Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Q2: FLS-aktie presses af cement, men kapitalfond øger

Steen Albrechtsen

fredag 15. september 2023 kl. 11:15

FLSmidth bryder modstand efter 37 pct. kursstigning

Efter Q2-regnskabet sendte de kortsigtede spekulanter FLS-aktien markant ned. Men storaktionæren Altor benyttede kursfaldet til at købe en ny stor post, og det underbygger det stærke langsigtede potentiale i selskabet. Ledelsens varslede afmatning inden for cementforretning tillægges tilsyneladende ikke stor betydning, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

FLS-aktien reagerede fuldstændig som mange af de andre danske storaktier, der blev sendt markant ned af selv små hår i suppen. Som Økonomisk Ugebrev tidligere har skrevet, så har investorerne ledt efter undskyldninger for at sælge ud af deres aktier. Og i det aktuelle marked har også minimale skuffelser udløst større kursfald.

For FLSmidth var dette mønster ingen undtagelse: På forhånd har selskabet udmeldt en opjustering af årsforventningen med afsæt i en stærk udvikling i mineforretningen. Men samtidig varslede ledelsen også, at der begynder at være sorte skyer på himlen for cementforretningen.

Derfor var det overraskende, at markedet tog så negativt imod selve regnskabet med et kursfald på syv pct. på førstedagen og tre pct. på andendagen. Samlet set et fald på ti pct. på et regnskab, hvor hovedtallene og hovedbudskaberne var kendte allerede. Det er fristende at konstatere, at aktien blev straffet to gange for den samme forbrydelse: Svagere udsigter for Cement.

Redningen for stemningen omkring FLS-aktien blev en bookbuilding proces fra kapitalfonden Altor Partners, der i forvejen ejede over ti pct. af aktiekapitalen. Til trods for en lukkekurs på 285 måtte Altor betale en kurs på 315 for at få de ønskede yderligere 2,2 mio. aktier svarende til 3,8 pct. af aktiekapitalen. Det bringer Altors ejerskab op på 14,9 pct. Den store præmie i forhold til aktiens slutkurs indikerer, at de kortsigtede bevægelser i aktien aktuelt er mere negative og spekulative, end de store investorers fundamentale syn på aktien.

Cements udfordringer kan endnu ikke ses i regnskaberne. Men ordreindtaget faldt 33 pct. i kvartalet. Det er naturligvis et signal om svære tider forude. Omvendt bør man heller ikke lægge alt for meget vægt på et enkelt kvartal, da store ordrer kan forvrænge tallene, og Cement står i dag kun for en fjerdedel af forretningen, mens Mining står for resten.

Netop Mining er ved at udvikle sig til en stor succeshistorie: Omstruktureringen efter det store opkøb med samtidig nedlukning af ikke-kerneaktiviteterne forventes nu tilendebragt et år før planlagt, altså allerede ved udgangen af 2024. Synergierne bliver altså hentet hurtigere end forventet, og det skal ses i forhold til, at målet for overskudsgraden i mining er 13-15 pct. med 75 pct. i omsætningsvægt. Med den lavere overskudsgrad i Cement leverer denne forretning kun 1/6 af koncernindtjeningen, hvorved den negative kurseffekt af Cements udfordringer virker overgjort. Også fordi vi på telefonkonferencen noterede ret klare udsagn fra CEO om, at organisationen skal rightsizes yderligere, dvs. tilpasses således, at indtjeningsmarginen kan fastholdes, uanset om aktivitetsniveauet falder fremadrettet.

Telefonkonferencen blev nok en gang en opvisning i at tale om, at resultaterne af den igangværende transformation først for alvor vil vise sig over tid pga. den tidsmæssige forskydning mellem ordreindgang og ordrelevering. Altså ligesom Vestas lige nu udfører og afleverer de ordrer, som er indgået til for lave priser for flere år siden, og som derfor ikke lever op til dagens profitabilitetskrav.

FLS’ CEO Mikko Keto understregede flere gange, at man ikke går på kompromis, og at man er mindre optaget af omsætning end indtjening. Man vinder de ordrer, man gerne vil vinde, og man er meget tilfreds med de modtagne ordrers kvalitet og risikoniveau.

Ordrebogen er med andre ord godt på vej til at blive fyldt med profitable ordrer, der understøtter de finansielle målsætninger. Det var igen et meget klart budskab fra CEO – så klart at man ikke kan andet end at tro på det.

FLS er stadig i gang med sin transformation: De fulde synergier på over 500 mio. kr. fra transformationen er på plads ved udgangen af året, og 2024 bliver dermed et betydeligt mindre rodet år, hvor Minings resultater bliver tydeligere at se i tallene.

Analytikernes konsensustal peger i retning af en lav tocifret P/E i 2024 og 2025. Med den fortsatte udtrykte optimisme for mining og dedikation til indtjening fremfor toplinje, er der i vores øjne uændret lagt op til en god periode fremadrettet. Især hvis FLS også i investorernes øjne formår at positionere sig som en bæredygtig og grøn-omstillingsaktie.

Steen Albrechtsen

SA og/eller nærtstående ejer aktier i DSV

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank