Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

EIFO-plan om ny milliardfond møder skepsis hos investorer

Carsten Steno

tirsdag 26. marts 2024 kl. 17:25

EIFOs første årsregnskab: kæmpeunderskud på venture

Den statslige investeringsfond vil rejse op mod 10 mia. til en ny fond til investering i danske vækstvirksomheder, typisk c- og d-runder, og altså dér, hvor successelskaber typisk ryger til udlandet. Men danske pensionskasser vender tommelfingeren nedad. Herhjemme bliver det også svært at finde et kvalificeret partnerteam til at sparre med de danske vækstselskaber, skriver fagredaktør Carsten Steno.

EIFO – Danmarks Eksport og Investeringsfond – forsøger at rejse ny vækstkapital i milliardklassen for at få ejerskabet bag mellemstore, perspektivrige vækstvirksomheder til at blive længere i Danmark, end de gør i dag. Målet er at bygge bro over det, der kaldes ”udvandringens dal”.

Her søger danske potentielle unicorns – vækstvirksomheder med en værdi på over 1 mia. USD – for det meste til USA for at hente yderligere kapital, hvorefter de flytter hovedkvarteret og andre aktiviteter over Atlanten eller til London.

I planen er det målet enten at etablere en ny growth-fond på hele 10 mia. DKK med et stærkt dansk islæt. Eller alternativt at få en af de eksisterende europæiske growth-fonde til at etablere en station med et lokalt team i Danmark. Modydelsen skal være at få betydelige investeringer fra EIFO og andre danske institutionelle investorer.

Et konkurrencepræget marked

Men skal man tro danske pensionskasser, som ØU Finans har talt med, bliver det op ad bakke for EIFO at løse opgaven. Pensionskasserne investerer i forvejen i amerikanske og europæiske growth-fonde. De peger på, at der er tale om et meget konkurrencepræget marked, hvor de udenlandske fonde kan tilbyde højt specialiserede investeringsteams med en stærk track record.

Hvis EIFO går efter en 10 mia. DKK stor fond, der kan foretage serie c-, d- og f- investeringer på op til 500 mio. DKK stykket, ser de betydelige hurdler.

For det første skal en ny dansk growth-fond kunne tilbyde noget ganske særligt, og hvad skulle det være?

For det andet skal sådan en ny fond være i stand til at rekruttere et erfarent team af partnere, som har en bevist track rekord, når det gælder growth-investeringer. Den type partnere har mange andre steder at gå hen.

For det tredje skal en growth-fond med et stort dansk islæt kunne tilbyde meget attraktive vilkår for at træde ud, hvis noget går galt. Det går ud over rentabiliteten.

Pensionskassernes investeringsfolk tvivler også på, at dygtige danske vækstvirksomheder vil vælge en dansk-præget fond. De kan lige så godt vælge en amerikansk fond, der vil blåstemple dem på vejen til en international børsnotering.

Også den anden løsning, hvor EIFO og nogle pensionskasser slår sig sammen med en eksisterende europæisk growth-fond, er de skeptiske overfor. De europæiske fonde er i forvejen aktive i Danmark uden at have et kontor her.

Forstår godt skepsis

Investeringsdirektør Erik Balck Sørensen i EIFO ved godt, at den opgave, EIFO har sat ham på, er svær.

”Den hurtigste løsning vil være at teame op med en europæisk growth-fond, der så åbner en station med et team i Danmark. Dermed sikrer vi, at vi får et erfarent team. Men også det vil kræve, at EIFO finder andre danske investorer at gå sammen med. Ellers kan vi ikke overbevise en europæisk fond om, at den skal have fokus på Danmark,” siger Erik Balck Sørensen.

I denne løsning vil der dog samtidig være færre danske investeringer, end hvis der etableres en fond fra bunden af med en formue på 10 mia. DKK.

”Men det er ikke tilfældigt, at vi har meldt tallet 10 mia. DKK ud. Det er store beløb, der skal til, hvis vi i højere grad skal sikre, at danske vækst-virksomheder i længere tid end i dag fastholder en betydelig aktivitet i Danmark,” fastslår EIFOs investerings-direktør, der ikke vil sætte en tidsfrist for, hvornår EIFO skal være i mål med sine planer.

Til gengæld udfordrer Erik Balck Sørensen pensionskassernes skepsis.

”Der er godt 50 vækstvirksomheder i Danmark, som har brug for growth-kapital. Blandt dem er der nogle få, der har som målsætning at ekspandere i USA. De skal selvfølgelig gå efter en amerikansk fond. Men en stor del af de 50 virksomheder vil helst fastholde en stærk dansk forankring.”

”De peger på, at der er masser at talent i Danmark, ligesom de selv bor og lever her. Derfor vil de gerne samarbejde med en dansk/nordisk/europæisk fond, der ikke i samme grad presser dem til at flytte aktiviteter udenfor Europa,” slutter Erik Balck Sørensen.

Carsten Steno

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank