Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lånefonde skubber banker ud af kapitalfonde

Carsten Steno

tirsdag 16. maj 2023 kl. 17:25

Lånefonde skubber banker ud af kapitalfonde

I de seneste ti år er lånefonde blevet en stadig vigtigere finansieringskilde for kapitalfonde. De følger ofte en ekspansions-strategi for deres porteføljeselskaber og her er lånefondene mere smidige end bankerne, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Professionelle lånefonde, som eksempelvis forvaltes af danske Capital Four og Polaris Flexible Capital, spiller en stadig større rolle i finansieringen ved kapitalfondes opkøb af virksomheder. 

Mens bankerne er blevet mere konservative og ofte af reguleringshensyn nøjes med at finansiere porteføljevirksomheders driftskreditter, træder lånefonde til med langsigtet finansiering. Den type finansiering er godt nok dyrere end bankfinansiering. Typisk ligger renten på et syvårigt lån til en kapitalfond 3 procentpoint over bankfinansiering. 

Til gengæld har lånefondene ikke helt så stramme betingelser som bankerne. Og de er mere fleksible, når kapitalfondsejede virksomhederne foretager opkøb som led i en ekspansions-strategi. 

Vil øge lånemuligheder

”Mange kapitalfonde følger i dag en buy and build-strategi, hvor porteføljevirksomheder opkøber virksomheder for at konsolidere en branche. I stedet for at amortisere deres gæld er kapitalfondene interesserede i at få en långiver, der kan øge udlånsvolumen i takt med, at porteføljevirksomheder foretager opkøb. Her kommer vi ind i billedet,” siger Sandro Näf, stifter og CEO i Capital Four. 

Capital Four er specialist-forvalter med fokus på kredit­investeringer. Selskabet har godt 120 mia. kr. under forvaltning, heraf godt 25 mia. kr. i fem dedikerede fonde til udlån til kapitalfonds-ejede virksomheder i Norden. 

I fjor oprettede kapitalfonden Polaris ligeledes en lånefond, Polaris Flexible Kapital, med en first closing på godt 1 mia. kr., med henblik på at udnytte det voksende marked for direkte lån. Revisions- og konsulent-huset Deloitte har opgjort, at der siden 2015 er lavet omkring 60 store direkte lånforretninger i Danmark, hvor der som minimum er udlånt ca. 300 mio. kr. pr. lån, ofte meget mere.

Flere pensionskasser har i de senere år praktiseret direkte långivning til virksomheder. Nogle pensionskasser har dog oplevet betydelige tab på netop denne type forretninger, f.eks. PFA Pensions milliardudlån til Nordic Aviation. Derfor foretrækker pensionskasser ofte en special-forvalter, der kan forestå en dybtgående analyse- og investeringsproces. Her er det ikke mindst vigtigt, hvor i kapitalstrukturen man investerer, da det har stor betydning, hvis et lån bliver nødlidende. 

Ifølge Sandro Näf er en betydelig del af de udlån, Capital Four yder, såkaldt senior debt. Altså lån, hvor Capital Four står for størstedelen af finansieringen af et virksomhedskøb, og hvor gælden sikkerhedsmæssigt ligger lige efter egenkapitalen. 

Den højere rente, som de kapitalfondsejede virksomheder betaler, modsvares af større fleksibilitet. 

Og selv om en kapitalfond skal betale mere i rente, er lånefonds-finansiering stadig billigere end den egenkapital, som kapitalfondene henter hos investorerne, og som forventes forrentet med mindst 15 pct.

Selvom lånefonde er fleksible, sætter hensynet til de afkast, som lånefondene stiller deres pensionskasse-investorer i udsigt, grænser for fleksibiliteten. Ved udlån til større virksomheder kan man konservativt regne med en tabsrate på ca. 2 pct og op til 3-4 pct. ved lån til mindre virksomheder. 

”Vores opgave er til stadighed at finde de virksomheder at låne penge ud til, som har en lavere tabsrate end markedet. Pt undgår vi derfor stærkt cykliske virksomheder indenfor f.eks. produktion,” forklarer Sandro Näf 

Rentestigninger ingen trussel

Sandro Näf peger på, at lånefonde spiller en væsentlig rolle i kreditformidlingen i samfundet. 

”Vi er med til at give virksomhederne flere muligheder. Vi ser os som en facilitator i forhold til at vokse med kapitalfondene, der i de senere år har haft stadigt større held med at udvikle nye og større virksomheder.”

De hurtige rentestigninger har også skabt ændrede forudsætninger i lånefonds-verdenen. Men Sandro Näf ser ikke dette som en trussel mod lånefondens forretningsmuligheder.

”Hvis du tidligere som kapitalfond kunne købe en virksomhed for 12 gange ebitda, kan du måske i dag købe den for 8. Den lavere pris gør, at der er penge nok til at finansiere de højere renteudgifter, som følger med finansieringen af et virksomhedskøb,” forklarer han. 

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank