Corporate finance-rådgiveren Kapitalpartner med 100 pct.-ejer Jesper Ilsøe i spidsen har nu taget kampen direkte op med Tue Østergaards H.C. Andersen Capital om betalte IR-ydelser, herunder information om børsnoterede selskaber, bl.a. med aktieanalyser, som er finansieret af de enkelte selskaber.
Den nye fremadstormende branche, som de mindre børsnoterede selskaber elsker, lever langt hen ad vejen af at formidle information om de børsnoterede selskaber. Informationen kan have karakter af næsten uafhængig oplysning og analyse til private investorer, men den er alt andet end netop uafhængig.
Eksempelvis er Kapitalpartner nu begyndt at udarbejde analyser af en stribe selskaber, og det har været meget vanskeligt for Økonomisk Ugebrev at finde en klar skiltning i de enkelte analyser, eller ”investeringscases”, som de kaldes, om, hvorvidt de var uafhængige eller betalte af selskaberne. Økonomisk Ugebrev har derfor spurgt Jesper Ilsøe direkte om, hvilke af analyserne på hjemmesiden, der var betalte.
Uklar disclaimer
Det har han tilsyneladende ikke ønsket at svare på. Men han henviser til en disclaimer, som dog ikke kan findes i tilknytning til de enkelte analyser, men under en generel fane, der hedder ”disclaimer”.
Jesper Ilsøe skriver i en mail herom: ”I vores disclaimer fremgår, hvilke selskaber vi har arbejdet med de seneste 12 måneder. Vi kommer ikke med kurstargets eller f.eks. rene købsanbefalinger, men ønsker at have en mere ”neutral” tilgang = hvorfor kan det være en god idé at investere – eller det modsatte (vi lader Facebook influencers om at agitere for ”deres” aktier). Vi synes derfor selv, at vi er neutrale, men alle kan se, om vi har eller har haft en relation til de selskaber, vi kommunikerer om.”
Indtil videre synes det begrænset, hvor mange kunder Jesper Ilsøe har fået ind i butikken. I disclaimeren oplyses, at der inden for seneste 12 måneder er leveret ydelser til følgende selskaber: Pila Pharma, Hypefactors, Curasight, Evaxion, Re-Match, Audientes, Mdundo.com og Nexcom.
I en større analyse af ti biotekselskaber indenfor cancer, som omfatter Curasight og Evaxion, er det angiveligt kun for disse to selskaber, at der er tale om såkaldt commissioned research. Men det nævnes ikke i de konkrete selskabsgennemgange. For de andre otte selskaber er der angiveligt tale om uafhængige analyser, men det oplyses heller ikke konkret.
I en analyse fra den 18. januar 2022 af Curasight skriver Kapitalpartner, at ”Vi estimerer, at en succesfuld lancering af uTRACE vil have en sandsynlighedsjusteret værdi på DKK 14,5 per aktie baseret på 25 % sandsynlighed for lancering, hvilket udgør et upside på mere end 50 % i forhold til den nuværende aktiekurs på DKK 24,50.” Vurderingen lyder altså på et kursmål på ca. 39 kr., hvilket skal sammenholdes med den aktuelle aktiekurs på 17,3 kr.
Om forretningsmodellen oplyser Jesper Ilsøe, at ”langt de fleste selskaber fra First North og op til midten af Mid Cap har en utroligt ringe forståelse for aktiemarkedet, og hvordan man kommunikerer med det og investorerne. Vi har derfor nu løftet den del af vores arbejde til en helhed af ydelser, som i vores optik hjælper investorerne bedst muligt.”
Plads til flere kunder
Om en eventuel konkurrence med H.C. Andersen Capital, ejet af Tue Østergaard, siger han: ”Tues forretningskoncept kender jeg nok ikke tilstrækkeligt til helt at bedømme i forhold til vores ydelser. Men i den grad, de arbejder med at øge markedets kendskab til selskaberne, så laver vi det samme. Vi har kunder, men da vi næsten lige er startet, er der plads til flere. Da vi laver en del analysearbejde, før vi ”lancerer” et nyt selskab, kan vi dog ikke tage kunder ind en masse. Så der kommer løbende flere til.”
Kapitalpartners forretningsmodel ligner meget Tue Østergaards, altså mod betaling at øge synligheden af de enkelte børsnoterede selskaber. For Kapitalpartner oplyses, at der bl.a. skabes synlighed ved eksponering på de sociale medier, men også via ”research distribution partners”, hvor materialet her altså kaldes ”research”, men hvor det ikke oplyses hvilke konkrete kanaler, der er tale om.
Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet om Kapitalpartners mådeholdne succes som rådgiver for nye First North-selskaber, hvor rådgiveren har børsført en stribe selskaber, men hvor mange af dem har skiftet til en anden rådgiver efter selve børsnoteringen.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.