Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Ingen fremgang i mid cap-selskabers kvindeandel i topledelsen

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 05. september 2023 kl. 16:56

Pensionsbestyrelser skal forberede CEO-skift bedre

ØU Mangfoldigheds Rating 2023: BankNordik, Danske Andelskasser, Gyldendal og Tivoli er de eneste mellemstore danske børsnoterede selskaber, der har mindst lige så mange kvinder som mænd i executive management. Topledelsen i de resterende 28 mid cap-selskaber er domineret af mænd og i 18 af selskaberne er der ingen kvinder i topledelsen. Udviklingen hen mod kønslighed i topledelsen går uhyre langsomt – i det nuværende tempo er der først udsigt til, at de mandsdominerede topledelser er fortid om 64 år. Redaktør Claus Strue Frederiksen giver et overblik over kønsfordelingen i danske mid cap-selskabers topledelse.

Hanne Salomonsen, adm. direktør i Gyldendal, Helle Kirstein Erichsen, Chief Operating Officer i Gubra og Line Køhler Ljungdahl, Chief Legal Officer i B&O er tre af de blot 20 kvindelige topledere i danske mid cap-selskaber. Resten af de 114 topledere i de 32 mid cap-selskabers topledergrupper er mænd.

Ifølge Gregers Wedell-Wedellsborg, bestyrelsesformand i Gyldendal, er der en ret enkel forklaring på, at forlaget er blandt de mest kønsdiverse mid cap-selskaber i Danmark, både når det gælder topledelse (50%) og bestyrelse (40%) – de kvindelige kandidater var de bedst egnede.

“I Gyldendals tilfælde var det så enkelt, at de to bedst egnede kandidater til posterne som adm. dir. og medlem af bestyrelsen viste sig at være kvinder,” oplyser Gregers Wedell-Wedellsborg i en kommentar vedrørende de seneste udpegninger af kvinder til topposter i Gyldendal.

Langt fra alle selskaber er ligeså ”heldige” som Gyldendal. Og selvom mange selskaber tilkendegiver, at de gerne vil have flere kvinder i topledelsen, går udviklingen uhyre langsomt. I 2021 var der 102 topledere i mid cap-kategorien, heraf var 17 kvinder og 85 mænd, svarende til 17 procent mod 18 procent i dag. På to år er andelen af kvinder således blot steget med et procentpoint. I det tempo kan vi forvente kønslighed i mid cap i 2087.

For hver kvinde er der næsten seks mænd blandt toplederne i de 32 danske mid cap-selskaber. Derved er der umiddelbart længere mellem kvinder på topposter hos de mellemstore, end hos de store danske børsnoterede selskaber – i large cap-kategorien er der ”blot” tre mænd for hver kvindelig topleder.

Her skal dog bemærkes, at puljen af topledere er over dobbelt så stor i large cap end i mid cap, henholdsvis 277 medlemmer af executive management samlet set i large cap mod 114 i mid cap. I gennemsnit er der således seks personer i topledergruppen i de store virksomheder og fire (mere præcist 3,6) i de mellemstore selskaber.

Bortset fra topledelser med over fire personer, så er der i de resterende 18 large cap-selskaber i alt 51 topledere, heraf er fem kvinder – altså hver tiende. Til sammenligning er der 24 mid cap-selskaber med en topledelse på fire eller derunder. I de 24 selskaber er der i alt 60 topledere, syv af disse er kvinder – ergo, en smule højere kvindefrekvens end i large cap.

Der er seks banker i mid cap-kategorien. Af dem topper BankNordik listen, med 100 procent kvinder i topledelsen. Førstepladsen skyldes, at topledelsen i BankNordik udelukkende består én person, nemlig adm. direktør Turið F. Arge, som altså er kvinde.

I Danske Andelskassers Bank består topledelsen af adm. direktør Jan Pederson og bankdirektør Alma Lund Høj, hvorved banken har ligelig kønsfordeling i topledelsen. De tre resterende banker – Vestjysk Bank, Sparekassen Sjælland-Fyn og Lån og Spar Bank – ligger i bunden af listen. Disse tre bankers topledelser består sammenlagt af syv mænd og nul kvinder.

Keld Thornæs, HR- og Kommunikationsdirektør i Lån og Spar Bank, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at banken har en politik om at tilstræbe en fordeling på 60-40 mellem kønnene på de ledende stillinger. Banken har derfor søsat en række interne projekter, der har til hensigt at øge kvinders interesse og mulighed for at varetage ledelsesmæssige opgaver.

I forhold til den konkrete situation med to mænd og nul kvinder i topledelsen, siger Keld Thornæs: ”Vores executive management har i en lang årrække bestået af to mænd. Vi har haft en veldrevet virksomhed, og har ikke haft behov for at udvide direktionen. Derfor består direktionen fortsat af to personer, som begge er mænd.”

* I denne artikel dækker ’topledelse’ over virksomhedernes executive management. Executive manament defineres forskelligt – i visse virksomheder indgår blot CEO og CFO mens topledergruppen i andre selskaber har langt flere medlemmer, eksempelvis består SAS’ executive management af otte personer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank