Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Venturepenge søger mod jyske startups efter corona

Peder Bjerge

onsdag 24. august 2022 kl. 15:00

Venturekapital: Dansk biotech trodser krisen

Mens provinsens startups indtil pandemien havde et klart handicap i forhold til vækstvirksomheder fra hovedstaden, er det nu vendt. Corona lærte investorerne, at de godt tør investere i virksomheder, de ikke har mulighed for at besøge fysisk. Også de udenlandske ventureselskaber går nu efter provinsens startups, og det er med til at øge konkurrencen om den risikovillige kapital, skriver fagredaktør Peder Bjerge.

Der er ikke noget, som er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det slidte mundheld passer ret godt på de seneste års pandemi, der har forstærket ventureselskabernes mod på at investere millioner i startups, de ikke har mulighed for at møde fysisk.

”Allerede nu ser vi det åbne for, at iværksættere fra Fyn, Jylland og alle mulige andre steder sagtens kan etablere og drive virksomheder med globale ambitioner fra deres fødeby,” siger Eric Lagier, managing partner i det danske ventureselskab Byfounders. Han understreger, at mens udviklingen nok bevægede sig i den retning, har corona-pandemien accelereret tendensen.

”I to år under corona sad vi i Byfounders på Zoom med iværksættere, som vi endte med at investere i. Når man lige pludselig nedbryder krav til placering, giver det nogle flere muligheder for vækst. Og der er lige så mange talenter og ideer i Jylland som omkring hovedstaden. Det er det, vi ser lige nu,” siger Eric Lagier. 

Et godt eksempel på tendensen er en af Byfounders seneste investeringer, den aarhusianske den aarhusianske fintech-startup Vibrant, der markedsfører sig således: ”Med Vibrants betalingsapp kan du hurtigt, simpelt og sikkert modtage betalingskort i din virksomhed gennem din Android-telefon.”

Senest har selskabet fået tilført 30 mio. kr. i en kapitalrunde, hvor også et svensk ventureselskab har deltaget.

”Vibrant går efter et europæisk marked og har aktiviteter i bl.a. Spanien, Norge og Danmark. De har store ambitioner om at komme ud i hele Europa. Det kan de sagtens gøre fra Aarhus, fordi adgangen til kvalificeret talent er til stede,” siger Eric Lagier.

Eric Lagier tilføjer, at Vibrant også har internationale investorer med. Ifølge ham er det blevet normalt for amerikanske og engelske ventureselskaber at deltage i kapitalrunder i startups langt fra deres kontorer. Han ser flere af de store kendte ventureselskaber fra USA plukke fra de danske venture selskabers porteføljer. Netop derfor er mulighederne for startups i den danske provins blevet endnu større inden for de sidste år, vurderer han.

Til gengæld har denne udvikling ikke ændret på de basale økonomiske tyngdelove, nemlig at der er mindre kapital til rådighed i markedet. Med udsigten til den økonomiske nedtur skal startups indstille sig på andre betingelser for at få den nødvendige kapital, understreger Eric Lagier. Samtidig har den øgede interesse for startups fra provinsen gjort, at der er flere i konkurrencen om ventureinvesteringerne.

Peder Bjerge

Venturekapital: De seneste tendenser

Den største investering indenfor de seneste kapitalrunder er den halve mia. kr., der fortrinsvis blev hentet fra tre danske ventureselskaber og den franske Ventec-fond til selskabet Veo Technologies. Ifølge Vækstfondens opgørelse er det en af de få start-ups, der arbejder med kunstig intelligens (AI). Ellers er det generelt fintech-start-ups, som dominerer denne gang, med tre ud af ti kapitalrunder, dog ikke med de store beløb, man tidligere har set sendt til denne type startups. 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank