Log ind
Log ind
Samfundsansvar

ESG: Nordea rykker fra nordiske konkurrenter på ESG-indikatorer

Joachim Kattrup

lørdag 23. november 2019 kl. 22:21

Det er især governanceaspektet i ESG-vurderinger, der for de større banker er interessant at følge med i. Branchen lider generelt under en tillidskrise, der satte sine dybe rødder tilbage i Finanskrisetiden. Siden har store hvidvaskskandaler og andet kradset hul på såret.

Nogle vil mene, at problemet i den finansielle sektor er en uetisk kultur, er det i governancestrukturen. Den er svær at måle, men kan med ESG-scoren i det mindste orientere sig om, hvor stærkt det enkelte selskab formelt står på goveranceprocesser.

Her skal man dog være opmærksom på, at flere ESG-ratingbureauer opdeler ESG-vurderingerne i to kategorier for at tage hensyn til forskellen mellem ”formel ESG-performance” og en “kontroversiel-score”.

ESG-ratingscoren viser den formelle score og måler på rapporteringer og principper som for eksempel bestyrelsens uafhængighed og andel af kvinder i ledelsen. Der kan være flere end 100 målepunkter.

 

”Kontroversielscore” er vigtig hos bankerne

Den anden vurdering benævnes ofte som en kontroversielscore, og den viser om der er specifikke sager, hvor virksomheden får negativ eller positiv opmærksomhed i forhold til konkrete sager. Et selskab kan således godt have en høj ESG-rating, men en lav kontroversielscore.

Den nuance er vigtig, især når man kigger på banker. Teknisk set rapporterer bankerne på mange ting, og de er nok den sektor, der bruger flest penge på governance, kontrol og compliancesystemer. Det er et godt udgangspunkt for en høj ESG-rating.

Men undlader medarbejdere at respektere governancesystemer og etiske retningslinjer for adfærd fanges det kun i mindre grad i ESG-ratingbureauernes metodikker. Derfor tilføjes en kontroversielscore, der fanger konkrete sager gennem rapporteringer fra medier og NGO’er.

På begge målestokke står Nordea aktuelt væsentligt stærkere end Danske Bank. Danske Bank er ramt på ESG-ratingscoren, der i det seneste år er gået 8 procentpoint tilbage på den percentile placering. Kontroversielscoren er aktuelt (23.11.2019) i minus.

 

Danske Bank Kontroversielscore


This tone timeline displays the average emotional “tone” (from extremely negative to extremely positive) of global mediacoverage monitored by GDELT. 

 

Nordea Kontroversielscore


This tone timeline displays the average emotional “tone” (from extremely negative to extremely positive) of global mediacoverage monitored by GDELT.

 

Nordea holder omvendt flot niveau med en placering i 93 percentilen og en kontroversielscore i plus. Nordea, der ikke har været helt så hårdt ramt af dårlige sager som Danske Bank, nyder i dag godt af flere års arbejde med udvikling af en bæredygtig profil samt indsatser om ansvarlige investeringer. Det er et område som Danske Bank først lige har taget hul på.

Produktsiden er kun i mindre grad inddraget i ESG-ratingbureauernes vurderinger, men alligevel afspejler Nordeas høje ESG-score, at de også på denne front er langt foran Danske Bank.

Sluttelig skal det bemærkes, at Jyske Bank er peergruppens nye duks i klassen. Jyske Bank går 13 procentpoint frem i percentil placering.

Forklaringen skal delvist findes i, at Jyske Bank for et par år siden ændrede sin tilgang til CSR. Hvor banken tidligere var meget koncentreret om lokalt forankrede projekter, er Jyske Bank i dag mere strategisk fokuseret på at levere ESG-nøgletal og dybere informationer om bæredygtighed til de finansielle markeder.

På kontroversielscoren har Jyske Bank længe bevæget sig på positivsiden, men meldingen om negativ renter på indlån har betydet, at scoren aktuelt er lige under nul.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]