ØU Mangfoldigheds Rating 2023: Rema 1000, Bunker Holding og Falck er de eneste tre store top-25 unoterede selskaber, der har mindst lige så mange kvinder som mænd i bestyrelsen. I de 22 andre virksomheder er bestyrelserne domineret af mænd. Overordnet set er der dog fremskridt at spore. I 2021 var andelen af kvinder i de store unoterede selskabers bestyrelse 23% – i dag er andelen 29%, en fremgang på 26%. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her udviklingen i kvindeandelen i store danske unoterede selskabers bestyrelser.
Rema 1000’s bestyrelse består af tre kvinder og to mænd. Derved er Rema 1000 den eneste af de 25 store unoterede virksomheder, der indgår i Økonomisk Ugebrevs Mangfoldigheds Rating 2023, der har flere kvinder end mænd i bestyrelsen. To selskaber, Bunker Holding og Falck, har lige mange kvinder og mænd i bestyrelsen – henholdsvis 4/4 og 3/3 (de 25 store unoterede selskaber fremgår af tabellen nederst).
De 22 øvrige selskabers bestyrelser har flere mænd end kvinder, hvorved 88 procent af de 25 bestyrelser er domineret af mænd. Det gælder eksempelvis bestyrelserne i Danish Crown, Energi Danmark, Hempel, LEO Pharma og Semler Gruppen. De fem selskaber har tilsammen 36 bestyrelsesmedlemmer, heraf fem kvinder – altså omkring hver syvende.
Energi Danmark, der er ejet af energiselskaberne Andel og NRGi, ligger i bunden af listen – med nul kvinder i bestyrelsen. Rikke Trikker, kommunikationsdirektør i Andel, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at det snart vil ændre sig: ”Vi har netop afsluttet en rekrutteringsproces af to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer. Og vi glæder os over, at det forventeligt betyder, at Energi Danmark fremover får et kvindeligt bestyrelsesmedlem samtidig med at vi fuldt bevidste om, at det ikke er gjort med det.”
Rikke Trikker understreger, at Andel-koncernen betragter en god balance mellem kvinder og mænd på ledende poster som en afgørende forudsætning for en succesfuld udvikling af forretningen: ”I det lys glæder vi os over, at vi netop har budt velkommen til Louise Hahn som ny administrerende direktør i Energi Danmark, og at andelen af kvinder i Energi Danmarks topledelse udgør 50 procent.”
Som det fremgår af nedenstående, er de 25 store unoterede væsentligt dårligere til at rekruttere kvinder til bestyrelsen end de store børsnoterede large cap-selskaber. På to udvalgte målepunkter ligger large cap i front: Andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer er højere i large cap end i de store unoterede og andelen af bestyrelser med en overvægt af mænd er mindre i large cap end i de store unoterede.
Til gengæld klarer de store unoterede sig bedre end mid cap-selskaberne på begge målepunkter.
Overordnet set går udviklingen dog den rigtige vej. For to år siden var der i de 25 selskaber til sammen 42 kvinder ud af 180 bestyrelsesmedlemmer, det vil sige at kvinder udgjorde 23 procent. Siden er antallet af bestyrelsesmedlemmer faldet samtidig med, at antallet er kvinder er steget – i dag er der 49 kvinder ud af 171 bestyrelsesmedlemmer, altså 29 procent.
Siden 2021 er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer steget i otte selskaber, det vil sige i hver tredje. Det gælder eksempelvis Dagrofa, der er i 2021 havde seks mænd og nul kvinder i bestyrelsen – i dag er der fire mænd og to kvinder.
I to selskaber, Dlg og Grundfos, er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer faldet siden 2021. I femten selskaber er andelen uændret.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.