Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Hvert 4. large cap-selskab bakker på kvindeandel i topledelsen

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 24. september 2024 kl. 17:22

Tema: Mangfoldighedsrating 2023 – Ny lovgivning stopper mange selskabers mangfoldighedssminke

ØU Mangfoldigheds Rating 2024: 12 ud af 43 danske large cap-selskaber har det seneste år sænket andelen af kvinder i topledelsen. Umiddelbart går det altså den forkerte med at fremme kvinder i de store virksomheders ledelser. Blandt andet har forsikringsgiganten Tryg sænket kvindeandelen i topledelsen fra 40% i 2023 til 20% i 2024. Over en tredjedel af large cap-selskaberne har ingen kvinder i topledelsen. Udviklingen møder kritik fra flere kvindelige erhvervsledere, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen, der her gennemgår udviklingen i kønsdiversitet i danske large cap-selskabers executive management.   

Det seneste år har 12 danske large cap-selskaber – svarende til 28 procent af large cap-segmentet – sænket andelen af kvinder i topledelsen, her forstået som executive management. A. P. Møller – Mærsk, Bavarian Nordic, Københavns Lufthavne, Tryg og Ørsted er blandt selskaberne med færre kvindelige topledere.

En del af forklaringen er, at nogle selskaber har slanket deres topledergruppe, hvilket ikke blot har ført til færre kvindelige topledere, men også har reduceret andelen af kvinder i topledelserne. Det gælder blandt andet Københavns Lufthavne og Ørsted.

Det seneste år har Københavns Lufthavne reduceret topledelse fra syv personer, heraf en kvinde, til en topledelse på fire, heraf nul kvinder. For Ørsteds vedkommende er topledelsen blevet reduceret fra ni, heraf tre kvinder, til fem, heraf en kvinde.

Henriette Fenger Ellekrog, Executive Vice President, Chief HR Officer i Ørsted, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at Ørsted har en ambition om at opnå en 60:40 kønsfordeling i senest 2030, og at selskabet derfor har iværksat flere konkrete initiativer for at støtte op om udviklingen, heriblandt nye tilgange til rekrutteringsprocesser og forbedret dataindsamling.

”Vi måler derfor løbende udviklingen på tre niveauer: Den totale medarbejderstab, People Leaders og Senior Directors og derover. Selvom vores Executive Management Team blev reduceret fra 9 til 5 medlemmer i marts 2024, hvilket isoleret set har påvirket kønsbalancen, ser vi en positiv udvikling på tværs af alle niveauer siden 2021,” siger Henriette Fenger Ellekrog.

I alt er der i large cap-segmentet i 2024 samlet set 258 topledere, heraf 60 kvinder – altså en kvindeandel på 23 procent, hvilket er en anelse mindre end sidste år, hvor kvinderne udgjorde 24 procent af topledergrupperne.

Stine Bosse, medlem af Europa-Parlamentet for Moderaterne og tidligere CEO i Tryg, er ærgerlig over udviklingen: ”De fleste virksomheder i lande, vi sammenligner os med, er nået meget længere i forhold til kønsbalance i ledelser. Efter mere end 30 års erfaring med direktion og bestyrelses komposition, kan jeg kun opfordre til ny tilgang. DI har ved flere lejligheder dokumenteret både vilje til at skubbe til en bedre balance og indsigt i at netop det betyder noget positivt. Særligt for virksomhedens resultater.”

Ud af large cap-selskabernes 43 topdirektører er der kun to kvinder: Britt Meelby Jensen, CEO i Ambu, og Ester Baiget, CEO i Novonesis.

Ifølge Sanna Suvanto-Harsaae, formand BoConcept og Finnair m.fl., viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning, at der fortsat er for få kvinder i Danmark, der har specialiseret sig indenfor driftsledelse: ”Når vi ser på de mindre ledelsesgrupper, hvor topledere med ansvar for virksomhedsdriften udgør en betydelig andel af gruppen, så består mange af disse ledelsesgrupper udelukkende af mænd.”

I sit arbejde med at rekruttere kandidater til bestyrelsesposter oplever Sanna Suvanto-Harsaae, at det er forholdsvis nemt at rekruttere danske kvinder med kompetencer indenfor eksempelvis HR og bæredygtighed – til gengæld er det langt mere vanskeligt at skaffe kvindelige kandidater, der har erfaring med driftsledelse.

”For at blive hovedansvarlig for driften i en stor virksomhed, skal du have erfaring med driftsledelse. Hvis du ikke har det, bliver du næppe CEO. Og i Danmark er der alt for få kvinder i pipeline til den slags stillinger. I Sverige er knap hver sjette CEO i de store børsnoterede selskaber kvinde, i Danmark er det ifølge jeres (Økonomisk Ugebrev, red.) undersøgelse hver tyvende. Hvis Danmark skal op på Sveriges niveau, så skal flere kvinder vælge at arbejde med driftsledelse,” siger Sanna Suvanto-Harsaae.

Hun tilføjer, at danske virksomheder med få eller ingen kvinder i topledelsen skal tænke over de visuelle signaler, de sender: ”Jeg er tredje generations karrierekvinde, så jeg har ikke manglet kvindelige rollemodeller. Men når unge danske kvinder kigger på bestyrelsen og topledelsen i en virksomhed og kan se, at der nul eller få kvinder, så betyder det noget. Det visuelle signal er vigtigt – og det skal virksomheder være opmærksomme på.”

Som det fremgår af nedenstående tabel har 15 af de 43 large cap-selskaber nul kvinder i topledelse, altså 35 procent. Det gælder blandt andet DSV, Netcompany og TORM – ingen af de tre selskaber har haft kvinder i topledelsen de sidste mange år.

DSV koncernen understreger overfor Økonomisk Ugebrev, at diversitet er højt prioriteret i selskabet, som har over 150 nationaliteter ansat – desuden er antallet af kvindelige ledere på tværs af organisationen de seneste år vokset fra 32 procent til 34 procent: ”Vi anerkender, at det ikke er synligt i koncernledelsen, men det er en forandring, der tager tid i en industri, der historisk set har været mandsdomineret. Vi arbejder fokuseret og målrettet på at øge antallet af kvinder i toppen af ledelsen.”

TORM har også fokus på kønsdiversitet. Her oplyser Lene Stampe Sørensen, Vice President, Head of People: ”Ligestilling og diversitet er en vigtig prioritet for TORM. Blandet andet derfor, har vi sat mål for ligestilling i alle ledelseslag frem til 2030, ligesom vi er en del af FNs Target Gender Equality program.”

Caroline Riisager Rust, Chief People Officer i Netcompany, påpeger overfor Økonomisk Ugebrev, at Netcompany er en af de få store virksomheder i Danmark, hvor de oprindelige stiftere – André Rogaczewski og Claus Jørgensen, som er henholdsvis CEO og COO i selskabet – udgør hovedparten af topledelsen, der samlet set består af tre mænd.

”Vores globale topledelse – Group Leadership Team – består foruden direktionen af 5 øvrige medlemmer hvoraf 2 er kvinder. I vores bestyrelse er 40 procent kvinder,” tilføjer Caroline Riisager Rust.

* I denne artikel dækker ’topledelse’ over virksomhedernes executive management. Executive manament defineres forskelligt – i visse virksomheder indgår blot CEO og CFO mens topledergrupper i andre selskaber har langt flere medlemmer, eksempelvis består Danske Banks executive management af ni personer mens Novo Nordisk har elleve topledere.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank