På Carlsbergs netop afholdte generalforsamling sagde bestyrelsesformand Flemming Besenbacher, at bryggeriets samfundssind, de bæredygtige resultater og ledelsens krisehåndtering har resulteret i, at Carlsberg er stærkere end konkurrenterne. Besenbacher lægger nu endnu mere pres på ledelsen ved at øge vægten af ESG-målene i topledelsens samlede incitamentsordning. ”Det gavner forretningen på længere sigt”, siger Besenbacher til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar.
Bestyrelsen i Carlsberg, med formand Flemming Besenbacher i spidsen, øger nu de økonomiske incitamenter for topledelsen i bestræbelserne på at nå bryggerikoncernens bæredygtige mål. Bonus er nu bundet til performancemål, der omfatter alle fokusområder i Carlsbergs bæredygtige strategi, Together Towards ZERO.
Carlsbergs bestyrelse indstillede forslaget i forbindelse med generalforsamlingen mandag. Indstillingen, der blev godkendt af generalforsamlingen, blev varslet i Carlsbergs Remuneration Report 2020.
Den nye model betyder, at 20 procent af Carlsberg-topledelsens kortsigtede incitamentsordning for 2021 nu omfatter ESG-mål. Carlsberg øger ikke bare vægtningen i ordningen mod bæredygtige mål men også omfanget af incitamenterne, så vederlaget nu også gælder mere end CO2-reduktioner og selskabets vandforbrug.
I indstillingen til selskabets vederlagskomité hedder det, at ”ud over kulstofemissioner og vandforbrug vil vi udvide vores målinger til at omfatte “responsible drinking” ved at fremme valg for vores forbrugere gennem alkoholfrie brygge, opbygge en mere forskelligartet og inkluderende virksomhed og sikre, at vi fortsat styrer virksomheden til de højeste standarder.”
Flemming Besenbacher understeger over for Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar, at initiativet skal ses i lyset af Carlsbergs samfundsansvarlige historie om at være en aktiv samfundsaktør, der bidrager til udviklingen af samfundet. Det vil på langt sigt også styrke Carlsberg, oplyser Flemming Besenbacher.
”Målet har aldrig været at konkurrere med andre om at være mest bæredygtig, men at tage ansvar for, at verden kan indfri verdensmålene samtidig med, at det gavner forretningen på længere sigt,” siger Flemming Besenbacher.
I sin beretning på selve generalforsamlingen vurderede Flemming Besenbacher, at Carlsberg er kommet styrket ud af COVID-19 krisen. Formandens positive opfattelse skal ikke tolkes ensidigt i et økonomisk skær, men netop i meget høj grad på ledelsens evne til at reagere på en krise, og agere som samfundsansvarlig virksomhed.
”Naturligvis er resultatet for 2020 ikke lige så godt som Carlsbergs rekordår i 2019. Men en formidabel indsats fra ledelsen, fra mange medarbejdere, en fokuseret omkostningskultur og et stærkt fokus på vores kunder, kombineret med ægte samfundssind, har betydet, at Carlsberg er kommet endnu stærkere ud af krisen, sagde Flemming Besenbacher fra generalforsamlingens virtuelle talerstol.
Flemming Besenbacher forsøger dermed at understrege et bredere samfundsansvarligt perspektiv på Carlsbergs performance end blot kortsigtet økonomisk værdiskabelse for aktionærerne. Flemming Besenbacher erkendte dog også på generalforsamlingen, at der fortsat er udfordringer i forhold til mangfoldighed og kvinder i bestyrelsen, hvortil målet er 40 procent. I ledelseslagene er 28 procent kvinder. Begge procenter indfrier ikke målsætningen. Men Besenbacher forventer, at ”ledelsen vil arbejde fokuseret og langsigtet på også at øge andelen af kvinder i ledelsespositioner i Carlsberg.”
Det handler ikke kun om økonomi men også om purpose
Som det fremgår af Økonomisk Ugebrev Formue reagerede Carlsberg hurtigt på Covid-19 krisen, da den hurtigt påvirkede forretningen i Kina i 1. kvartal af 2020. Det gennemsnitlige antal ansatte gennem året faldt med godt 1.200 til 40.010, og den gennemsnitlige omkostning per ansat faldt markant fra 257.000 kr. i 2019 til 241.000 kr. i 2020. Carlsberg reducerede de organiske driftsomkostninger med 14 procent. En sådan øvelse er udtryk for solidt ledelsesarbejde.
Men omkostningsminimering gør ikke alene en virksomhed ansvarlig. Det har Flemming Besenbacher i sin beretning da også blik for idet argumentationen for ”det stærkere Carlsberg,” i høj grad hentes fra samfundssindet.
”Arven efter Brygger J.C Jacobsen, der stiftede Carlsberg i 1847, handler ikke kun om økonomi men også om at handle i overensstemmelse med Carlsbergs purpose, ”brewing for a better world today and tomorrow”, og stifterens vilje der blandt handler om at give tilbage til samfundet. Jeg husker stadig den danske statsministers ord, da hun besøgte bryggeriet i Fredericia. Med hjælp fra Novo Nordisk Fondet og Carlsbergfondet havde bryggeriet på mindre end 14 dage omstillet produktionen fra cider til alkoholbase, der skulle sikre håndsprit til samfundet. I har reddet liv, sagde hun til medarbejderne på bryggeriet i Fredericia,” fortalte Flemming Besenbacher til aktionærerne på den virtuelle generalforsamling.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.