Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Top-25 unoterede selskaber halter efter på kønsdiversitet

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 13. september 2022 kl. 20:58

Økonomisk Ugebrevs Mangfoldigheds Rating 2022 viser, at de 25 største unoterede selskaber halter bagefter på kønsdiversitet sammenlignet med de store børsnoterede selskaber. Særligt når det gælder kvindelige bestyrelsesmedlemmer, klarer de store børsselskaber sig markant bedre end deres unoterede konkurrenter. Blot hvert fjerde bestyrelsesmedlem er kvinde, mens det for large cap er hver tredje. Redaktør Claus Strue Frederiksen gør status på kønsfordelingen i store danske unoterede selskaber.

Hvordan går det med kønsdiversiteten i bestyrelseslokalet og topledelsen i store danske unoterede selskaber? Generelt set, rigtig skidt.*

I de 25 største danske unoterede selskaber er der 182 bestyrelsesmedlemmer, heraf er der 140 mænd og 42 kvinder – dvs.  at blot 23 procent af bestyrelsesmedlemmerne er kvinder. Det lave gennemsnit skyldes især en større gruppe fodslæbende virksomheder, der har været yderst tilbageholdende med at få kvinder i bestyrelsen.

I den kommende tid præsenterer vi i en række artikler resultaterne af vores omfattende Mangfoldigheds Rating der tæller 100 danske virksomheder. Få fuld adgang lige her.

Dagrofa, Danfoss, Energi Danmark, Leo Pharma og Sempler Holding har tilsammen 35 bestyrelsesmedlemmer, heraf tre kvinder – 91 procent af bestyrelsesmedlemmerne i disse virksomheder er således mænd.

Når det gælder kønsdiversitet i bestyrelseslokalet, udgør de fem selskaber ganske vist bunden af listen. Men virksomheder som Arla, Danish Crown, Aalborg Portland og Hempel har heller ikke meget at prale af – de har alle under 20 procent kvinder i bestyrelsen.

Økonomisk Ugebrev har bedt om en kommentar fra Danfoss, Danish Crown og Energi Danmark, der alle tre ikke blot har få kvinder i bestyrelsen, men også ligger i bunden af listen, når det gælder kvindelige topledere og mellemledere. Af de tre virksomheder er det kun Danish Crown, der har ønsket at kommentere på selskabets dårlige placeringer.

Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown, oplyser til Økonomisk Ugebrev: ”I Danish Crown er vi meget opmærksomme på kønsdiversiteten og arbejder målrettet på at forbedre den. I vores bestyrelse er der i år indtrådt endnu et kvindeligt medlem, så 2 ud af 10 medlemmer nu er kvinder. Vores topledelse bestod ved udgangen af 2021 kun af to personer, og derfor vil tallet meget naturligt enten være helt i bund eller helt i top. I forhold til antallet af mellemledere har vi desværre set en tilbagegang, og det har vi fokus på at ændre. Et af vores tiltag – ud over at have fokus på det i vores løbende rekruttering af ledere – er at sikre ansættelse af mange kvinder i vores graduate-stillinger, så vi selv bidrager til at skabe en bredere kvindelig talentmasse fremadrettet.”

Der findes imidlertid også unoterede selskaber med en stor andel kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Eksempelvis er 43 procent af bestyrelsesmedlemmerne i LEGO kvinder. Legetøjskoncernen ligger også højt i forhold til kvindelige mellemledere, her er fire ud af ti en kvinde. I topledelsen halter det dog stadig lidt, her er 29 procent kvinder. I et skriftligt svar til Økonomisk Ugebrev oplyser LEGO-koncernen: “The LEGO Group’s ambition is to be a gender-balanced organization at all levels by 2032, when the LEGO Group turns 100 years old. We believe that a diverse, representative, and inclusive organization is best able to continue to adapt, grow and sustainably fulfil its mission in the long term.”

Det er ikke kun i forhold til kønsdiversitet i bestyrelseslokalet, at de store unoterede virksomheder halter bagefter de børsnoterede konkurrenter. Andelen af kvindelige topledere er også lavere i de store unoterede virksomheder end blandt large cap-selskaberne – i de store unoterede er blot hver femte topleder en kvinde, for large cap er det omtrent hver fjerde.

Arla, Bestseller, Bygma, Bunker Holdning, Coop, Dagrafo, Danfoss, Danish Agro, Danish Crown, Energi Danmark, ECCO, Grundfos, Rema 1000 og Aalborg Portland har alle under 20 procent kvinder i topledelsen.

Det er dog ikke alle store unoterede selskaber, der næsten udelukkende har placeret mænd på topposterne.  Circle K’s topledelse består udelukkende af kvinder – mere specifikt af én kvinde og nul mænd. Leo Pharma, Sempler Holding og Stark har alle en ligelig fordeling af mænd og kvinder i topledelsen. Falck og Velux har begge 40 procent kvinder i topledelsen.

Elisabeth Milton, SVP, Global People & Culture i Falck siger til Økonomisk Ugebrev: ”Vi stræber efter at fremme en mangfoldig arbejdsstyrke og en inkluderende kultur, hvor alle har lige muligheder og trives personligt såvel som professionelt. For at styrke vores forretning og fremme diversitet i ledelsespositioner, har vi forpligtet os til ligelig kønsfordeling, dvs. 40/60 pct. Vi har i dag ligelig kønsfordeling i Executive Management og i bestyrelsen, og har netop sat samme mål for Executive Management inklusiv ledelseslaget, der rapporterer direkte ind til dem. Dette mål skal vi nå inden 2025.”**

ØU Mangfoldigheds Rating 2022 bygger på data indhentet fra virksomhedernes egne officielle rapporter samt tidligere undersøgelser foretaget af Økonomisk Ugebrev. Research er foretaget af ØU Samfundsansvar ved research assistent Andreja Filipovic. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.

* Undersøgelse bygger på seneste årsrapporter dvs. 2021 data, hvorved procentandelen for kvinder i bestyrelsen kan have ændret sig for visse virksomheder. Eksempelvis har Danfoss øget andel af kvinder i topledelsen således, at selskabet går fra en andel på nul procent kvinder i 2021 til 14 procent kvinder i 2022.

** Falck henviser til Erhvervsstyrelsens vejledning om en ligelig kønsfordeling, hvor ligelig kønsfordeling defineres som en fordeling, der kommer tættest på 40/60 – regnestykket for Falcks bestyrelse ser således ud: Falcks bestyrelse består af 6 generalforsamlings valgte medlemmer – to kvinder og fire mænd. De 33% kvinder er dermed den kønsfordeling, der kommer tættest på 40%, jf. Erhvervsstyrelsens vejledning.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank