ØU Top-100 Mangfoldigheds Rating: I 2021 var 27% af de eksterne bestyrelsesmedlemmer i danske top-100 virksomheder kvinder, i dag er det 33% – altså en stigning på seks procentpoint på tre år. Særligt de største børsnoterede selskaber trækker kønsbalancen i den rigtige retning. Hele 38% af bestyrelsesmedlemmerne i large cap-selskaberne er kvinder. Til sammenligning er kvindeandelen i mid cap-selskaberne 28%. Redaktør Claus Strue Frederiksen kortlægger her kønsdiversiteten i 100 danske selskabers bestyrelser.
Økonomisk Ugebrevs kortlægning af 100 danske selskabers bestyrelser viser, at blot fem selskaber har flere kvinder end mænd i bestyrelsen. Det drejer sig om: Nic Christiansen, Pandora, Rema 1000, Trifork og Vestas. Derudover har tolv selskaber lige mange mænd og kvinder i bestyrelsen, mens 83 af de 100 bestyrelser er domineret af mænd.
Samlet set er hvert tredje bestyrelsesmedlem i danske top-100 selskaber en kvinde. Og selvom kvinderne derved stadig er kraftigt underrepræsenterede, er det gået den rigtige vej de seneste år. I 2021 var kvindeandelen 27 procent mod 33 procent i dag, altså en ret markant stigning.
Eksempelvis består Pandoras bestyrelse af fire kvinder ud af syv generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer, og den danske smykkekoncern har altså flere kvinder i bestyrelsen end mænd, hvilket er et særsyn i dansk erhvervsliv.
De store børsnoterede selskaber i large cap-kategorien trækker op, med en kvindeandel på 38 procent i bestyrelsen. Til sammenligning er kvindeandelen i bestyrelserne i mid cap-segmentet 28 procent, og for de store unoterede er andelen 30 procent.
I bunden af listen ligger fem selskaber med nul kvinder i bestyrelsen: Danske Andelskasser, In Commodities, Salling Group, Saxo Bank og STARK. To af disse – Saxo Bank og STARK – har heller ingen kvinder i topledergruppen.
Ifølge Søren P. Olesen, CEO i STARK Group, illustrerer fraværet af kvinder i topledelsen sårbarheden i en daglig ledelse på to personer: ”Sidste år var fordelingen 50-50, men siden vi har ansat Thomas Ahle som ny Group CFO, og det er vi glade for.”
Med hensyn til at skabe bedre kønsbalance i bestyrelsen oplyser Søren P. Olesen, at det er en del af opgaven for den nyvalgte formand: ”Tidligere i år blev Jens Bjørn Andersen valgt som ny bestyrelsesformand. Hans opgave er at etablere en ny, uafhængig bestyrelse over de kommende år. En del af opgaven er, at vi opnår en sammensætning, der på blandt andet køn og kompetencer lever op til det, man kan forvente af virksomhed af vores størrelse.”
Økonomisk Ugebrev har også rakt ud til Saxo Bank for en kommentar, banken er dog ikke vendt tilbage.
28% har ikke kønslighed i bestyrelsen jævnfør Erhvervsstyrelsens definition
Som det fremgår af nedenstående tabel har 28 af de 100 selskaber ikke kønslighed i bestyrelsen jævnfør Erhvervsstyrelsens definition. Ifølge Erhvervsstyrelsen er der kønslighed i en bestyrelse, hvis den har ”en fordeling på 40/60 pct. af henholdsvis kvinder og mænd eller det antal, som kommer tættest på 40 pct.”
Erhvervsstyrelsens definition er således meget rummelig og indebærer, at eksempelvis Demants bestyrelse med én kvinde og tre mænd, har en ligelig kønsfordeling – det samme gælder Lundbecks bestyrelse med to kvinder og fem mænd (se en udførlig kritik af Erhvervsstyrelsens definition af kønslighed her).
I det lys kan det godt overraske, at 28 procent af top-100 selskaberne ikke har formået at skabe kønslighed i bestyrelsen jævnfør Erhvervsstyrelsens meget brede og fleksible definition.
Kilde: cvr.dk september/oktober, 2024. Undtagen Arla, Nordea, Noble Corporation, Novonesis og Grundfos; her er data hentet fra hjemmesiden. I kortlægningen indgår kun bestyrelsesmedlemmer, der er valgt på selskabernes generalforsamlinger (dvs. ekskl. medarbejdervalgte).
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.