ØU Mangfoldigheds Rating 2023: Som eneste danske mid cap-selskab har it-selskabet Trifork lige mange kvinder og mænd i bestyrelsen. Samtlige andre 31 mellemstore børsnoterede danske virksomheders bestyrelser er domineret af mænd. Ifølge Erhvervsstyrelsen definition af kønslighed er det imidlertid hele 19 af de danske mid cap-selskaber, der har kønslighed i bestyrelsen. Det gælder eksempelvis SAS, hvis bestyrelse har to kvinder og fem mænd, hvilket ifølge Erhvervsstyrelsen er udtryk for en ligelig kønsfordeling. Redaktør Claus Strue Frederiksen leverer et overblik over kvindeandelen i danske mid cap-selskabers bestyrelser.
Den danske it-virksomhed Triforks bestyrelse består af tre kvinder og tre mænd. Julie Galbo, Chair i Trifoks bestyrelse, er glad for, at det er lykkedes at skabe kønslighed i bestyrelsen. Hun understreger dog, at Triforks fokus på området er bredere end blot fordelingen af mænd og kvinder:
”Diversitet er ikke kun et spørgsmål om køn. Derfor er vi naturligvis også fokuseret på diversitet inden for kompetencer, geografi og relevant branche i sammensætningen af bestyrelsen, såvel som i resten af Trifork organisationen. Vi er heldige med at have investorer, som bakker op om en diversificeret bestyrelse, og vi er lykkedes med at kunne tiltrække kompetente profiler til bestyrelsen,” oplyser Julia Galbo.
I de andre 31 danske mid cap-selskaber er der flere mænd end kvinder i bestyrelsen. Overordnet set er der 190 eksterne bestyrelsesmedlemmer (dvs. ekskl. medarbejdervalgte) i mid cap-kategorien, heraf er 50 af dem kvinder, altså er blot 26 procent af bestyrelsesposterne besat af kvinder.
Til sammenligning er mere end hvert tredje bestyrelsesmedlem i danske large cap-selskaber kvinder, nærmere bestemt 35 procent. Når det kommer til at inkludere kvinder i bestyrelsen klarer de store børsnoterede virksomheder sig således markant bedre end de mellemstore.
Ifølge Erhvervsstyrelsen går det imidlertid ganske udmærket med at sikre kønslighed i de danske mid cap-selskabers bestyrelser. Erhvervsstyrelsen definerer en ligelig kønsfordeling således: ”En fordeling på 40/60 pct. af henholdsvis kvinder og mænd eller det antal, som kommer tættest på 40 pct. uden at overstige 40 pct.”
Bag udtrykket ‘kommer tættest på’ gemmer sig en finurlig oprundingsregel. I et oversigtsskema slår Erhvervsstyrelsen nemlig fast, at definitionen indebærer, at en bestyrelse med fire medlemmer har en kønslige fordeling, hvis ét enkelt af medlemmerne er kvinde og tre er mænd. Det samme gælder bestyrelser med eksempelvis to kvinder og fem mænd samt bestyrelser med fire kvinder og otte mænd.
Tager man Erhvervsstyrelsens alternative regnemetode i brug, så har 19 af de danske mid cap selskaber en ligelig kønslig fordeling i bestyrelsen, altså 59 procent af selskaberne. Det korrekte tal, altså det hvor der rent faktisk er lige mange kvinder og mænd i bestyrelsen, er tre procent. Se også udførlig kritik af Erhvervsstyrelsens definition af kønslighed her.
En ting kan man dog glæde sig over, nemlig at det går den rigtige vej. I 2021 var der sammenlagt 182 bestyrelsesmedlemmer i danske mid cap-selskaber, heraf var 37 kvinder – det vil sige 20 procent. På to år er andelen af kvinder således øget med seks procentpoint til 26 procent. I det tempo kan vi forvente kønslighed i danske mid cap-selskaber i år 2029.
Til sammenligning forventes mid cap at have kønslighed i topledelsen i år 2087 med samme fremskrivningsformel (se mere her).
Der er fem banker i mid cap-kategorien: BankNordik, Dansk Andelskassers Bank, Lån og Spar Bank, Sparekassen Sjælland-Fyn og Vestjysk Bank har sammenlagt 34 bestyrelsesmedlemmer, heraf er 28 mænd. Altså er 82 procent af bestyrelsesmedlemmerne i mellemstore danske banker mænd. Derved er banksektoren langt dårligere end mid cap gennemsnittet til at inkludere kvinder i bestyrelsen – hvert fjerde mid cap bestyrelsesmedlem er en kvinde.
Danske Andelskassers Bank ligger helt i bund på kønsdiversitet i bestyrelsen: Bankens bestyrelse består af syv mænd og nul kvinder. Økonomisk Ugebrev har spurgt til, hvorfor det ikke er lykkedes Danske Andelskassers Bank at rekruttere flere kvinder til bestyrelsen, samt hvad banken gør for at få en bedre kønsfordeling i bestyrelsen. Banken ønsker ikke at svare på spørgsmålene: ”Det er et bestyrelsesanliggende,” lyder det. Bestyrelsesformand er Anders Howalt-Hestbech, som også er CEO for Købstædernes Forsikring, der har én kvinde ud af seks eksterne bestyrelsesmedlemmer.
Som det fremgår af nedenstående oversigt over andelen af kvinder i bestyrelsen i danske mid cap-selskaber, har 17 selskaber øget andelen af kvinder i bestyrelsen de seneste to år. I seks selskaber er andelen faldet, resten er uændret.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.