Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Krypto-crash: Nedgang i fintech-markedet undervejs

Peder Bjerge

mandag 14. november 2022 kl. 15:00

Krypto-crash: Nedgang i fintech-markedet undervejs

Den danske fintech-virksomhed Lunar forudser en konsolidering i markedet, hvor en række af de startups, der før let kunne skaffe venture-kroner, risikerer at gå ned. Globalt ser man en klar nedgang i venturefondenes interesse for fintechs, understøttet af det seneste styrtdyk i kryptovalutaer. Fagredaktør Peder Bjerge skriver om den store trend i venturemarkedet lige nu.

Vinteren er på vej.

Ordene er ikke taget fra en amerikansk tv-serie, men kommer fra Peter Andreasen, medstifter af og CIO i Lunar, når han skal beskrive fintech-startups’ muligheder for at hente kapital midt i en krise. Det, mener han, er muligt, men svært. Lunar er et af de få eksempler på en fintech, der på det seneste har formået at rejse penge, nemlig 212 mio. kr. fra seks investorer.

”Vi er stolte af at rejse penge i et så udfordrende marked. Men det var, hvad det kunne blive til. Vi ville gerne have rejst mere kapital for at udvide virksomheden yderligere,” siger Peter Andreasen. Han ser dog en klar tendens til, at markedet kommer til at ændre sig, og der bliver stillet nye krav til vækstvirksomheder.

”I 2021 var markedet fantastisk. En masse selskaber kunne rejse kapital. Nu kommer vi til at se en konsolidering. Vi ser nok også, at der er nogle, der ikke vil overleve den udvikling på markedet,” siger han. 

Ifølge en analyse fra ABN AMRO Ventures og Dealroom.co er ventureinvesteringer i fintech globalt faldet med 39 pct. siden toppen i fjerde kvartal i 2021.

Fintech-startups har faktisk været den sektor, som ventureinvestorerne har været mest ivrige efter at kaste penge efter. Men nu er det den type startups, der er hårdest ramt af nedgangen i mængden af risikovillig kapital, skriver analytikerne. 

Mens fintech er en af taberne, er startups inden for bl.a. energi og fast ejendom vinderne i det nye udskilningsløb. Ifølge analysen er værdiansættelsen af fintech-kometer, som svenske Klarna og amerikanske Stripe, f.eks. faldet med 86 pct. henholdsvis 28 pct. Ifølge Peter Andreasen har Lunar løbende tilpasset sig til udviklingen. Virksomheden har senest fremskyndet, at den fik sikret et økonomisk fundament. Men Lunar holder, trods udviklingen på venturemarkedet, stadig fast i planerne om at vokse. 

Det betyder, at Lunar ikke kan sende regningen videre til kunderne i samme omfang som konkurrenterne, altså de bestående banker på det nordiske marked. Derfor er Lunar tvunget til at hente kapital på et marked, hvor venturefondene kræver mere for at investere i selskabet.

”Det er den ene konsekvens af udviklingen: Hvem vil ikke forsøge at få mere for sine penge som investor i den situation? Den anden side er, at man som fintech skal indstille sig på, at fundraising tager meget længere tid end året før,” siger Peter Andreasen.

Men, understreger han: ”Det er ikke det samme som, at der ikke er kapital til rådighed for dem, der har en gennemprøvet forretningsmodel. Og vi mener, at vi er en af dem, som er i stand til at tiltrække den nødvendige kapital og har stor opbakning fra sine investorer.”

Simon Schou, CIO i interesseforeningen Copenhagen Fintech, kan også se ændringerne i venturemarkedet, når det gælder investorernes interesse for fintech-startups. 

”Der er dog stadig mange penge i venture-systemet. Fintech er stadig en vertikal, som er interessant i nedgangstider. Det har vi bl.a. også kunnet se under corona. Også i en situation, hvor økonomien går nedad, er der efterspørgsel efter fintech-løsninger, som virksomheder kan bruge til at spare penge,” siger han.

Peder Bjerge

De ti sidste Venture investeringer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank