ØU Top-100 Mangfoldigheds Rating 2024: I 10 selskaber blandt de 100 største danske virksomheder er mindst halvdelen af topledelsen kvinder, heraf fire unoterede selskaber. Hele 35 top-100 selskaber har ikke en eneste kvinde i den daglige topledelse. Overraskende er kvindeandelen i de store unoterede selskaber nu større end i de største børsnoterede selskaber. Blandt andet unoterede Lars Larsen Group skiller sig positivt ud, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne kortlægning af kvindeandel i alle large cap, mid cap og 31 store unoterede selskaber.
Økonomisk Ugebrev har kortlagt kønsdiversiteten i 100 danske selskabers topledelser. Undersøgelsen, som omfatter alle large cap, mid cap og 31 store unoterede virksomheder, viser, at mænd er i overtal i 90 ud af 100 topledergrupper, her forstået som executive management. Samlet set er der 540 topleder i de 100 selskaber, heraf 127 kvinder – altså en kvindeandel på 24 procent.
De unoterede selskaber er i front med en kvindeandel på 26 procent, mod 21 procent for mid cap og 23 procent for large cap. Det er usædvanligt – normalt er det nemlig de børsnoterede selskaber, der klarer sig bedst i Økonomisk Ugebrevs ESG-relaterede ratings. Det gælder blandt andet i forhold tax governance og klimaresultater, i begge tilfælde halter de unoterede efter de børsnoterede.
Selvom 90 procent af de danske top-100 selskabers topledelse er domineret af mænd, er kvindeandelen i topledergrupperne steget de seneste år. I 2021 var hver femte topleder en kvinde, i dag er den næsten hver fjerde – det betyder, at kvindeandelen i topledergrupperne siden 2021 er steget med 20%.
Et af de unoterede selskaber, der ligger i toppen af listen, er Lars Larsen Group. Her består topledelsen af fire personer: President og CEO Jesper Lund, CFO Malene Rhode Carstensen, CIO Daniel Albæk og general counsel Kathrine Pors Johnsen – altså en kvindeandel på 50 procent.
Ifølge Jesper Lund, President og CEO i Lars Larsen Group, bidrager fokus på diversitet, ligestilling og inklusion både til et attraktivt arbejdsmiljø og til bedre resultater: ”Vi vil sikre, at alle medarbejdere oplever lige muligheder, behandles med respekt, føler sig inkluderede og dermed føler et stærkt tilhørsforhold i Lars Larsen Group. Dette er vigtige elementer i vores kultur og efterleves gennem vores værdier og ledelse.”
I gennemsnit består topledergruppen af 5,4 personer – der er dog stor forskel på gruppens størrelse, fra A. P. Møller – Mærsk med 14 personer i executive management til BankNordik, hvor topledelsen udelukkende består af CEO Turið F. Arge.
Dagligvaregiganten Salling Group har en af feltets største topledelser med 11 personer, heraf to kvinder. Presseafdelingen oplyser til Økonomisk Ugebrev, at Salling Group har en ambition om, at flere kvinder går ledelsesvejen – samt at selskabet har en målsætning om, at 40 procent af ledelsesposterne på alle niveauer i virksomheden er besat af det underrepræsenterede køn.
Som det fremgår af nedenstående tabel, er der også en hel del top-100 selskaber, der har nul kvinder i topledelsen. Topledergrupperne i mere end hvert tredje selskab, nærmere bestemt 35 procent, består udelukkende af mænd. Det gælder blandt andet selskaber som Bestseller, cBrain, Demant, DSV, ECCO, Jyske Bank, Netcompany, Spar Nord og Vestas. Overordnet set er der dog tale om en forbedring i forhold til sidste år, her havde 38 procent af top-100 selskaberne nul kvinder i topledelsen.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.