Samfundsansvar

ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd

Joachim Kattrup

mandag 22. februar 2021 kl. 12:10

Bør man som ansvarlig investor investere i Wells Fargo, UnitedHealth Group og Wallmart? Bruger man ESG-score som udgangspunkt, er svaret ja, nej og måske – det afhænger af ratingbureauet. Og det er mildt sagt temmelig problematisk, da den samme virksomhed jo ikke med rette kan siges at være ansvarlig, uansvarlig og midtimellem på samme tid, skriver CSR-ekspert, mag.art. og ph.d. i filosofi, Claus Strue Frederiksen, og Associate Professor hos Syddansk Universitet, Martin Marchman Andersen i denne kommentar, som er baseret på deres bog ”Vinduespynt og Samfundssind.”

Påstanden om, at bæredygtighed og profitmaksimering går hånd i hånd, dukker med jævne mellemrum op på nyhedsfladen. I den forbindelse forveksler afsenderne af bæredygtighed-betaler-sigbudskabet ofte ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift med en høj ESG-score. Et indspark på finans.dk 29. juni 2020 fra Tine Chois, chefstrateg i pensionsselskabet PFA, kan tjene som eksempel. Choi skriver blandt andet:

”ESG, der står for environment, social og governance, måler selskabers miljøhensyn (E), sociale ansvarlighed (S) og selskabsledelse (G) og fortæller dermed noget om, hvor ansvarlige og bæredygtige virksomheder er.”

Og Choi er ikke alene. Tværtimod er det mere reglen end undtagelsen at forveksle flotte ESG-tal med ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift. Danske Bank gør det. Nordea gør det. Og rigtigt mange andre gør det. [i]

Der er to problemer ved at sidestille en høj ESG-score med ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift. For det første afhænger virksomheders ESG-score ikke så meget af deres faktiske CSR-indsats eller reelle bæredygtighedsstatus, men mere af hvilket ratingbureau der er anvendt.

For det andet tildeles virksomheder, der på ingen måde kan betegnes som CSR-frontløbere, alt for ofte en høj ESG-score. Eksempelvis står oliesand og tobak ikke nødvendigvis i vejen for tildeling af flotte ESG-tal, hvilket forekommer meget mistænksomt.

Lad os begynde med at se på ratingbureauets betydning. Et nyligt studie identificerer 70 forskellige ESG-rating-udbydere. [ii] En ESG-udbyder skal her forstås som en virksomhed, der på baggrund af data vedrørende sociale, miljø- og ledelsesmæssige forhold tildeler store virksomheder en ESG-score – eksempelvis fra 0,0 (dårligst) til 1,0 (bedst). [iii]

Dykker man ned i de forskellige bureauers bedømmelser af specifikke virksomheder, står det hurtig klart, at den samme virksomhed sagtens kan have en høj ESG-score hos ét bureau, en middel score ved et andet bureau og en lav score ved et tredje bureau.

Som eksempel på de forskelligartede vurderinger påviser studiet stor variation i ESG-bedømmelserne hos to af verdens mest populære ratingbureauer.

Eksempelvis tildeler Bureau 1 den amerikanske finansgigant Wells Fargo en ESG-score på hele 0,84 – hvorimod Bureau 2 tildeler Wells Fargo en ESG-score på blot 0,31. Et andet eksempel er den amerikanske sundhedsvirksomhed UnitedHealth Group, der af Bureau 1 tildeles en meget lav ESG-score på blot 0,18, hvorimod Bureau 2 tildeler samme virksomhed en ESG-score lige over middel på 0,51. Et tredje eksempel er den amerikanske detailkæde Wallmart, der hos Bureau 1 tildeles en ganske pæn ESG-score på 0,72, hvorimod Bureau 2 tildeler Wallmark en ESG-score et godt stykke under middel på blot 0,35.

Bør man som ansvarlig investor investere i Wells Fargo, UnitedHealth Group og Wallmart? Bruger man ESG-score som udgangspunkt, er svaret ja, nej og måske – det afhænger af ratingbureauet. Og det er mildt sagt temmelig problematisk, da den samme virksomhed jo ikke med rette kan siges at være ansvarlig, uansvarlig og midtimellem på samme tid.

Den slags lirumlarum – hvor tallene på scorekortet forekommer omtrent lige så vilkårlige, som når søløver bedømmer kunstskøjteløb – dur ikke. I et interview til CNBC er Chamath Palihapitiya, stifter og direktør i Social Capital, da også ualmindeligt klar i mælet og kalder ESG for ”komplet bedrageri” og ”totalt latterligt.” Selvom tonen er hård, er Palihapitiya ikke helt galt afmarcheret – for nuværende er ESG på lange stræk mere humbug end et seriøst bidrag til en mere bæredygtig udvikling.

Udover ratingbureauernes forskelligartede bedømmelser er ESG som nævnt også problematisk, fordi mange virksomheder, der på ingen måde bør betegnes som grønne og sociale pionerer, tildeles en høj ESG-score.

Eksempelvis tildeler CSRHub, der har som målsætning ”at levere konsistente ratings af CSR-indsatsen for en så bredspektret gruppe virksomheder som muligt”, blandt andet tobaksselskabet British American Tobacco, oliesandsudvinderen ConocoPhillips, tøjgiganten Hennes & Mauritz og fastfoodkæden McDonald’s særdeles høje ESG-placeringer. [iv] CSRHub opererer blandt andet med en percentil placering – kort fortalt, hvis en virksomhed får en ESG-score på f.eks. 70 procent, så betyder det, at virksomheden tilhører gruppen af de 30 procent bedst ESG-præsterende virksomheder – set i forhold til de næsten 20.000 virksomheder, der indgår i CSRHubs virksomhedsdatabase.

I den sammenhæng klarer ovennævnte virksomheder sig på følgende vis [1]:

  • British American Tobacco: 77 procent
  • ConocoPhillips: 81 procent
  • Hennes & Mauritz: 96 procent
  • McDonald’s: 89 procent

Tallene taler næsten for sig selv. At disse virksomheder betegnes som CSR-frontløbere, får umiddelbart de røde advarselslamper til at blinke.[v] Hvis ovennævnte vitterligt tilhører eliten inden for ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift, er vi godt nok ilde stedt – alternativt er der noget rivende galt med beregningsmetoden.

Og her er det værd at bemærke, at CSRHub ikke er hvem som helst. Deres vurderinger bruges blandt andet af Bloomberg Terminal, der er en af verdens største udbydere af investeringsinformation. Ydermere, CSRHub udarbejder såkaldte konsensusvurderinger (en slags vægtet gennemsnit) på baggrund af data fra knap 700 kilder, herunder en række af de kendte ratingbureauers ESG-bedømmelser.

De nuværende problemer ved ESG betyder, at man som investor bør afholde sig fra at sætte lighedstegn mellem høj ESG-score og virksomheders reelle CSR-engagement og bæredygtighedsstatus. En høj ESG-score afspejler nærmere, at den enkelte virksomhed vurderes at arbejde med CSR og eksempelvis udgiver nydeligt opsatte CSR-rapporter, men ikke om virksomheden rent faktisk leverer på det.

Kilder:

[i] Se eksempelvis: https://borsen.dk/nyheder/investor/baeredygtige-investeringer-viser-markedet-baghjul-under-krisen; https://politiken.dk/klima/art6292454/Din-pension-trives-bedst-med-gr%C3%B8n-og-etisk-investeringsprofil.

[ii] Li, F. & Polychronopoulos, A. (2020). ”What a difference an ESG rating provider makes!”. Research Affiliates, January 2020.

[iii] Bemærk, de 70 ESG-udbydere inkluderer ikke alle de investeringsbanker, statslige organer og forskningsorganisationer, der også udarbejder forskellige former for ESG-bedømmelser.

[iv] Tallene stammer fra CSRHubs ESG-database den 22.06.2020 og 23.06.2020.

[v] Hvor tobak, oliesand og Big Mac giver sig selv, er det måske knapt så indlysende, at modegiganten Hennes & Mauritz ikke bør betegnes som bæredygtig frontløber. Men som nævnt flere steder i denne bog er tekstilindustrien kendt for udbredt miljøsvineri og dårlige arbejdsforhold. Ifølge UNECE (United Nations Economic Commision for Europe) står tekstilindustrien blandt andet for 20 procent af alt affald og 10 procent af den globale udledning af drivhusgas https://www.unece.org/info/media/presscurrent-press-h/forestry-and-timber/2018/un-alliance-aims-to-put-fashion-on-path-to-sustainability/doc.html. For yderligere om tekstilindustriens sociale og miljømæssige aftryk se blandt andet: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-07/fashion-s-sustainability-push-isn-t-keeping-up-with-rapid-growth;https://www.theguardian.com/fashion/2017/jul/29/fashion-must-fight-scourge-dumped-clothing-landfill. For mere specifik kritik rettet mod Hennes & Mauritz se eksempelvis rapporten H&M: fair living wages were promised, poverty wages are the reality (Musiolek, 2018) samthttps://medium.com/@tabitha.whiting/sustainable-style-the-truth-behind-the-marketing-of-h-ms-conscious-collection-805eb7432002.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Langers Skarpe: Her er forklaringen på ugens blodbad i danske aktier

 Vi har netop været igennem en højst usædvanlig uge for det danske aktiemarked. Hovedparten af de store danske kvalitetsaktier blev sat voldsomt ned. Og det er sket samtidig med,…
Life Science
Genmab ramte kursmål og faldt pladask tilbage
Formue
Ugeslut: Danske aktier dykkede historisk meget i forhold til europæiske aktier, hvorfor?
Formue
Nasdaq; Nu falder de amerikanske teknologiaktier helt sammen
Finans
Ex-formænd kritiske over for regelstramning: Risiko for svag bestyrelse for Finanstilsynet
Samfundsansvar
Sampension udvider ledelsesberetningen med flere ESG nøgletal
Ledelse
Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating

Seneste nyt

Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Finans

Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership

Within the next few months, Danish professional investors must live up to new legal rules on active ownership. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar (Economic Weekly Corporate Social Responsibility) will in a…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år

Seneste nyt

Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]