Log ind
Log ind
Samfundsansvar

Pram afleverer Coloplast tæt på verdenseliten i selskabsledelse

Joachim Kattrup

fredag 02. november 2018 kl. 15:25

ESG-ratingbureauerne vurderer, at Coloplast er blandt verdens 24 procent bedste selskaber til selskabsledelse efter de senere år at være rykket tæt på sine største internationale konkurrenter. CEO Lars Rasmussen træder af og bliver ny bestyrelsesformand. Han trodser dermed anbefalingen om, at en fratrædende CEO ikke indsættes direkte som formand.

ESG-analyse: Stik imod Komitéen for God Selskabsledelses anbefaling sætter Coloplasts nu afgående CEO Lars Rasmussen sig for bordenden i bestyrelseslokalet. Til december overtager han Michael Pram Rasmussens rolle som bestyrelsesformand.

Meddelelsen kom samtidig med årsregnskabet og er i ESG perspektiv interessant og langt mere bemærkelsesværdig end årets finansielle resultater, der generelt skuffede markederne en anelse, men samtidig dog lå helt i tråd med Coloplasts egne udmeldte forventninger.

Lars Rasmussen overtager formandsposten på et tidspunkt, hvor ESG-ratingbureauerne rangerer selskabets governanceindsats tættere på konkurrenterne end nogensinde før. Lars Rasmussens opgave som ny bestyrelsesformand kan derfor være at bringe Coloplast det sidste stykke helt op i verdenseliten i selskabsledelse.

Det er derfor en anelse paradoksalt, at han avancerer til bestyrelseslokalet ved at trodse Komitéens anbefaling (3.1.5) om ”at en fratrædende CEO ikke træder direkte ind som formand i bestyrelsen for samme selskab.” Det vil gøre det, ifølge anbefalingerne, besværligt for den nye CEO at agere uafhængigt af den tidligere direktør.

I 2016 var Coloplast af ESG-ratingbureauerne placeret i 50 percentilen på Governance ranglisten – altså en helt gennemsnitlig præstation i forhold til alle andre godt 18.000 ESG-raterede virksomheder i verden. Det var i sig selv ikke en ringe placering, men hellere ikke just prangende, når man sammenligner med Coloplasts største konkurrenter.

I seneste opdaterede ESG-data fra juli 2018 er Coloplast placeret i 76 percentilen. Med andre ord vurderer ESG-ratingbureauerne nu, at Coloplast er blandt verdens 24 procent bedste til selskabsledelse og er rykket meget tæt på konkurrenter som Smith & Nephew, Baxter International, Becton Dickinson og Boston Scientific, der henholdsvis placerer sig i 86, 77, 85 og 81 percentilerne.

 


Governance-placeringen fra CSRHUB bygger på i alt 19 datakilder, herunder ratings fra de væsentlige globale ESG-ratingbureauer som Thomas Reuter, MSCI, EIRIS, Ideal Ratings, Trucost og Vigeo. Samlet set er Coloplasts Governance indsatser vurderet på i alt 319 datapunkter, der distribueres i tre kategorier; bestyrelsessammensætningen, Ledelsesetik og implementering samt rapportering og gennemsigtighed.

Stærk udvikling under Michael Pram Rasmussen

Coloplast er det selskab i peergruppen, der på Governance-rating har udviklet sig mest over de seneste år. Det er naturligvis lettere at udvikle sin ESG-rating fra et lavt niveau end fra et i forvejen højt niveau. Men det viser, at Coloplasts Michael Pram Rasmussen har påtaget sig et stort ansvar. Coloplast betragtes i dag som en ansvarlig virksomhed med høj etisk integritet i ledelsen.

Det vil, alt andet lige, nok også gøre det en del sværere for Lars Rasmussen at markere sig lige stærkt som bestyrelsesformand, som han har gjort som CEO.

”Vi har en stærk kultur omkring vores ’code of conduct’ som ved sidste opdatering blev rullet ud og implementeret i alle ledelseslag. Derudover har vi også ’due diligence’-processer for distributører i forhold til anti-korruption og direkte leverandører i forhold til menneske- og arbejdstagerrettigheder. Endelig har vi en ligelig fordeling blandt køn i bestyrelsen” vurderer Corporate Responsibility Manager hos Coloplast, Christoffer Quist Weesgaard, om selskabets udvikling på Governance-mål.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]