Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ESG: Høj ESG-rating løser ikke cementindustriens CO2-problem

Joachim Kattrup

lørdag 23. november 2019 kl. 20:55

For cementindustrien – herunder leverandører af maskiner til industrien – står CO2-udledninger og ansattes sikkerhed som centrale ESG-områder. Det er noget forsimplet sagt ganske farligt for både den enkelte medarbejder og for verdens klima at producere cement.

Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA), udleder cementsektoren syv procent af verdens samlede CO2-udledninger. Der er derfor god grund til, at branchen føler sig i skudlinjen i relation til debatten om klimaforandringer.

50 procent af verdens cement produceres i Kina, og det er stadigvæk et marked, der i høj grad er drevet af pris og logistisk tilgængelighed. Der bruges meget cement i verden. Det skal være billigt, og det skal være tilgængeligt, der hvor det benyttes.

To tredjedele af udledningen er proces-CO2

I et klimaperspektiv er problemet for cementindustrien, at to tredjedele af industriens udledninger stammer fra produktionsprocessen – såkaldt proces-CO2. Uanset hvilken energikilde, der benyttes, vil mængden af CO2, der trækkes ud af kalkstenen for at blive til cement være det samme.

Løsningen er enten at gemme, berige eller sælge CO2. Men sådanne løsninger har p.t. meget lange udsigter og vil kræve store investeringer, hvor chancerne for at det lykkes er ganske små.

Både FLSmidth og andre – herunder også Aalborg Portland, der som ikke-børsnoteret virksomhed dog ikke indgår i denne gennemgang, eksperimenterer via nye bæ-redygtige strategier på at finde løsninger. FLSmidth har senest udmeldt en ”MissionZero strategi” som skal reducere emissionerne med 70 procent fra tunge industrier frem mod 2030.

I et ESG-perspektiv, der som bekendt ikke kun handler om klima og miljø, er FLSmidth blevet belønnet af ESG-ratingbureauerne, der nu placerer selskabet i 78 percentilen for industrien.

Om den nye offensive tilgang til klimaspørgsmålet skyldes den generelt øgede opmærksomhed på klimaforandringerne eller reformen af CO2-kvotesystemet, der på sigt kan komme til at koste industrien dyrt, skal være usagt.

Men alle selskaberne i peergruppen, med undtagelse af HeidelbergCement, går frem på ESG-vurderingerne. Det illustrerer et stigende fokus på CO2-problemet og bæredygtighed i det hele taget på trods af, at løsningen endnu er ukendt.

Spanske Acciona og finske Outotec er peergruppens CSR-topperformere, hvor sidstnævnte viser størst fremgang for året. På kategorien ”Employee”, der bl.a. omhandler sikkerhedsforhold, er FLSmidth isoleret set på samme niveau som de førende.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Bliver 2021 vendepunkt for ESG-data?

torsdag 07. januar 2021

Topdanmark rykker frem i ny ESG måling

onsdag 30. september 2020

Mærsks ESG-rating i fald siden 2012

fredag 11. november 2016

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank