Mindre banker som Ringkjøbing Landbobank, Djurslands Bank, Jutlander Bank og Danske Andelskassers Bank har i 2019 løftet CSR indsatserne og går frem på året i Rating af de 100 største børsnoterede selskabers CSR-rapportering.
Flere steder er CSR-rapporteringerne nu mere end blot en redegørelse og endda forsynet med konkrete ESG-nøgletal og ”letter from CEO”.
Desuden ser mange af de små banker Verdensmålene som anledningen til at løfte det lokale samfundsansvar ind i en større fortælling. De store ESG-ratingbureauer honorerer indsatserne med bedre ratings på gennemsigtighed.
Flere af de mindre børsnoterede banker rykker frem på Økonomisk Ugebrevs årlige rating af Top 100 CSR-rapportering. De to største, Nordea og Danske Bank, er som tidligere år med helt fremme blandt de allerbedste i Danmark til CSR-rapportering.
Men en række af de næststørste og mindre banker viser store fremskridt, hvor rapporteringerne nu indeholder ESG-nøgletal inspireret af Nasdaq Copenhagens, Finansforeningens og FSR – Danske Revisorers initiativ om et sæt fælles ESG-nøgletal.
Verdensmålene er fremtrædende
Desuden er Verdensmålene fremtrædende flere steder, og de har givet de mindste banker en anledning til at formulere samfundsansvaret ind i et større perspektiv, og ikke kun hvad bankens rolle er i det helt nære lokalmiljø.
Med Verdensmålene har de mindre banker en meget enkel vej til at indskrive deres fortællinger i et større verdensbillede. Det er stadigvæk helt naturligt de lokale historier og det nære fokus, der fylder i CSR-rapporterne fra for eksempel Ringkjøbing Landbobank og Djurslands Bank.
Men de indskriver også ESG-nøgletal og Verdensmål i en større fortælling og klinger mere af et ”Purpose”, som også uden for kommunen har mening.
Djurslands Bank går i årets rating af CSR-rapportering hele fem point frem, imens Ringkjøbing Landbobank tildeles fire point mere i forhold til sidste år. De to lokale bankers CSR-rapportering for 2019 er både i indhold og udtryk væsentligt ændret sammenlignet med tidligere år.
Tidligere var rapporteringen en ”Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar”, men i år udgives rapporterne i farver og med nye titler som ”ESG-rapport ” og ” Samfundsansvar”.
Se til sammenligning Ringkjøbing Landbobanks tidligere rapport her , og Djurslandsbankens tidligere rapport her.
Vi vil gerne levere mere information om samfundsansvar, som stadig flere af vores interessenter efterspørger
“Vi vil gerne levere mere information om samfundsansvar, som stadig flere af vores interessenter efterspørger. Det gælder både ejere, kunder og medarbejdere. Vi har en del internationale aktionærer, hvor bæredygtighed har fået stigende betydning, og her har Verdensmålene også haft betydning,” siger Lars Hindø, stabschef for Management, IR og Compliance i Ringkjøbing Landbobank.
Videre siger han: “Desuden har vi været i dialog om ESG-rapporten med ATP, der er vores største aktionær. Generelt har vi fået mange positive tilbagemeldinger på rapporteringen.”
Fra Djursland Bank siger siger underdirektør Jesper Vernegaard, at banken i en rum tid har været gang med CSR arbejdet og at det fortsætter i fremtiden.
“Vi har været i gang med flere CSR tiltag et stykke tid men ført med verdensmål og sidste års ESG nøgletalssamling fra Finansforeningen fik vi værktøjer som vi også kunne rapportere meningsfuldt efter. Vi er ikke færdige men er i en proces hvor hele organisationen skal have bæredygtighed med i det daglige arbejde,” siger Jesper Vernegaard.
Vi kigger på, hvordan vi kan etablere bæredygtig udlån
Adspurgt hvad det konkret har og vil komme til at betyde i den daglige drift og udvikling siger han:
“Vi har fået solceller på en af vores egne nye tilbygninger og vores indkøb er blevet mere orienteret om bæredygtige løsninger. “Vi kigger på, hvordan vi kan etablere bæredygtig udlån mens taksonomien på, hvordan vi måler på udlånet er noget der arbejdes med på sektorniveau, så det er også noget vi fremadrettet kommer til at drøfte hvordan vi kan få implementeret”.
Også Jutlander Bank og Danske Andelskassers Bank går frem, mens Møns Bank, Nordfyns Bank, Skjern Bank og Sparekassen Sjælland-Fyn, Vestjysk Bank, Fynske Bank og Lån & Spar Bank tildels placerer sig stort set som sidste år.
Meget typisk for mindre selskaber generelt gør det sig gældende, at ingen af de mindre banker har revisionserklæring på CSR-rapporten. Det afspejler, at bankerne endnu ikke har sluppet ideen om, at CSR er mere en fortælling, til trods for at der i år præsenteres langt flere ESG-nøgletal end tidligere.
I gruppen af næststørste banker – Jyske Bank, Spar Nord Bank og Sydbank – er der også fremgang.
Som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar tidligere har beskrevet har for eksempel Jyske Bank i de senere år styrket CSR-strategien tilsvarende løftet rapporteringen med bl.a. flere nøgletal og en iværksat en aktiv indsats målrettet mod ESG-ratingbureauerne.
Det illustrerer en vis modenhed, som de mindste banker ikke helt endnu er kommet til. Nemlig at de bæredygtige indsatser og rapporteringer har større og større betydning for investorer og analytikere.
I ESG-konsensus vurderinger fra CSRHUB, der rater selskaber på baggrund af mere end 600 eksterne kilder placeres Jyske Bank nu blandt de 25 procent bedste i Danmark i kategorien ”Transparancy & Reporting.”
Men der er også placeringer over midten til Jutlander Bank, Djurslands Bank, Danske Andelskassers Bank, Sydbank, Lån og Spar Bank og Vestjysk Bank. Det viser, at de større ESG-ratingbureauer er begyndt at fange informationerne fra de mindre banker og, at vurderingerne af bankerne på kategorien ”Transparancy & Reporting” også er stigende.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.