Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk selskab åbner nyt marked for unoterede aktier

Peder Bjerge

onsdag 23. juni 2021 kl. 7:00

Med en alliance med den engelske equity crowdfunding-platform Seedrs kan danske Capdesk nu tilbyde sine brugere at handle deres medarbejderaktier i et likvidt marked. Planen at skabe et nyt europæisk marked for aktier i start-ups. Professor ser den type markedspladser som et redskab for nye virksomheder til at få sat en foreløbig værdi på deres aktier inden en børsnotering. Fagredaktør Peder Bjerge går bag om historien.

”Vi er i gang med at rulle et sekundært aktiemarked ud i Europa.”

Den ambitiøse plan kommer fra en virksomhed, som indtil nu har stået for en ubemærket del af fintech-verdenen. Til dato har danske Christian Gabriels virksomhed Capdesk tilbudt start-ups og større virksomheder at holde styr på de aktier, som kan være spredt ud på investorer, medarbejdere og stiftere. Den slags aktier er som alt overvejende hovedregel illikvide, faktisk nærmest en lottokupon, hvor ejerne må vente på, om der bliver gevinst ved en eventuel senere børsnotering.

”Hvordan skulle de ellers nogensinde kunne komme til at sælge deres aktier? Det har virksomhederne kunnet løse ved at lade Capdesk lave en digital platform for at registrere de aktier, så der kan handles med dem,” siger han.

Åbner sit marked
Ifølge professor Jan Damsgaard, Copenhagen Business School (CBS), er denne type nye markedspladser, som Capdesk, en fordel for unge unoterede virksomheder, da de på den måde får sat en foreløbig værdi på deres aktier, eksempelvis inden en senere børsnotering.

”I de start-ups, hvor jeg selv sidder, er det meget svært at prissætte selskabernes aktier. En markedsplads kan hjælpe til at finde ud af, hvad aktierne kan handles til under de eksisterende forudsætninger. Der er lang vej fra en garage, hvor to eller fem mand begynder en forretning, til at virksomheden kommer på First North,” siger han.

Ifølge Jan Damsgaard er der tale om et voksende marked, fordi stadig flere start-ups og andre virksomheder bruger medarbejderaktier og optioner til at tiltrække og fastholde attraktive medarbejdere. Han peger på, at der er ved at ske en demokratisering af aktiemarkedet med fintech, der gør det muligt at komme uden om de store omkostninger, som brug af den traditionelle finansielle sektor medfører.

”Den type tilbud kan være med til at komplementere det traditionelle børsmarked,” siger Jan Damsgaard.

Capdesk tog sidste år skridtet væk fra udelukkende at være online aktieadministrationsplatform hen mod at være et marked. Det skete med en alliance med equity crowdfunding-platformen Seedrs, der betød, at Seedrs åbnede sit sekundære marked for handel for de aktier, der var registreret hos Capdesk.

”Hvis du har aktier som medarbejder eller bare som aktionær i en virksomhed, som ikke har været på Seedrs, kan vi sende dine aktier ind på Seedrs’ marked, hvor de kan handles. Det bliver i virkeligheden en ren markedsplads for flere end bare dem, der har været med til at crowdfunde virksomheder,” siger Christian Gabriel.

Seedrs er ikke den eneste crowdfunding-platform med et sekundært marked. Finske Funderbeam har et mindre marked. Og den anden store britiske platform, Crowdcube, har først i maj også lanceret et marked.

Blot trykke på en knap
Ifølge Christian Gabriel er det grundlæggende problem med disse markeder, at de er fokuserede på helt små virksomheder, hvor der både er vanskeligheder med at finde sælgere og købere. I stedet er der langt større interesse for både at købe og sælge, når virksomhederne er blevet mere modne, måske et år eller to før en IPO, mener han.

”Med vores aktieregistreringsplatform kan virksomhederne blot trykke på en knap, som gør det muligt for aktionærerne at handle med deres aktier. Med vores løsning kan de både handle og sælge,” siger Christian Gabriel.

Den forretningsplan har været med til at trække ny kapital til hans virksomhed, som han stiftede tilbage i 2015 efter en karriere inden for bl.a. crowdfunding. Sidste fik Capdesk tilført 70 mio. kr. i en investeringsrunde. Umiddelbart ser det også lovende ud. I foråret hjalp Capdesk en engelsk virksomhed med at gennemføre sekundære aktiesalg for over 23 mio. kr.

”Langt de fleste virksomheder bliver slet ikke børsnoteret, hvorfor deres aktionærer ikke har nogen form for likviditet. Andre virksomheder gennemfører den slags for at få ryddet op i deres ejerkreds, da det er nemmere at få tilført kapital med en smallere ejerkreds. Samtidig kan virksomheder lade en strategisk investor købe op blandt tidligere aktionærer,” siger Christian Gabriel.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank