Crowdfunding-markedet viser sig resistent på trods af den stadigt mere pressede makroøkonomiske situation, hvor banker og andre finansieringskilder er ved at tørre ind. Højere udlånsrenter tiltrækker private investorer.
Trods økonomisk krise ser Lendinos direktør Andreas Rex Helgason positivt på det danske og udenlandske marked for peer to peer-udlån, crowdfunding.
”Med den usikre økonomiske situation og begyndende krise havde vi egentlig forventet en nedgang. Alt andet lige skulle investorerne søge mod mere sikre investeringer, men vi kan konstatere en øget appetit blandt investorerne. Og der er mange, der gerne vil låne penge i de her dage,” siger direktøren for Lendino, der som en af fire platforme på det danske marked formidler udlån til virksomheder eller private. ”Indtil videre har vi levet på en optur gennem krisen,” siger han.
Positiv udvikling vil fortsætte
I regnskabsåret 2022 slog Lendino rekord med antal af udstedte lån. Samtidig viste porteføljen af lån sig at præstere bedre end tidligere år til trods for volatiliteten det år. Ved aflæggelsen af regnskabet forventede Lendino fortsat vækst både i omsætning og bundlinje. Resultatet i 2022 blev et minus på 1,8 mio. kr.
Ifølge regnskabet var det forventet, at Lendino sammen med koncernens it-selskab Smallbrooks samlet ville vise et plus efter skat. Lendino alene har vist sorte tal siden 2021. I dag regner Andreas Rex Helgason stadig med, at den positive udvikling kommer til at fortsætte, og han anslår, at resultatet kommer til at ligge mellem et minus på en halv mio. kr. og et rundt nul.
”Jeg er rimeligt sikker på, at lånevolumen vil være gået frem i 2023 i takt med, at bankerne har strammet kreditpolitikken ret voldsomt. Samtidig har investorerne set, at de har fået deres penge igen med rente,” siger han.
Ifølge de seneste tal for 2023 får Lendinos långivere en gennemsnitlig udlånsrente på 8,2 pct. på de penge, de låner ud gennem platformen. Det dækker over et spænd på den laveste rente til de mest kreditværdige, A+-kunder, på 7,7 pct., til andre mindre kreditværdige, der må betale 10,4 pct for deres lån. Til sammenligning betalte lånerne i snit 6,4 pct. i udlånsrente i 2020.
Udviklingen flugter med de fleste internationale analyser af peer to peer-lånemarkedet, hvor der er klar konsensus om, at markedet for denne type lån kommer til at vokse over de kommende år.
Ifølge den seneste analyse, april 2023, fra dataanalyseinstituttet Statista, ser man vækst på det globale marked for crowdlending frem mod 2027, hvor den samlede værdi forudsiges at nå 37,4 mia. dollar, mod 30,2 mia. dollar i 2022. Udviklingen drives bl.a. frem af øget efterspørgsel efter alternative finansieringskilder, særligt blandt små og mellemstore virksomheder, i takt med fremkomsten af nye digitale teknologier, herunder AI, til mere præcist at kunne vurdere låntageres kreditværdighed og andre risici.
Samtidig har det europæiske banktilsyn i en rapport fra januar 2022 fremhævet, at antallet af erhvervskunder, som anvender digitale løsninger, er steget med 23 pct., siden pandemien brød ud.
Andre analysevirksomheder, som MarketWatch eller ResearchAnd Markets, kommer med lidt andre tal i deres prognoser. Men de ser samme tendens.
Advarsel fra bankerne
Også Andreas Rex Helgason fremhæver, at bankernes opstramning er med til at presse låntagerne i retning af Lendino eller andre peer to peer-muligheder.
”Vi ser selv meget mod det engelske marked, der er ca. fem år foran os herhjemme, når det gælder finansielle teknologier. Her kan man se, at finansiering gennem crowdfunding-platforme over en bred kam har vundet stort indpas, siger han.
Økonomisk Ugebrev har bedt brancheorganisationen Finans Danmark om en kommentar til fremdriften i crowdlending, som kan udvikle sig til en konkurrent til bankerne.
”Vi har i mange år været begunstiget med meget lave nedskrivninger og tab i den danske banksektor. Det skyldes bl.a. på et stærkt kredithåndværk i bankerne. Samtidig er alle danske banker forberedt på, at nedskrivningerne kan stige, når konjunkturerne forværres. Så man må håbe, at crowdfunding-selskaberne og deres investorer er godt forberedte og ved, hvad de har med at gøre, hvis de går ind i lånemarkedet,” skriver Finans Danmark.
Peder Bjerge
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.
399,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her