Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Rating: Danske banker dumper totalt på kønsdiversitet

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 01. oktober 2024 kl. 17:42

ØU Mangfoldigheds Rating 2024 for Finanssektoren: Danske banker har langt færre kvinder i topledelsen og bestyrelsen end dansk erhvervsliv generelt. Stine Luise Goll, PA- og kommunikationsdirektør i Finans Danmark, anerkender problemet. Hun understreger samtidig, at bankerne har iværksat en række forskellige initiativer for at forbedre kønsbalancen. Modsat banksektoren klarer forsikringsbranchen sig godt, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne kortlægning af kvindeandelen i finanssektorens topledelser og bestyrelser.           

Økonomisk Ugebrev har undersøgt kønsbalancen i topledelsen og bestyrelsen i 18 store danske finansselskaber, heraf 15 banker og tre forsikringsselskaber. Ifølge kortlægningen består de 15 bankers topledelser, her forstået som executive management, af 54 mænd og 10 kvinder – altså en kvindeandel på blot 16 procent. Desuden har ni ud af de 15 banker, det vil sige over halvdelen, nul kvinder i topledergruppen.

Til sammenligning består danske large og mid cap-selskabers topledelser – minus de 11 banker, der normalt indgår i disse kategorier – af 239 mænd og 72 kvinder, altså en kvindeandel på 23 procent.

Også når det gælder kønsbalance i finanssektorens bestyrelser, sakker bankerne bagefter. Bestyrelserne i de 15 undersøgte banker består af 114 generalforsamlingsvalgte medlemmer (dvs. ekskl. medarbejdervalgte), heraf 31 kvinder, altså en kvindeandel på 27 procent. I de 58 danske large og mid cap-selskaberne, minus banker, er mere end hvert tredje bestyrelsesmedlem, nærmere bestemt 35 procent, kvinde.

Stine Luise Goll, PA- og kommunikationsdirektør i Finans Danmark, anerkender problemet: ”Der er ingen tvivl om, at vi som banker ikke er der endnu, hvor vi gerne vil være. Hverken når det gælder andelen af kvinder i topledelserne eller bestyrelserne.”

Ifølge Stine Luise Goll arbejder bankerne dog på at forbedre balancen via konkrete målsætninger og forskellige initiativer som mentorordninger, krav om kvindelige kandidater i ansøgningsfeltet og kvindelige medarbejdere i ansøgningsudvalg – og det ser ud til at virke.

”Vores nyeste tal viser, at 39 procent af de yngre ledere – det vil sige filialchefer og ledere på mellem og overordnet niveau – i bankerne mellem 25 og 34 år, er kvinder. Det er en stigning på ni procentpoint på blot fire år. Den positive udvikling giver et godt rekrutteringsgrundlag. Og det kan være en positiv driver for, at endnu flere kvinder i fremtiden kan nå helt til tops i finanssektoren,” siger Stine Luise Goll.

Særligt tre banker står dårligt, når det gælder kønsdiversitet i topledelsen og bestyrelsen: Lån og Spar Bank, Sparekassen Danmark og Saxo Bank.

Som det fremgår af tabellen nederst i denne artikel ligger Saxo Bank helt i bund af begge lister, med nul kvinder i både bestyrelse og topledelse. Økonomisk Ugebrev har rakt ud til investeringsbanken for en kommentar, men Saxo Bank er ikke vendt tilbage.

Kønsbalancen i Lån og Spar Bank og Sparekassen Danmark er ikke meget bedre: Begge banker har nul kvinder i topledelsen og blot én enkelt kvinde i bestyrelsen. Vagn Hansen, administrerende direktør i Sparekassen Danmark, erkender, at kønsbalancen i både topledelse og bestyrelse er skæv.

Ifølge Vagn Hansen skyldes den nuværende ulige kønsfordeling blandt andet, at direktør Lisa Frost Sørensen gik på pension pr. 1. januar 2024 – og da bankens direktion i forvejen var stor som følge af fusioner, blev hendes stilling ikke genbesat: ”Ligeledes har vi efter fusionen mellem Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank reduceret i antallet af bestyrelsesmedlemmer. Det har desværre medført en skæv kønsfordeling.”

Vagn Hansen påpeger desuden, at Sparekassen Danmark er en demokratisk virksomhed, hvor bestyrelsen vælges af repræsentantskabet, som vælges af sparekassens garanter. Han forventer dog, at kønsbalancen vil blive forbedret de kommende år:

”I Sparekassen Danmark hverken kan eller vil vi påvirke repræsentantskabets frie valg, men repræsentantskabet er bevidst om den manglende kønsdiversitet, og vi forventer en mere ligelig kønsfordeling i bestyrelsen de kommende år. Det er vores opfattelse, at mangfoldighed er med til at skabe bedre resultater og bidrager til at træffe bedre beslutninger, og vi arbejder derfor med at skabe større diversitet i ledelsen af sparekassen.”

Gordon Ørskov Madsen, formand i Lån og Spar Bank, forklarer fraværet af kvinder i bankens topledelse med, at direktionen består af to personer, begge med mere end 15 års anciennitet – og da bestyrelsen ikke har fundet det nødvendigt at foretage ændringer eller udvide direktionen de seneste 17 år, er kønsfordelingen uændret.

Gordon Ørskov Madsen understreger samtidig, at bestyrelsen sammensættes via valg på bankens repræsentantskabsmøde: ”Typisk vælges bestyrelsesmedlemmer, der er forpersoner for de store faglige organisationer. De vælges på baggrund af deres kompetencer og i form af deres lederskab af den faglige organisation, de repræsenterer. Forpersonen er valgt blandt de mange tusinde medlemmer, der er i de faglige organisationer.”

Forsikringsselskaber klarer sig godt på diversitet

Ud af de 18 finansselskaber, der indgår i denne kortlægning, er forsikringsselskabet Alm. Brand bedst: Bestyrelsen består af lige mange mænd og kvinder, tre af hver. Kønsbalancen i topledelsen er også i top – ud af topledergruppens fem medlemmer er to af dem kvinder, altså 40 procent.

I det hele taget klarer undersøgelsens tre forsikringsselskaber sig godt. Topdanmark og Tryg ligger i den bedre halvdel af listen, både når der gælder kønsbalance i bestyrelse og topledelse.

Det er også værd at bemærke, at de store banker generelt klarer sig bedre end de mindre banker. Særligt Danske Bank og Nordea opnår fine placeringer: 40 procent af bestyrelsesmedlemmerne i Nordea er kvinder, for Danske Banks vedkommende er det 38 procent.

I Nordeas topledergruppe, der er klart den største med hele 12 medlemmer, er hver tredje kvinde. I Danske Bank består topledelsen af ni personer, heraf to kvinder – altså 22 procent.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank