Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

16 danske large cap-selskaber har nul kvindelige topledere

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 13. september 2022 kl. 19:58

Hver fjerde person i de danske Large cap-selskabers daglige topledelse, altså executive management, er kvinde. Med et gennemsnitligt antal i den øverste ledelsesgruppe på seks, svarer det til, at der i gennemsnit er halvanden kvinde repræsenteret her. Men der er store forskelle i kvindeandelen fra selskab til selskab, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af mangfoldigheden i de 100 største danske selskaber.  Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her kvindeandelen af topledere og mellemledere i danske large cap-selskaber.

Novozymes er en af frontløberne med flest kvinder i den daglige topledelse, med fire kvinder og fire mænd. I den modsatte ende af skalaen er Carlsbergs topledelse med ni mænd og nul kvinder. Blot ni procent af danske large cap-selskaber har lige mange kvinder og mænd i topledelsen. Og 39 procent af selskaberne har slet ingen kvinder i topledelsen.*

På ranglisten topper NKT, Novozymes, Scandinavian Tobacco Group og Vestas over large cap-selskaber med den højeste andel kvinder i topledelsen. Alle de fire selskaber har ligeså mange kvindelige som mandlige topledere.

I 40 ud af 44 large cap-selskaber er topledelsen altså domineret af mænd og i 16 af selskaberne består topledelsen udelukkende af mænd. Det gælder eksempelvis for Carlsberg, DSV, Ringkjøbing Lanbobank og Royal Unibrew. Samlet har de fire selskaber i alt 18 mænd og nul kvinder i topledelsen.

I den kommende tid præsenterer vi i en række artikler resultaterne af vores omfattende Mangfoldigheds Rating der tæller 100 danske virksomheder. Få fuld adgang lige her.

Som det fremgår af tabellen, er mændene fortsat klart i overtal i topledelserne i danske large cap-selskaber. Ud af 252 topledere er blot 58 af dem kvinder, hvorved der sidder mænd på 77 procent af topposterne i danske large cap-selskaber.

Med 58 kvinder ud af 252 topledere i large cap er andelen 23 procent, og det er betydeligt højere end andelen på kun 14 procent kvindelige topledere i mid cap-selskaberne.

I ledelseslaget under executive management, her kaldet mellemledere, er kvindeandelen højere end i selve topledelsen. Hvor der blot er fire large cap-virksomheder, der har 40 procent kvinder eller derover i topledelsen, er der tolv large cap-selskaber, der har mindst 40 procent kvindelige mellemledere. Tre af selskaber, som ligger inden for life science, har oveni købet flere kvindelige mellemledere end mænd.

Coloplast befinder sig i toppen af listen med 46 procent kvindelige mellemledere. Det samme gælder i forhold til kønsdiversitet i bestyrelsen, hvor selskabet har lige så mange kvindelige bestyrelsesmedlemmer som mænd.  I forhold til kvinder i topledelsen ligger Coloplast med sine 17 procent kvinder i topledelsen dog under gennemsnittet på 23 procent i large cap-kategorien.

Dorthe Rønnau, HR-direktør i Coloplast, siger til Økonomisk Ugebrev:  ”Vi arbejder på at skabe en bedre balance mellem mænd og kvinder i ledelsen. På nogle områder har vi gjort solide fremskridt, og på andre områder – fx antallet af kvinder i topledelsen – har vi et stykke vej endnu. Vi mener, at forandring starter med tydelige målsætninger: Vi ønsker mindst 30 % kvinder i den øverste ledelse inden udgangen af 2025 samt 40 % inden 2030.”

”For at understøtte den udvikling arbejder vi målrettet med vores rekruttering og forfremmelser. Vi stiller, foruden alder og nationalitet, krav til kønssammensætningen i vores teams. Og vi har øget fokus på at gøre vores medarbejdere klar til at træde ind i den øverste ledelse i fremtiden. Det har høj prioritet, at vi flytter os som selskab. Forandring tager tid, men jeg mener, vi er på rette vej,” siger hun.

Hvor 52 procent af large cap-selskaberne har 20 procent eller derunder kvindelige topledere, gælder det kun for 12 procent af selskaberne for mellemledere. Kun fem danske large cap-selskaber har mindre end 20 procent kvindelige mellemledere.

Generelt har selskaberne i bundgruppen større ambitioner for deres kvindeandel: Både DFDS og NKT har målsætninger om mindst 30 procent kvindelige mellemledere – for DFDS’ vedkommende i 2023, NKT i 2024. Også Spar Nord har et mål om at øge andelen af kvindelige mellemledere – banken stiler mod at hver fire mellemleder i 2024 er kvinde.

ØU Mangfoldigheds Rating 2022 bygger på data indhentet fra virksomhedernes egne officielle rapporter samt tidligere undersøgelser foretaget af Økonomisk Ugebrev. Research er foretaget af ØU Samfundsansvar ved research assistent Andreja Filipovic. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.

* Undersøgelse bygger på seneste årsrapporter dvs. 2021 data, hvorved procentandelen for kvinder i topledelsen kan have ændret sig for visse virksomheder.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Region Hovedstaden
Udløber snart
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Økonomiassistent til Aabenraa Havn
Region Syd
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Enhedsleder for Økonomienheden på DMI
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank