Det er især governanceaspektet i ESG-vurderinger, der for de større banker er interessant at følge med i. Branchen lider generelt under en tillidskrise, der satte sine dybe rødder tilbage i Finanskrisetiden. Siden har store hvidvaskskandaler og andet kradset hul på såret.
Nogle vil mene, at problemet i den finansielle sektor er en uetisk kultur, er det i governancestrukturen. Den er svær at måle, men kan med ESG-scoren i det mindste orientere sig om, hvor stærkt det enkelte selskab formelt står på goveranceprocesser.
Her skal man dog være opmærksom på, at flere ESG-ratingbureauer opdeler ESG-vurderingerne i to kategorier for at tage hensyn til forskellen mellem ”formel ESG-performance” og en “kontroversiel-score”.
ESG-ratingscoren viser den formelle score og måler på rapporteringer og principper som for eksempel bestyrelsens uafhængighed og andel af kvinder i ledelsen. Der kan være flere end 100 målepunkter.
”Kontroversielscore” er vigtig hos bankerne
Den anden vurdering benævnes ofte som en kontroversielscore, og den viser om der er specifikke sager, hvor virksomheden får negativ eller positiv opmærksomhed i forhold til konkrete sager. Et selskab kan således godt have en høj ESG-rating, men en lav kontroversielscore.
Den nuance er vigtig, især når man kigger på banker. Teknisk set rapporterer bankerne på mange ting, og de er nok den sektor, der bruger flest penge på governance, kontrol og compliancesystemer. Det er et godt udgangspunkt for en høj ESG-rating.
Men undlader medarbejdere at respektere governancesystemer og etiske retningslinjer for adfærd fanges det kun i mindre grad i ESG-ratingbureauernes metodikker. Derfor tilføjes en kontroversielscore, der fanger konkrete sager gennem rapporteringer fra medier og NGO’er.
På begge målestokke står Nordea aktuelt væsentligt stærkere end Danske Bank. Danske Bank er ramt på ESG-ratingscoren, der i det seneste år er gået 8 procentpoint tilbage på den percentile placering. Kontroversielscoren er aktuelt (23.11.2019) i minus.
Danske Bank Kontroversielscore
This tone timeline displays the average emotional “tone” (from extremely negative to extremely positive) of global mediacoverage monitored by GDELT.
Nordea Kontroversielscore
This tone timeline displays the average emotional “tone” (from extremely negative to extremely positive) of global mediacoverage monitored by GDELT.
Nordea holder omvendt flot niveau med en placering i 93 percentilen og en kontroversielscore i plus. Nordea, der ikke har været helt så hårdt ramt af dårlige sager som Danske Bank, nyder i dag godt af flere års arbejde med udvikling af en bæredygtig profil samt indsatser om ansvarlige investeringer. Det er et område som Danske Bank først lige har taget hul på.
Produktsiden er kun i mindre grad inddraget i ESG-ratingbureauernes vurderinger, men alligevel afspejler Nordeas høje ESG-score, at de også på denne front er langt foran Danske Bank.
Sluttelig skal det bemærkes, at Jyske Bank er peergruppens nye duks i klassen. Jyske Bank går 13 procentpoint frem i percentil placering.
Forklaringen skal delvist findes i, at Jyske Bank for et par år siden ændrede sin tilgang til CSR. Hvor banken tidligere var meget koncentreret om lokalt forankrede projekter, er Jyske Bank i dag mere strategisk fokuseret på at levere ESG-nøgletal og dybere informationer om bæredygtighed til de finansielle markeder.
På kontroversielscoren har Jyske Bank længe bevæget sig på positivsiden, men meldingen om negativ renter på indlån har betydet, at scoren aktuelt er lige under nul.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.