Fire storinvestorer byder på fondene i Dansk Vækstkapital (DVK), der på statsligt initiativ har investeret ni mia. kr. i 30 danske kapital- og venture-fonde. Men processen er rodet, og pensionskasseinvestorer og fondenes bestyrelsesmedlemmer føler sig sat udenfor, skriver fagredaktør Carsten Steno.
EIFO har bragt sig selv i miskredit hos pensionskasser og private investorer, som har investeret i tre såkaldte fund of funds, Dansk Vækstkapital (DVK) 1,2 og 3, da de tre fonde blev sendt i udbud – i en rodet proces.
Der hersker stor uklarhed om betingelserne. Og hverken pensionskasserne eller bestyrelserne i de tre fonde er taget i ed om processen. Sagen når en foreløbig kulmination 6. september, hvor mindst fire aktører forventes at byde på forvaltningen af fondene.
De tre udbudte fonde under Dansk Vækstkapital-hatten har investeret ni mia. kr. i godt 30 danske kapital- og venturefonde. Fondene er etableret på politisk initiativ for at sætte skub i kapitalfonde og venturefonde efter finanskrisen. Udbud sker, fordi EU mener, at det statslige EIFOs rolle som fondsforvalter strider mod EU-konkurrenceregler i forhold til investeringer i kapitalfonde.
I første omgang skulle interesserede komme med bud inden 24. maj 2024. Anden runde er nu indledt, hvor en endelig afgørelse ventes om nogle måneder.
ØU erfarer, at EIFOs ledelse har fastsat en minimumspris på 20 mio. kr. for at ”sælge” forvaltningen af DVK-porteføljerne. Men EIFO har desuden indikeret, at bydere kan overtage det EIFO-team, der har forvaltet porteføljen, og samtidig dokumentere, om de kan rejse penge til en ny privat DVK 4-fond, der skal investere i danske kapital- og venturefonde.
Udvikling eller afvikling?
Mange i kapitalfondsmiljøet spørger sig selv: Vil EIFO vælge en aktør, der vil komme med nye penge, overtage det eksisterende management team og skabe en ny DVK 4? Eller vælger EIFO at sælge forvaltningen af den hidtidige portefølje til højestbydende?
I sidstnævnte tilfælde overtager byderen den fee-base, som ligger i DVK-fondene, hvoraf både fond 1 og 2 er fuldt investerede, mens der endnu mangler lidt i fond 3. I det scenarie giver det ikke mening at overtage det forvalterteam, som hidtil har håndteret DVK-porteføljen.
ØU har foreholdt EIFO dette dilemma og har fået følgende skriftlige svar fra EIFOs presseafdeling:
”Det er vigtigt for EIFO som største LP (investor red.) i DVK 1-3, at en ny forvalter leverer en sikker forvaltning af aktiverne. Vi håber samtidig, at en ny forvalter ønsker at bygge og forvalte nye DVK’er til gavn for det danske samfund.”
Det håb deles i venturemiljøet.
”Jeg håber virkelig, at der kommer en ny DVK-fond ud af processen. Økosystemet og venturebranchen har brug for en aktiv investor”, siger Tommy Andersen, medstifter af byFounders, der har to venturefonde, hvor oprindeligt Vækstfonden, nu EIFO, er blandt investorerne. ”
Især i fondene DVK1 og 2 sidder der tunge erhvervsfolk i bestyrelserne som Lars Nørby Johansen, tidl. Falck, og Ulrik Spork tidl. Novo. Men selv som formænd er de ikke blevet involveret i processen. Det har skabt stor undren al den stund, de er ansvarlige overfor DVK-investorerne.
Foruden EIFO selv består investorerne af en række pensionskasser, der heller ikke blev hørt om processen, inden den gik i gang. Forløbet har så vidt ØU erfarer svækket tilliden i pensionskasserne til EIFOs ledelse med adm. direktør Peter Lundkvist i spidsen.
Norske penge i spil
Der menes at være mindst fire aktører, som byder på DVK-fondene. Den første er firmaet Maigaard & Molbech, hvor en tidligere partner i DVK-teamet er ansat. Maigaard og Molbech menes at ville komme med nye penge.
En anden byder menes at være norske Cubera, en fond, der opkøber porteføljevirksomheder i det såkaldte secondary-market. Cubera har den norske forsikringskoncern Store Brand i ryggen. Desuden menes Danske Bank og Nykredit at være blandt byderne.
Tidligere i processen var NIO, et investeringsselskab, der bl.a. har investeret i vedvarende energi via Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), en mulig forvalter. Men senere besluttede EIFO sig for at udbyde opgaven.
”Beslutningen om en ny forvalter træffes af investorerne i de respektive fonde. I DVK I og DVK II sker det efter indstilling fra bestyrelserne”, forklarer EIFOs presseafdeling i en mail til ØU.
Carsten Steno
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.