Log ind
Log ind
Samfundsansvar

Besenbacher øger vægt af ESG-mål i Carlsbergtoppens bonus

Joachim Kattrup

mandag 15. marts 2021 kl. 18:12

På Carlsbergs netop afholdte generalforsamling sagde bestyrelsesformand Flemming Besenbacher, at bryggeriets samfundssind, de bæredygtige resultater og ledelsens krisehåndtering har resulteret i, at Carlsberg er stærkere end konkurrenterne. Besenbacher lægger nu endnu mere pres på ledelsen ved at øge vægten af ESG-målene i topledelsens samlede incitamentsordning. ”Det gavner forretningen på længere sigt”, siger Besenbacher til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar.  

Bestyrelsen i Carlsberg, med formand Flemming Besenbacher i spidsen, øger nu de økonomiske incitamenter for topledelsen i bestræbelserne på at nå bryggerikoncernens bæredygtige mål. Bonus er nu bundet til performancemål, der omfatter alle fokusområder i Carlsbergs bæredygtige strategi, Together Towards ZERO.

Carlsbergs bestyrelse indstillede forslaget i forbindelse med generalforsamlingen mandag. Indstillingen, der blev godkendt af generalforsamlingen, blev varslet i Carlsbergs Remuneration Report 2020.

Den nye model betyder, at 20 procent af Carlsberg-topledelsens kortsigtede incitamentsordning for 2021 nu omfatter ESG-mål. Carlsberg øger ikke bare vægtningen i ordningen mod bæredygtige mål men også omfanget af incitamenterne, så vederlaget nu også gælder mere end CO2-reduktioner og selskabets vandforbrug.

I indstillingen til selskabets vederlagskomité hedder det, at ”ud over kulstofemissioner og vandforbrug vil vi udvide vores målinger til at omfatte “responsible drinking” ved at fremme valg for vores forbrugere gennem alkoholfrie brygge, opbygge en mere forskelligartet og inkluderende virksomhed og sikre, at vi fortsat styrer virksomheden til de højeste standarder.”

Flemming Besenbacher understeger over for Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar, at initiativet skal ses i lyset af Carlsbergs samfundsansvarlige historie om at være en aktiv samfundsaktør, der bidrager til udviklingen af samfundet. Det vil på langt sigt også styrke Carlsberg, oplyser Flemming Besenbacher.

”Målet har aldrig været at konkurrere med andre om at være mest bæredygtig, men at tage ansvar for, at verden kan indfri verdensmålene samtidig med, at det gavner forretningen på længere sigt,” siger Flemming Besenbacher.

I sin beretning på selve generalforsamlingen vurderede Flemming Besenbacher, at Carlsberg er kommet styrket ud af COVID-19 krisen. Formandens positive opfattelse skal ikke tolkes ensidigt i et økonomisk skær, men netop i meget høj grad på ledelsens evne til at reagere på en krise, og agere som samfundsansvarlig virksomhed.

”Naturligvis er resultatet for 2020 ikke lige så godt som Carlsbergs rekordår i 2019. Men en formidabel indsats fra ledelsen, fra mange medarbejdere, en fokuseret omkostningskultur og et stærkt fokus på vores kunder, kombineret med ægte samfundssind, har betydet, at Carlsberg er kommet endnu stærkere ud af krisen, sagde Flemming Besenbacher fra generalforsamlingens virtuelle talerstol.

Flemming Besenbacher forsøger dermed at understrege et bredere samfundsansvarligt perspektiv på Carlsbergs performance end blot kortsigtet økonomisk værdiskabelse for aktionærerne. Flemming Besenbacher erkendte dog også på generalforsamlingen, at der fortsat er udfordringer i forhold til mangfoldighed og kvinder i bestyrelsen, hvortil målet er 40 procent. I ledelseslagene er 28 procent kvinder. Begge procenter indfrier ikke målsætningen. Men Besenbacher forventer, at ”ledelsen vil arbejde fokuseret og langsigtet på også at øge andelen af kvinder i ledelsespositioner i Carlsberg.”

Det handler ikke kun om økonomi men også om purpose

Som det fremgår af Økonomisk Ugebrev Formue reagerede Carlsberg hurtigt på Covid-19 krisen, da den hurtigt påvirkede forretningen i Kina i 1. kvartal af 2020. Det gennemsnitlige antal ansatte gennem året faldt med godt 1.200 til 40.010, og den gennemsnitlige omkostning per ansat faldt markant fra 257.000 kr. i 2019 til 241.000 kr. i 2020. Carlsberg reducerede de organiske driftsomkostninger med 14 procent. En sådan øvelse er udtryk for solidt ledelsesarbejde.

Men omkostningsminimering gør ikke alene en virksomhed ansvarlig. Det har Flemming Besenbacher i sin beretning da også blik for idet argumentationen for ”det stærkere Carlsberg,” i høj grad hentes fra samfundssindet.

”Arven efter Brygger J.C Jacobsen, der stiftede Carlsberg i 1847, handler ikke kun om økonomi men også om at handle i overensstemmelse med Carlsbergs purpose, ”brewing for a better world today and tomorrow”, og stifterens vilje der blandt handler om at give tilbage til samfundet. Jeg husker stadig den danske statsministers ord, da hun besøgte bryggeriet i Fredericia. Med hjælp fra Novo Nordisk Fondet og Carlsbergfondet havde bryggeriet på mindre end 14 dage omstillet produktionen fra cider til alkoholbase, der skulle sikre håndsprit til samfundet. I har reddet liv, sagde hun til medarbejderne på bryggeriet i Fredericia,” fortalte Flemming Besenbacher til aktionærerne på den virtuelle generalforsamling.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]