Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Afmatning lurer: Fonde ser mod traditionel industri og service

Carsten Steno

mandag 22. august 2022 kl. 17:00

Industriens Pension

Solide niche-orienterede virksomheder med familiebaggrund synes at blive både investorernes og kapitalfondenes svar på den forestående økonomiske afmatning. De traditionelle fremstillings- eller servicevirksomheder er lette at optimere, og langsigtet kan der skabes merværdi uanset konjunkturerne, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Solide industri- og handelsvirksomheder, skabt af familier, ser ud til at blive en del af investorers og kapitalfondes svar på den tiltagende globale økonomiske afmatning med geopolitiske spændinger, stigende renter og priser, forsyningsproblemer og kort sigtbarhed.

De senere år har investeringer i venture-selskaber og teknologi-virksomheder givet usædvanligt høje afkast. Men værdierne er pumpet hårdt op. Og det kan ikke fortsætte i samme takt, for det er blevet sværere at ekspandere globalt fra dag ét, som mange teknologivirksomheder har en målsætning om. 

Meget højt afkast

Industriens Pension med en formue til placering på 235 mia. kr. er en af de aktører, der er nået frem til denne konklusion. Det sker samtidig med, at en af de danske kapitalfonde, der satser mest på netop familievirksomheder indenfor industri og handel, Erhvervsinvest, fornylig har lukket sin fond 2 med et afkast til ejerne på 4,5 gange indskuddet. Fonden har netop lukket en first closing på en ny fond, hvor der skal investeres 1,5 mia. kr. i netop den type virksomheder. 

I 2021 gav investeringer i private equity og Industriens Pension det højeste afkast på 66 pct. Det høje afkast skyldes bl.a., at mange kapitalfonde har realiseret porteføljevirksomheder ret hurtigt.  

Men her i 2022 er udsigterne mere brogede, og derfor er det tid at trække risiko ud af markedet, forklarer director og private equity-specialist i Industriens Pension, Peter Juhl Nielsen:

”Vi har besluttet at reducere den andel af vores investeringer i PE-området, som går til venture-selskaber, fra 30 til 20 pct. I alt har Industriens Pension afsat 34 mia. kr. til investering i området,” siger Peter Juhl Nielsen. De realiserede midler skal i stedet investeres i kapitalfonde, der fokuserer på small- og midcap-området.

”Vi kigger meget på familieejede virksomheder – det er typisk gode virksomheder med en stærk virksomhedskultur, der er tætte på kunderne. Disse virksomheder er endnu ikke institutionaliserede. De kan forbedres på flere punkter, og der er etableret en god praksis for, hvordan kapitalfonde kan skabe øget værdi i den type virksomheder. Vi kan selvsagt ikke styre markederne, men ved at investere i kapitalfonde, der satser på samarbejde med familievirksomheder, ved vi, at der historisk og aktuelt er gode muligheder for at skabe værdi,” forklarer Peter Juhl Nielsen.

Han oplyser, at Industriens Pension netop har investeret i en tysk kapital-fond, der satser på at udvikle de såkaldte tyske ”mittelstand-virksomheder.” Pensionskassen går i høj grad efter at blive co-investor i denne type virksomheder. Altså ikke bare at investere i kapitalfonden, men også direkte ned i de underliggende porteføljevirksomheder. Det mindsker pensionskassernes omkostninger ved at investere.

”Der er hård konkurrence mellem pensionskasserne om de muligheder, der byder sig for co-investeringer, men omvendt er kapitalfondene også klar over, at vi går efter at mindske vores samlede investeringsomkostninger,” siger Peter Juhl Nielsen. 

Ny fond bygges op

En af de kapitalfonde, der udgør en del af målgruppen for Industriens Pensions placeringer, er angiveligt Erhvervsinvest. Det høje afkast i fond 2 på 4,5 gange indskuddet er opnået ved at opkøbe danske industrivirksomheder fra familier og udvikle dem sammen med de oprindelige ejere. Managing partner Thomas Marstrand fra Erhvervsinvest regner med at gennemføre en second closing til kapitalfondens fond 5, som der nu investeres fra. 

Thomas Marstrand vurderer ligesom Industriens Pension, at familieejede industrivirksomheder er relativt attraktive at investere i, da de ofte er placeret i nicher, hvor det er lettere at udbygge markedspositionen.

”Lige nu er vores porteføljevirksomheder ramt af leveringsproblemer og stigende transportomkostninger. Men de har i høj grad formået at kompensere for de stigenge udgifter med prisforhøjelser. Der synes i markedet at være en betydelig forståelse for, at forhøjelserne er nødvendige,” siger Thomas Marstrand. 

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank