Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Mere end hver 4. large cap-selskab har øget kvindeandelen i bestyrelsen markant

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 29. august 2023 kl. 16:54

ØU Mangfoldigheds Rating 2023: Siden 2017 har 13 ud af 46 danske large cap-selskaber øget andelen af kvinder i bestyrelsen med mindst 20 procentpoint. NKT og Rockwool har siden 2017 øget kvindeandelen i bestyrelsen med 33 procentpoint. For NKT’s vedkommende fra 17% i 2017 til 50% i 2023, mens Rockwool er gået fra 0% til 33%. Flere selskaber har fortsat få kvindelige bestyrelsesmedlemmer: Blandt andet Spar Nord, som oplyser, at man har svært ved at finde kvinder med de nødvendige kompetencer. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her udviklingen i kvindeandelen i large cap-selskabers bestyrelse fra 2017 frem til i dag.  

I 2017 havde fire ud af ti danske large cap-selskaber en kvindeandel i bestyrelsen på over 30 procent. I dag er det godt syv ud af ti. Altså næsten en fordobling: Overordnet set er den gennemsnitlige andel af kvindelige eksterne bestyrelsesmedlemmer (altså ekskl. medarbejdervalgte) i large cap gået fra 24 procent i 2017 til 35 procent i 2023.

På seks år er gennemsnitsandelen af kvinder i danske large cap-bestyrelser således øget med 11 procentpoint – og i mere end hvert fjerde large cap-selskab er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i periode 2017-2023 øget med mere end 20 procentpoint. Selvom der er tale om klare fremskridt, er det værd at bemærke, at udgangspunktet ikke var noget at råbe hurra for.

I 2017 havde fem store danske virksomheder – Ambu, Lundbeck, NTG Nordic Transport, Rockwool og TORM – nul kvinder i bestyrelsen. I 2017 var der altså flere large cap-selskaber med nul kvinder i bestyrelsen end selskaber, der havde lige så mange kvinder som mænd i bestyrelsen. Kun DFDS, Nordea og Ørsted kunne i 2017 fremvise en ikke-mandsdomineret bestyrelse.

Bestyrelser udelukkende bestående af mænd er i dag fortid i danske large cap-selskaber. Bestyrelserne for Boozt, Coloplast, Chr. Hansen, Genmab, GN Store Nord, NKT og Pandora har i dag lige mange mænd og kvinder, eller flere kvinder end mænd. Mænd er dog stadig i flertal i langt hovedparten af danske large cap-selskaber, nærmere bestemt er 85 procent af danske large cap bestyrelser domineret af mænd.

I samtlige ni finansselskaber og syv transport og logistikselskaber i large cap-kategorien er bestyrelsen domineret af mænd. Til gengæld har mere end fjerde life-science selskab mindst ligeså mange kvindelige bestyrelsesmedlemmer som mænd.*

I gennemsnit har de fjorten life-science selskaber 39 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er ti procentpoint mere end gennemsnittet i transport- og logistikbranchen. Udgangspunktet for de to brancher var ellers identisk – i 2017 havde selskaber i begge brancher i gennemsnit 23 procent kvinder i bestyrelsen. Hvor life-science selskaberne siden 2017 virkelig har rykket sig, er transport- og logistiksektoren nærmest stået stille.

Seks life-science selskaber har siden 2017 øget andelen af kvinder i bestyrelsen med minimum 20 procentpoint, det gælder Ambu, Chr. Hansen, Coloplast, Demant, GN Store Nord og Lundbeck. Eneste bemærkelsesværdige ryk i transport- og logistikbranchen står NTG Nordic Transport for, selskabet er gået fra nul kvinder i bestyrelsen i 2017 til 29 procent i 2023.

Finansbranchen befinder sig i midt i mellem life-science og transport og logistik. I 2023 havde finansselskaberne en gennemsnitlig andel på 34 procent kvinder i bestyrelsen, for 2017 var tallet 26 procent.

Spar Nord ligger i bunden af listen med blot ét enkelt kvindeligt bestyrelsesmedlem ud af seks eksterne. Banken skraber desuden bunden i forhold til kvindelige topledere – nul ud bankens fire topledere er kvinder. Martin Bach, direktør for Strategi, Kommunikation og Marketing i Spar Nord, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at banken er bevidst om, at den har en udfordring med kønsdiversitet i både bestyrelse og direktion.

”I bestyrelsen er der løbende fokus på at rekruttere flere kvinder, både til bestyrelse og bankens ledelse. Kompetencekravene er skærpet i relation til at varetage en bestyrelsespost i en SIFI-bank. Af den grund oplever vi, at der er stor rift om kvalificerede bestyrelseskandidater. Og i særdeleshed om kvindelige kandidater. Sammenholdt med, at en plads i en SIFI-banks bestyrelse betyder, at der er en grænse for, hvor mange bestyrelsesposter man supplerende må varetage, er det med til at vanskeliggøre rekrutteringen,” siger Martin Bach.

Han tilføjer, at Spar Nord i forhold til bestyrelsen gennemfører search-processer med ekstern bistand fra rekrutteringsbureauer: ”Afsættet for en search-proces er i sagens natur at finde profiler med kompetencer, der betyder, at bestyrelsens kollektive kompetencer dækker de områder, der kræves for en SIFI-bank. I den forstand kommer kompetencer før køn. Men i rekrutteringsprocessen er det et krav, at både kvindelige og mandlige kandidater indgår i det afsluttende felt.”

I forhold til rekruttering til bankens topledelse er kravene ifølge Martin Bach blevet skærpet til at blive fundet fit and proper: ”Grundlæggende er bankens udfordring, at der på mellemleder- og direktørniveau er for få kvinder, hvilket betyder, at der også i rekrutteringsgrundlaget til en direktion er for få kvinder. Af samme grund har vi gennem eksempelvis mentorordninger og en i øvrigt fra topledelsen klar italesættelse af bankens målsætninger fokus på at bane vejen for flere kvinder på alle bankens ledelsesniveauer.”

Den mest udbredte målsætning for kønsdiversitet i bestyrelsen er mindst 40 procent kvinder. Eksempelvis har kabelvirksomheden NKT en sådan målsætning, som selskabet i øvrigt har opfyldt her i 2023, hvor bestyrelsen består af 3 kvinder og 3 mænd.

En del virksomheder har dog mere beskedne målsætninger. Det gælder eksempelvis Torm, ChemoMetec og FLSmidth – Torm har en målsætning om mindst 20 procent kvinder i bestyrelsen, hvorimod de to andre har et mål om 25 procent. Alle tre virksomheder har dog allerede nu opfyldt deres mål, Torm med 20 procent kvinder i 2023, FLSmidth med 33 procent og ChemoMetec med 40 procent.

* De ni finansselskaber er: Alm. Brand, Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord, Sydbank, Topdanmark og Tryg. De 14 life-science selskaber er: ALK-Abello, Ambu, Bavarian Nordic, ChemoMetec, Chr. Hansen, Coloplast, Demant, Genmab, GN Store Nord, Lundbeck, Novo Nordisk, Novozymes, Zealand Pharma og Össur. De syv transport- og logistikselskaber er: A.P. Møller – Mærsk, DFDS, D/S Norden, DSV, Københavns Lufthavne, NTG Nordic Transport og TORM.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank