Stadigt flere danske og nordiske kapitalfonde tager minoritetsposter i store familie- eller fondsejede erhvervsvirksomheder: De bidrager til at sikre en professionel og uafhængig ledelse gennem aktivt ejerskab, selvom de ikke har en kontrollerende aktieandel. ”Novo Holding-modellen” bliver stadigt mere udbredt, skriver fagredaktør Carsten Steno.
Danske og internationale kapitalfonde køber i stigende grad minoritetsposter i større – ofte fondsejede – virksomheder med henblik på at sikre en professionel og stringent ledelse, ofte for senere at føre virksomhederne på børsen.
I Danmark findes flere eksempler: I 2019 solgte Topsøe-familien 30 pct. af aktierne i Haldor Topsøe til kapitalfonden Temasek fra Singapore. I 2021 solgte fonden bag medicinalvirksomheden Leo Pharma en minoritetspost til Nordic Capital for 3,3 mia. kr. Senere i 2021 købte EQT 20 pct. af aktierne i 3shape (scanningsudstyr til tandlæger) for anslået 20 mia. kr. Svenske Altor ejer 40 pct. af Spies-koncernen.
Afkald på fuld kontrol
Senest har Hempelfonden indikeret, at den er på jagt efter en minoritetsaktionær, der kan bidrage til udviklingen af den danske marinemalingsproducent.
Tidligere har mange kapitalfonde afstået fra at købe minoritetsposter, fordi de ikke var i fuld kontrol. Men på det seneste har minoritetsposter vist sig at være en ny vej ind i større, attraktive erhvervsvirksomheder. Med deres begrænsede tidshorisont for ejerskab har kapitalfondene opøvet en evne til at sætte skub på udviklingen af en virksomhed. De ene-ejede selskaber har altså selv efterspurgt skarpe ledelseskompetencer udefra.
Nogle kapitalfonde har også skævet til, at en børsnoteret virksomhed, der er fondsejet, men veldrevet, har vist sig at være en god investering. Det er bl.a. Novo Holdings eksempel med det kontrollerende ejerskab af Novo og Novozymes, der henvises til.
I eksemplet LEO Pharma er fundatsen i LEO Fondet sådan, at fonden skal være den kontrollerende ejer. Men det forhindrer ikke en mindretalsaktionær i at være medejer og komme til bordet med de særlige kompetencer, som det kræver at forberede en virksomhed til børsnotering. Nøgleordet er aktivt ejerskab, og det er i høj grad hvad f.eks. Nordic Capital praktiserer i LEO Pharma, selvom fonden er minoritetsaktionær, fortæller director i Nordic Capital Christian Hedegaard.
Sideløbende med, at han har en koordinerende rolle for Nordic Capital i Danmark, arbejder Christian Hedegaard primært i Nordic Capitals healthcare-søjle, der sammen med Financial Services, Business Services og Teknologi udgør de sektorer, som kapitalfonden har specialiseret sig i.
Christian Hedegaard er næsten dagligt i kontakt med LEO Pharma, der efter to år med negativt driftsresultat forventes at give positiv driftsindtjening 2023. I både ledelsen og bestyrelsen er der sket stor udskiftning, siden Nordic Capital kom ind ejerkredsen
Assistance til ledelsen
”Vi har et stærkt fokus på at indfri de arbejdsmål, vi har aftalt i aktionærkredsen. Det gælder om at gøre en virksomhed som LEO Pharma profitabel både på kort og langt sigt. LEO Pharma skal selv være i stand til at finansiere sin vækst via egen indtjening, og den opgave hjælper vi ledelsen med at realisere,” forklarer Christian Hedegaard.
Assistancen til den daglige ledelse kan f.eks. være hjælp fra Nordic Capitals operations-team til besparelses-programmer, restrukturering af finansiering, opkøb eller frasalg. Nordic Capital hjælper også med at igangsætte initiativer, der skaber vækst og udvikler forretningen.
I forbindelse med købet er der lavet en detaljeret aktionæraftale med LEO Fondet. Aftalen beskriver, hvordan LEO Pharma skal udvikles via en lang række initiativer. Aftalen indeholder også detaljerede bestemmelser om, hvordan eventuelle uenigheder mellem aktionærerne i LEO skal løses. ”Den aftale har vi brugt lang tid på at forhandle. Det er afgørende, at der er balance og kemi mellem alle parter – Nordic Capital, den daglige ledelse, bestyrelsen og LEO Fondet – så vi alle sammen kan drive virksomheden fremad på et faktabaseret grundlag,” siger Christian Hedegaard.
Svenske Altor praktiserer også køb af minoritetsposter. ”Det er noget, vi i stigende grad gør. Hos os handler det først og fremmest om partnerskaber med de eksisterende ejere, uanset om det er en majoritet eller en minoritet, vi overtager. Uden at have de eksisterede ejere med, ombord kommer man let til at smide barnet ud med badevandet,” mener Søren Johansen, ledende partner i Altor.
Carsten Steno
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.