Seedrs får i maj europæisk licens til at markedsføre sig bredt til forbrugerne på bl.a. det danske marked. En ny amerikansk ejer investerer stort i at gøre Seedrs til den dominerende europæiske platform for equity-crowdfunding. Målet for den nye landechef er at overkomme den danske mistro mod crowdfunding og forhindringer i de danske selskabsregler. Fagredaktør Peder Bjerge har talt med Seedrs-chef.
Det danske marked for equity-crowdfunding har i årevis lidt under selskabs- og skatteregler, der gør det vanskeligt for vækstvirksomheder at hente kapital fra et væld af små investorer. Trods mange fine hensigtserklæringer om det modsatte fra både politikere og interesseorganisationer er reglerne ikke ændret.
Det danske equity-crowdfunding-marked er stadig langt fra et endeligt gennembrud. Også selv om udenlandske eksempler, herunder det britiske marked, har vist, at de rigtige skatteregler kan skabe vækst blandt startups.
Bevidst om hindringerne
Men selv om det længe har set dystert ud, satser den britiske equity-crowdfunding-platform Seedrs nu fuldtonet på det danske marked.
Ifølge den nye landechef Marcus Tempte satser Seedrs med kapital fra en ny amerikansk ejer på at blive den dominerende europæiske platform for equity-crowdfunding: ”Med en licens efter de nye europæiske crowdfunding-regler til maj kan vi nu markedsføre os bredt på markedet, også overfor mindre private investorer. Samtidig øger vi som en del af en kampagne mængden af kapital, som Seedrs alene kan bidrage med, fra 8 til 13 mio. euro, altså knap 100 mio. kr.,” siger Marcus Tempte.
Målet er at hverve flere private investorer i bl.a. Danmark og flere startups til Seedrs’ platform for at gøre Seedrs til det naturlige valg for danske selskaber, der vil hente risikovillig kapital fra en crowd. ”Det kan vi kun gøre ved at være til stede lokalt i markedet. Det gør vi ved, at der i hvert marked er folk til stede, som taler sproget og kender landskabet,” siger Marcus Tempte.
Han medgiver, at Seedrs tidligere uden licensen har skaffet danske startups som Mate.Bike og Luggage Hero risikovillig kapital. Den store forskel ligger i, at Seedrs nu har sit eget salgskontor midt i København. Ekspansionen på det danske marked bliver presset igennem af den amerikanske business angel-platform Republic, der i september sidste år overtog Seedrs for en sum, der svarer til lidt over 735 mio. kr.
Marcus Tempte erkender, at det ikke bliver nemt. Ifølge ham er det danske marked trods en række succesfulde investeringscases stadig skeptisk overfor crowdfunding som kilde til risikovillig kapital.
”Det har et utroligt dårligt rygte i Danmark. Når jeg taler med danske startups, ser de typisk equity crowdfunding som en alternativ finansieringskilde, der står alene. Men det er en misforståelse, da Seedrs kræver, at der er mindst en ekstern investor, der foretager værdiansættelse. Det giver mulighed for, at hr. og fru Jensen får samme vilkår som et stort europæisk venture, men kan investere i startups fra 10 euro og opefter,” siger Marcus Tempte.
De større investorers værdiansættelse af en given startup holder Seedrs op mod egen due diligence af virksomheden, inden den bliver udbudt til godt en mio. investorer, der investerer over Seedrs’ platform. Hertil kommer de amerikanske angel-investorer, der investerer over Republics online-platform, der også kan komme med kapital til de startups, der lanceres over Seedrs’ platform.
”Samtidig skal vi have uddannet startups til at forstå potentialet ved at have en masse mindre investorer, der fungerer som super ambassadører,” siger Marcus Tempte.
Kun aktieselskaber
En anden hindring, der begrænser mængden af selskaber, der kan hente kapital via Seedrs, er kravet til kun at arbejde med A/S. Så hvis danske selskaber skal hente kapital via Seedrs, er de nødt til at acceptere de omkostninger, der ligger i at lade sig omdanne til et aktieselskab. Den udgift kan de så senere dække ind med provenuet fra kapitaltilførslen fra crowden.
”Vi har valgt at være forsigtige, så som en del af vores due diligence konverterer vi det pågældende selskab fra et ApS til et A/S. Selvfølgelig er der udgifter i det, men for et selskab i den kaliber og klasse, vi vil engagere med, burde det ikke være et problem,” siger Marcus Tempte.
Peder Bjerge
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.
399,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her