Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Blæst om Nordic Eye: Hvor meget er Bellabeat egentlig værd?

Morten W. Langer

tirsdag 12. december 2023 kl. 12:25

Peter Warnøe

Venturefonden Nordic Eye under ledelse af den kulør­te finansmand Peter Warnøe har været i orkanens øje med Berlingskes afdækning af den ikke helt sammen­hængende historie om Bellabeats succes. Men hvor meget er Bellabeat egentlig værd? 28 mia. kr. eller de 4 mia. kr., som Bellabeat handles til på OTC-børsen?

Berlingskes artikler om Bellabe­at startede med at dokumente­re, at Nordic Eye i en intern orientering til de mange private investorvelhavere i Nordic Eye fortalte, at det 20 pro­cent-ejede porteføljeselskab Bellabeat var 28 mia. kr. værd.

Et beløb, som Peter Warnøe tidligere har oplyst til fagme­diet KapitalWatch.

Til dette medie oplyste han også i foråret 2023, at man var i gang med en kapitalrejsning, der skulle underbygge en opdateret værdiansættelse af Bellabeat, antageligt for en in­dikation på værdiansættelse ved en såkaldte pre-IPO op til en egentlig børsnotering af selskabet. De 28 mia. kr. var efter det oplyste en foreløbig værdiansættelse, baseret på værdisæt­ningen på sammenlignelige selskaber i starten af året.

Flere kapitaltilførsler

At Bellabeats markedsværdi over de seneste år er forøget markant, kan der næppe sås tvivl om. Ifølge en oversigt over Bellabeats såkaldte fundingstory havde selskabet en markedsværdi i april 2019 på 195 mio. dollar, og det var den værdiansættelse, AOL Venture skød nye penge ind til. Det svarede til en aktiepris på 13 dollar.

I februar 2021 skød Nordic Eye sammen med andre inve­storer, i en såkaldt serie B-1-runde, 50 mio. dollar ind til kurs 30, svarende til en markedsværdi på knap 6 mia. kr. Sidste år i september blev tilført yderligere 22 mio. dollar, nu til kurs 36, svarende til en markedsværdi på knap 8 mia. kr.

Det er herefter, at det bliver lidt tåget, hvordan Nordic Eye et halvt år senere opgør markedsværdien til 28 mia. kr. Altså mere end det tredobbelte af prisen for ny-ud­stedte aktier i efteråret 2022. En sandsynlig forklaring på en stor del af dette spænd er, at der normalt vil være kæmpestor forskel på, hvad venturefonde vil betale for den type vækstvirksomheder i et ekstremt konkurrence­præget marked, og den pris, man vil forsøge at sælge ak­tier til ved en børsnotering, hvor mange retail-investorer antageligt må forventes at købe ind på historien.

Efter det oplyste havde Bellabeat en omsætning sidste år på 529 mio. dollar, svarende til ca. 4 mia. kr. I starten af året handlede medtech-apps til ca. seks gange omsætnin­gen, hvilket svarer til 24 mia. kr. Analysefirmaet, der står bag estimatet, påpeger dog, at værdiansættelserne hen over 2023 er faldet meget.

Nordic Eye har oplyst, at der skulle have været endnu en finansieringsrunde i foråret, som skulle bekræfte den høje værdiansættelse ved en pre-IPO. Det glippede af en eller anden grund.

Der kan være mange forklaringer på, at den seneste kapi­talrejsning glippede. For det første opstod der netop i marts-april 2023 turbulens på de finansielle markeder i kølvandet på den amerikanske regionalbank-krise. Og de europæiske og amerikanske centralbanker havde travlt med at øge de korte renter, som gjorde al ny finansiering mere besværlig og dyrere. Investorerne blev simpelthen mere tilbageholdende.

Venturefonde mister markedsværdi

For det andet har netop denne udvikling betydet, at vær­diansættelsen på de fleste venturefond-ejede porteføl­jeselskaber er generelt faldet markant i værdi. Over de seneste år er aktiekursen på børsnoterede amerikanske venturefonde halveret i værdi, og det skyldes i bund og grund værdifald på venturefondens porteføljeselskaber. Se graf for S&P/TSX Venture Indeks.

For det tredje er kursen på Bellabeat-aktier på OTC-børsen Notice.co halveret fra 30 dollar til 15 dollar. Det skal sammenholdes med, at den seneste kapitalrejs­ning i efteråret skete til 34 dollar. Kursdannelsen på en il­likvid OTC-børs skal tages med forbehold. Men det svarer til en værdisætning på ca. 4 mia. kr.

Nordic Eye oplyser til Økonomisk Ugebrev, at ledelsen arbejder på at gennemføre den planlagte kapitalrejsning i 2024, og det må forventes at danne grundlag for en senere børsnotering. Medmindre overskudsudviklingen i Bellabeat har været helt fantastisk de seneste år, må det forventes, at de vanskeligere markedsvilkår for mindre vækstselskaber vil tvinge ledelsen for Bellabeat, som foruden Peter Warnøe bl.a. tæller Maj Invest-direktør Jeppe Christiansen, til at skære i den værdiansættelse, som i foråret blev skønnet som realistisk.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet regnskabskonsulent med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region hovedstaden
Udløber snart
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank