Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Kvinder i topledelse: Life-science branchen klart i front

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 26. september 2023 kl. 17:57

Britt Meelby Jensen, ny CEO for Ambu

ØU Mangfoldigheds Rating 2023: Den danske life-science sektor har markant flere kvindelige topledere end gennemsnittet for danske top-100 selskaber. I sidstnævnte er 22% af toplederne kvinder, for life-science er det 29% – og ser man på kønsfordelingen blandt topdirektører, er forskellen endnu større. Næsten hver femte life-science CEO er kvinde, for top-100 er det blot hver tiende. ØU’s undersøgelse viser desuden, at 38% af danske top-100 virksomheder har nul kvinder i topledelsen. Det gælder blandt andet Jyske Bank – her består topledelsen af fire mænd og nul kvinder. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her udviklingen i kvindeandelen i danske top-100 selskabers topledelser.

Britt Meelby Jensen (foto), Karen Frøsig og Gitte Pugholm Aabo, CEO i henholdsvis Ambu, Sydbank og GN Store Nord, er tre af de blot 9 kvindelige topdirektører i danske top-100* selskaber – resten er mænd. Derved er over 90 procent af topdirektørerne i store danske virksomheder mænd.

Mændene er også markant i overtal i selskabernes executive management, om end kønsfordelingen her er noget bedre end for topdirektørerne. Samlet set, består danske top-100 selskabers topledergrupper af 544 personer, heraf er 121 kvinder og 423 er mænd – altså er 22 procent af danske topledere kvinder.

I 2021 var fordelingen 101 kvindelige topledere og 393 mænd, altså 20 procent kvinder. De seneste to år er der således sket en beskeden fremgang på to procentpoint.

Siden 2021 har 22 top-100 selskaber øget kvindeandelen i topledelsen. Det gælder blandt andet Energi Danmark. I 2021 bestod den otte personers store topledelse af syv mænd og en kvinde. I dag er topledelsen blevet reduceret til seks personer, halvdelen er kvinder. Derved tilhører Energi Danmark den lille gruppe af blot elleve top-100 selskaber, der har mindst ligeså mange kvinder i topledelsen som mænd.

Samtidig er Energi Danmark med i den beskedne gruppe af selskaber, der har en kvinde ved roret. Den 14. august i år tiltrådte Louise Hahn som CEO. På få år har Energi Danmark således rykket sig helt frem i førerfeltet og fremstår i dag som en mønstervirksomhed, når det gælder om at tiltrække kvinder til topposter.

I den anden ende af listen ligger 39 selskaber, alle med nul kvinder i topledelsen. Her er blandt andet seks banker – det drejer sig om Jyske Bank, Lån og Spar Bank, Ringkjøbing Lanbobank, Spar Nord, Sparekassen Sjælland-Fyn og Vestjysk bank. Sammenlagt består de seks bankers topledelser af 19 personer, kun mænd.

Alt i alt leverer finansbranchen en middelmådig præstation med sammenlagt 22 procent kvindelige topledere, altså på niveau med top-100. Af de i alt fjorten finansselskaber har tolv topledelser en overvægt af mænd – undtagelserne er Danske Andelskassers Bank og BankNordik, sidstnævnte med en kvindeandel på 100 procent. Den færøske banks topledelse består nemlig kun af CEO Turið F. Arge.**

Anderledes ser det ud for life-science branchen. Samlet set klarer de seksten life-science selskaber, der indgår i ØU Mangfoldigheds Rating 2023, sig bedre end top-100 på alle relevante parametre. Det gælder eksempelvis i forhold til kvindelige topdirektører – for top-100 er det under hver tiende, for life-science er det knap hver femte.***

Og hvor 38 procent af top-100 selskaberne har nul kvinder i executive management, så gælder det kun for 13 procent af life-science selskaberne – konkret er der her tale om to selskaber, nemlig ChemoMetec og Demant. I den anden ende af skalaen ligger Ambu og Novozymes. Begge selskaber har lige mange mænd og kvinder i topledelsen – desuden har begge en kvindelig CEO.

Helt overordnet er 29 procent af toplederne i life-science selskaberne kvinder, for top-100 er tallet 22 procent. Det betyder, at hvis top-100 skulle have samme kvindeandel i topledelsen som life-science branchen, så skulle 38 af de nuværende 423 mandlige topleder udskiftes med kvinder – altså hele ni procent.

* Top-100 består af samtlige danske large cap-selskaber, alle danske mid cap-selskaber samt 25 store unoterede danske selskaber, altså sammenlagt 103 virksomheder.

** De fjorten finansselskaber er: Alm. Brand, BankNordik, Danske Andelskassers Bank, Danske Bank, Jyske Bank, Lån og Spar Bank, Nordea, Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord, Sparekassen Sjælland-Fyn, Sydbank, Topdanmark, Tryg og Vestjysk Bank.

*** De seksten life-science selskaber er: ALK-Abello, Ambu, Bavarian Nordic, ChemoMetec, Chr. Hansen, Coloplast, Demant, Genmab, GN Store Nord, Gubra, Leo Pharma, Lundbeck, Novo Nordisk, Novozymes, Zealand Pharma og Össur.

****LEO Pharma oplyser, at selskabets topledelse ændrer sig til oktober, hvor Nathalie Daste træder ind i Executive Management og afløser Dennis Schmidt Pedersen. Således ændrer andelen af kvinder sig i LEO Pharmas topledelse fra 12,5 procent til 25 procent. Dataindsamling for store unoterede går frem til slut august, hvorved efterfølgende omrokeringer i topledelsen ikke inddrages.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank