Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Næsten hvert andet top-100 selskab har øget kvindeandelen i bestyrelsen

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 26. september 2023 kl. 16:43

Tema: Generalforsamlingers indflydelse – Børsselskabers bestyrelser ignorerer problem med overboarding

ØU Mangfoldigheds Rating 2023: 44 af danske top-100 selskaber har de seneste to år øget andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer – eksempelvis har Dagrofa øget kvindeandelen i bestyrelsen fra 0% i 2021 til 33% i år. Overordnet set er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i top-100 steget 17% på to år. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her udviklingen i kvindeandelen i danske top-100 selskabers bestyrelser.

Siden 2021 har 44 danske top-100* selskaber øget andelen af kvinder i bestyrelsen. Af disse har syv selskaber – Bunker Holding, Dagrofa, Gubra, Ringkjøbing Landbobank, RTX og TCM Group – øget andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer de seneste to år med mindst 20 procent.

Den største stigning står dagligvarekoncernen Dagrofa for. I 2021 var der nul kvinder og seks mænd i dagligvarekoncernens bestyrelse, i dag er er der to kvinder og fire mænd – altså en stigning på 33 procentpoint.

Den næststørste stigning står Bunker Holding for, her er kvindeandelen i bestyrelsen øget fra 22 procent i 2021 til 50 procent i år – hvilket bringer det privatejede selskab med speciale i handel og levering af brændstof til skibsfart op i toppen af årets liste over selskaber med den højeste kvindeandel i bestyrelsen.

Elleve top-100 selskaber har mindst ligeså mange kvinder som mænd i bestyrelsen, hvorved 89 procent af bestyrelserne er domineret af mænd. Overordnet set er der 669 eksterne bestyrelsesmedlemmer (dvs. ekskl. medarbejdervalgte) i top-100, heraf er 208 kvinder – altså er 31 procent af bestyrelsesposterne besat af kvinder.

Til sammenligning var der i 2021 668 bestyrelsesmedlemmer i top-100, heraf 178 kvinder. På to år er andelen af kvinder i top-100 selskabernes bestyrelser således steget med 17 procent.

Ud af de elleve virksomheder, der ikke har en overvægt af mænd i bestyrelsen, er fire af dem fra life-science sektoren – det gælder GN Store Nord, Chr. Hansen, Coloplast og Genmab.

Af de seksten life-science selskaber, der indgår i dette års undersøgelse, er det således hver fjerde, der har mindst ligeså mange kvinder i bestyrelsen som mænd – for top-100 er det blot hvert tiende selskab. Og det er ikke det eneste parameter, hvor life-science branchen klarer sig bedre end top-100. De seksten life-science selskaber har sammenlagt 100 bestyrelsesmedlemmer, heraf 35 kvinder – altså 35 procent, mod 31 procent for top-100.

Finansbranchen er ligeledes repræsenteret med en god håndfuld virksomheder i top-100, nemlig fjorten. Modsat life-science klarer finansbranchen sig generelt dårligere end top-100 – samtlige finansbestyrelser har en overvægt at mænd og ud af sammenlagt 105 bestyrelsesmedlemmer er 31 kvinder, altså 30 procent.***

Blandt finansselskaberne har Sydbank den bedste placering, med en kvindeandel i bestyrelsen på 44 procent. Helt i bund ligger Danske Andelskassers Bank med nul kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Alt i alt har 44 top-100 virksomheder siden 2021 øget kvindeandelen i bestyrelsen, i fjorten selskaber er andelen gået tilbage – resten er status qua.

* Top-100 består af samtlige danske large cap-selskaber, alle danske mid cap-selskaber samt 25 store unoterede danske selskaber, altså sammenlagt 103 virksomheder.  

** De seksten life-science selskaber er: ALK-Abello, Ambu, Bavarian Nordic, ChemoMetec, Chr. Hansen, Coloplast, Demant, Genmab, GN Store Nord, Gubra, Leo Pharma, Lundbeck, Novo Nordisk, Novozymes, Zealand Pharma og Össur.

*** De fjorten finansselskaber er: Alm. Brand, BankNordik, Danske Andelskassers Bank, Danske Bank, Jyske Bank, Lån og Spar Bank, Nordea, Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord, Sparekassen Sjælland-Fyn, Sydbank, Topdanmark, Tryg og Vestjysk Bank.

**** Energi Danmark, der er ejet af energiselskaberne Andel og NRGi, vil ifølge Rikke Trikker, kommunikationsdirektør i Andel, snart øge kønsdiversiteten i bestyrelsen. Rikke Trikker oplyser til Økonomisk Ugebrev: ”Vi har netop afsluttet en rekrutteringsproces af to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer. Og vi glæder os over, at det forventeligt betyder, at Energi Danmark fremover får et kvindeligt bestyrelsesmedlem samtidig med at vi fuldt bevidste om, at det ikke er gjort med det.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank