation.”

I den kommende tid præsenterer vi i en række artikler resultaterne af vores omfattende Mangfoldigheds Rating der tæller 100 danske virksomheder. Få fuld adgang lige her.

14 selskaber – knap hver tredje large cap-selskab – har mindst 40 procent kvinder i bestyrelsen.

En del large cap-selskaber har allerede levet op til deres officielle målsætning om kønsdiversitet i bestyrelsen. Det gælder eksempelvis ISS og Pandora, der begge med tre kvinder ud af syv bestyrelsesmedlemmer, har nået deres målsætning om 40 procent kvinder i bestyrelsen.

Andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer er markant større i danske large cap-selskaber end i mid cap-selskaberne. Her er der 39 kvinder ud af 186 bestyrelsesmedlemmer, hvorved kvinder blot udgør 21 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de mellemstore børsnoterede virksomheder. Det står en smule bedre til i de 25 store unoterede virksomheder, der indgår i ØU Mangfoldighed Rating 2022 – her er der 42 kvindelige bestyrelsesmedlemmer ud af 182, dvs. 23 procent.

Selvom large cap-selskaber generelt klarer sig bedre end både mid cap og de store unoterede selskaber, findes der stadig en håndfuld large cap-selskaber med en yderst beskeden andel kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Spar Nord skraber bunden med nul kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Men også i virksomheder som Ambu, Carlsberg, Jeudan, Rockwool og Schouw & Co. er kvindelige bestyrelsesmedlemmer et særsyn.

Som de eneste to selskaber på ovenstående liste har Ambu og Rockwool forbedret andelen af kvinder i bestyrelsen fra 2017 til 2021. I 2017 havde de ingen kvinder i bestyrelsen, fire år senere har begge selskaber et kvindeligt bestyrelsesmedlem.

For Carlsberg og Københavns Lufthavn er det gået den anden vej. Siden 2017 har begge disse selskaber udskiftet et kvindeligt bestyrelsesmedlem med en mand. Derved indgår Carlsberg og Københavns Lufthavn i gruppen af seks large cap-selskaber, der 2017-2021 har reduceret andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer med 10 procent eller derover.

Mere om de danske large cap-selskaber, der de seneste år har reduceret i andelen af kvinder i bestyrelser og topledelse, findes her.

UØ Mangfoldigheds Rating 2022 bygger på data indhentet fra virksomhedernes egne officielle rapporter samt tidligere undersøgelser foretaget af Økonomisk Ugebrev. Research er foretaget af ØU Samfundsansvar ved research assistent Andreja Filipovic. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.

* Undersøgelse bygger på seneste årsrapporter dvs. 2021 data, hvorved procentandelen for kvinder i bestyrelsen kan have ændret sig for visse virksomheder. Eksempelvis har Ringkjøbing Lanbobank øget andel af kvinder i bestyrelsen således, at selskabet går fra en andel på 13 procent kvinder i 2021 til en andel på 25 procent kvinder i 2022.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank