Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank

Joachim Kattrup

mandag 08. februar 2021 kl. 14:53

Danske Bank

Regnskabsaktuelle Danske Bank har mere end svært ved at komme fri af svag forretningsetik i forlængelse af den dårlige håndtering af hvidvask- og udbyttesagerne. Det viser ESGratingbureauernes opdaterede vurderinger. Sustainalytics har netop opjusteret sin ESG-risikovurdering af Danske Bank til ”high.”  Håndteringen af hvidvasksagerne takseres til ”alvorlig.”  Danske Bank ønsker ikke at kommentere på vurderingen, der understøttes af flere andre ESGratingbureauers opgørelser, hvor Danske Bank er bagud på ESG point i forhold til sine nordiske konkurrenter.

Det globale ESG-ratingbureau Sustainalytics har opjusteret sin ESG-risikovurdering af Danske Bank fra ”middel” til ”høj” risiko. Opjusteringen sker hovedsageligt på baggrund af de seneste udbytte- og hvidvasksager, som Danske Bank ifølge Sustainalytics endnu ikke i tilstrækkelig grad har indrettet sig optimalt på at håndtere.

Håndteringen af hvidvasksagerne takseres til ”alvorlig”, hvilket er den mest kritiske vurdering på skalaen. Der er med andre ord ifølge Sustainalytics belæg for, at danske Bank har håndteret sagerne ekstremt dårligt i forhold til, hvad der kunne forventes i forhold til andre sammenlignelige banker.

Det er måske ikke så overraskende, men i den opdaterede ESG-risikovurdering fra Sustainalytics indgår flere andre komponenter. Udover en vurdering af Danske Banks forretningsetik og ledelsesmæssige håndtering af udbytte- og hvidvaskkontroverserne indgår også risikosystemer og ledelseskompetencer til at håndtere lignende sager i fremtiden.

Det viser, at banken stadig er langt fra at overbevise etiske investorer om, at der er styr på processer og kompetencer, samt at banken har fået bugt med en uetisk forretningskultur. Til sammenligning kan samme vurdering af Nordea kategoriseres som ”strong”, og Nordeas overordnede risikovurdering fra Sustainalytics er ”medium” – mod altså Danske Banks på ”high.”

Den høje ESG-risikovurdering af Danske Bank afspejler ifølge Sustainalytics en ”ekstraordinært usædvanlig adfærd, høj hyppighed af hændelser og en virksomhed med dårlig styring af kontroversen.”

Danske Bank ønsker ikke at kommentere på vurderingen på trods af at banken i sin “Sustainable Factbook 2020” selv rapporterer opjusteringen i forbindelse med årets CSR-rapport.

 

Sustainalytics ESG Risk Rating af Danske Bank.

Opjusteringen viser også, at ESG-ratingbureauet ikke har fundet anledning til at tro, at Danske Bank ledelsen står bedre nu end for et år siden på trods af, at Danske Bank har investeret betydelige ressourcer i både kontrol- og compliancesystemer samt i uddannelse af medarbejdere.

Specifikt måler Sustainalytics en virksomheds eksponering for væsentlige branchespecifikke ESG-risici, og hvor god virksomheden er til at håndtere disse risici. Ratingen udtrykker en kombination af ledelseskompetencer, systemer og eksponering af risici. Forretningsetik er sammen med Corporate Governance, Data Privacy og Product Governance udpeget af Sustainalytics som banksektorens væsentligste risici.

Det er især forretningsetikken, der gør udslaget, og som får Sustainalytics til at vurdere, at ESG-risikoen i Danske Bank er høj og kan få betydelig indflydelse på værdiansættelsen af Danske Bank.

På indikatoren for, hvorvidt Danske Bank i fremtiden er i stand til at levere bedre på lignende forretningsetiske hændelser, kryber Danske Bank sig kun lige til middelkarakter. Det må for Danske Bank alt andet lige være utilfredsstillende blot at være en gennemsnitlig bank i et forretningsetisk perspektiv.

Danske Bank må altså fortsat erkende, at én ting er at investere i kontrolsystemer og medarbejdertræning, en anden er at slippe fri fra amoralsk dømmekraft og flosset forretningsetik, som bl.a. både har kostet en topdirektør og en bestyrelsesformand jobbet efter hvidvasksagen – henholdsvis Thomas Borgen og nu afdøde Ole Andersen.

 

 

Risikovurderingen spores hos andre ESG-ratingbureauer

Danske Bank uddanner hvert år, ifølge bankens netop offentliggjorte CSR-rapport 2020, 95 pct. af medarbejderne i risk og compliance. Det har udløst en anelse højere vurderinger hos andre ESG-ratingbureauer.

ESG-ratingbureauernes vurderinger og metodikker er meget forskellige. Derfor kan analytikere og investorer også have forskellige syn på sagen alt efter hvilket ESG-ratingbureau, der benyttes. Hvor Sustainalytics har et fokuseret risikoperspektiv, har mange andre fokus på rapporteringskvalitet, forretningsstruktur, gennemsigtighed og informationsniveau. Hertil kommer, hvilke interne eller eksterne hændelser og datakilder, som inddrages i vurderingerne.

Det er selvklart, at forskellige metodikker giver forskellige vurderinger. Alligevel synes Sustainalytics nye høje ESG-risikovurdering af Danske Bank også at skinne igennem hos andre ESG-ratingbureauer, som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har kigget dybere ned i.
Hos MSCI’s senest opdaterede ESG-vurdering fra december 2020 belønner man godt nok Danske Bank for at hæve den generelle ESG score. Men scoren (BB) på MSCIs syv-trins-skala sniger sig kun lige akkurat ind i den nedre ende af gennemsnittet for banksektoren.

På Arabesques S-Ray vurdering ses et kraftigt fald i ESG-vurderingen siden 2019. Nedgangen i scoren er generel, men  den er overvejende drevet af stor nedgang i scoreren for kategorierne Corporate Governance og Anti-Corruption. Upåagtet af de forskellige metodikker er de relativt dårligere vurderinger altså inden for samme ESG-kategori som Sustainalytics’ risikovurdering.

Hos CSRHUB, der viser en konsensus ESG-rating på baggrund af flere ESG-ratingbureauers vurderinger, står Danske Bank svagest blandt sine nordiske peers Svenska Handelsbanken, Swedbank, DNB Nor, Nordea Bank og Skandinaviska Enskilda.

Alt i alt er konklusionen, at Danske Bank stadigvæk har lang vej på ESG målestokken, før banken kan sammenligne sig med de bedste banker med henblik på at skabe bæredygtig værdi.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank