Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Statsautoriseret diversity washing hos Erhvervsstyrelsen

Claus Strue Frederiksen

mandag 03. oktober 2022 kl. 17:00

Statsautoriseret diversity washing hos Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen har designet en definition af ligelig kønsfordeling, der fordrejer virkeligheden i en sådan grad, at den formentlig ville få selv Kim Jong-un til at rødme. Selvom det reelt blot er hver 20. danske Top 100 selskab, der har lige mange kvinder og mænd i bestyrelsen, kan man med Erhvervsstyrelsens alternative regnemetode puste tallet op til hver anden virksomhed.

Hen mod slutningen af George Orwells berømte roman ’1984’ befinder hovedpersonen Winston sig i en celle, hvor han forhøres og tortureres af partisoldaten O’Brien. På et tidspunkt holder O’Brien fire fingre op og beder Winston oplyse antallet. Da Winston svarer fire, bliver O’Brien bidsk.

Winston undskylder: ”Jeg må da sige, hvad jeg ser. To og to er fire.” Til det svarer O’Brien: ”Ja, somme tider Winston. Somme tider er det fem. Sommetider er det tre. Sommetider er det samtidig fire, fem og tre. Du må gøre dig mere umage. Det er ikke nemt at blive normal.”

Der findes forhåbentlig ikke torturkamre i Erhvervsstyrelsen, men forholdet til sprog og tal er desværre ikke væsentlig forskelligt fra jargonen i Orwells dystopiske fortælling – i hvert fald er styrelsens udlægning af, hvad en ligelig fordeling af kvinder og mænd indebærer, helt på vanvidshøjde med O’Briens påstand om, at fire sommetider er fem.

I de sidste par uger har vi på Økonomisk Ugebrev præsenteret resultaterne af vores Top 100 Mangfoldighedsrating, der ser på kønsfordelingen i bestyrelser, topledelse og på mellemlederniveau i alle danske large og mid cap-selskaber samt i 25 store unoterede virksomheder.

Ud fra et ligestillingsperspektiv er resultaterne nedslående. Ud af 100 danske virksomheder er det kun Alm. Brand, Chr. Hansen, Coloplast, Flügger og Matas, der har lige mange kvinder og mænd i bestyrelsen. Tre selskaber – Rema 1000, GN Store Nord og Tryg – har flere kvinder end mænd i bestyrelsen – de tilbageværende 92 bestyrelser er domineret af mænd.

I 75 pct. af selskaberne er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer 33 pct. eller derunder. De 100 selskaber har tilsammen 671 bestyrelsesmedlemmer, heraf 180 kvinder – dvs. 73 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i Top 100 er mænd.

Men ved hjælp af lidt statsautoriseret diversity washing kan tallene imidlertid komme til at se betydeligt mindre skæve ud. Ifølge Erhvervsstyrelsens ”Vejledning om: Måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for afrapportering herom” er en ligelig kønsfordeling nemlig ikke det samme som lige mange mænd og kvinder.

Erhvervsstyrelsen skriver: ”Ved en ligelig kønsfordeling forstås en fordeling på 40/60 pct. af henholdsvis kvinder og mænd eller det antal/pct. som ligger tættest på 40 pct.” Ved en ligelig kønsfordeling forstås en fordeling på 40/60 – det er formentlig de færreste, der behøver kugleramme og ordbog for at se, at noget er galt. Mit bud er, at ingen matematiklærer i verden vil lade det gå upåtalt hen, hvis en elev kalder 40/60 lige.

Fornuften er sendt på skovtur
Medmindre man sender fornuften på skovtur og logikken til havs, har en bestyrelse med fire kvinder og seks mænd ikke en ligelig kønsfordeling – sådan er det! Men det bliver værre endnu. Bemærkningen: ”eller det antal/pct. som ligger tættest på 40 pct” åbner for bøllematematik på steroider.

I et fint skema forklarer Erhvervsstyrelsen udsagnets bizarre implikationer. Det fremgår blandt andet, at en bestyrelse med tre mænd og en kvinde har en ligelig kønsfordeling, fordi procentfordelingen på 25/75 er den, der kommer tættest på 40/60 fordelingen. Samme logik medfører, at en bestyrelse med fire kvinder og otte mænd har en ligelig kønsfordeling.

Det er jo helt på månen. Prøv at tage Erhvervsstyrelsens logik med på Hjallerup Marked og byd på et halvt dusin heste – selv hvis sælger er særdeles tilfreds med prisen, forsvinder smilet nok brat, når du forlanger at få otte af hestene med hjem.

Vi kan sagtens diskutere, hvad der kendetegner en rimelig og ansvarlig kønsfordeling i danske virksomheders ledelsesorganer. Er det 50 pct., 40 pct., 30 pct. eller måske ligefrem blot 25 pct., som Erhvervsstyrelsen i visse tilfælde synes at mene? Den diskussion er bestemt relevant. Men at betegne en 4/8 fordeling som en lige fordeling er plattenslageri af værste skuffe – og bestemt ikke noget, danske myndighederne bør excellere i.

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank