Det er ganske tænkeligt, at aktørerne blandt Pandoras peers i sektoren ”tekstiler og beklædning ”er begyndt at se mere seriøst på bæredygtighed efter Greta Thunberg har klimavækket en hel generation og forsynet dem med et ”purpose”, som mange topledere leder misundeligt efter.
Men Pandora er aktuelt et af de bedste eksempler på, at forretning og bæredygtighed i global modeindustri sjældent går hånd i hånd.
Og det er faktisk lige netop nu ærgerligt for Pandora. For i modsætningen til den negative økonomiske nedjustering efter Q3-regnskabet er selskabet på ESG-ratingbureauernes seneste ranglister i markant fremgang.
Fremgangen fra sidste års placering i 58 percentilen til nu i 80 percentilen for peergruppen kommer efter en årrække, hvor Pandora mere målrettet er gået efter at kunne fortælle en solid ESG investeringscase og forretningsmodel.
Milliardinvestering i miljøcertificerede fabrikker
Indsatserne har bl.a. koncentreret sig om genanvendelse af metaller i smykkeproduktionen, uddannelse af medarbejdere og leverandører og ikke mindst milliardinvesteringen i to miljøcertificeret fabrikker i Thailand.
Men det tiltrækker tilsyneladende ikke nye kunder eller flytter salget til nye højder. Pandoras forretningsmodel og brand har med andre ord endnu ikke fundet plads til et ”purpose”, hvor igennem de gode ESG-indsatser kan kapitaliseres.
Den gode ESG-rating, som kan aflæses i både CSRHUB’s meta-vurderinger (markedssnit af væsentligste ESG-ratere og grundlaget for denne analyse) og i Sustainaytics’ vurderinger, giver højst investorerne lidt ro i maven.
Pandora kan undskylde sig med, at peergruppen er fyldt med high-end brands, der alle er placeret meget højt på ESG-ranglister. Det gælder for eksempel Adidas med en ESG-placering i 99 percentilen, LVMH i 93 percentilen, Hugo Boss og Burberry begge i 94 percentilen samt Christian Dior i 91 percentilen.
Det er alle stærke brands med produkter, der ikke direkte er sammenlignelige med Pandora. Men det er også brands med langt stærkere purpose-fortællinger. Det gælder både overfor kunder og overfor investorer.
Det ses bl.a. for Burberry og Hugo Boss, der begge er optaget på eteller flere prestigefyldte bæredygtige aktieindeks – herunder Dow Jones Sustainability Index, STOXX Global ESG Leaders og MSCI World ESG Leaders Index.
Selvom Pandora har sneget sig ind på en placering blandt de 20 procent bedste til bæredygtighed i industrien er der stadigvæk meget langt op til de eksklusive mærker.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.