Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Trods løfter er regeringen tavs om lempelser for crowdfunding

Peder Bjerge

torsdag 09. februar 2023 kl. 11:15

Crowdfundingforening vil have regeringen til at spar­ke gang i dansk crowdfunding

I årevis har erhvervslivet forgæves plæderet for bed­re muligheder for at lade startups anvende crowd­funding til at hente risikovillig kapital. Nu sætter er­hvervsorganisationerne deres lid til en halv sætning i regeringsgrundlaget, mens de venter på et udspil fra regeringen. Men ventetiden kan blive lang, for over­for Økonomisk Ugebrev vil regeringspartierne tyde­ligvis ikke love for meget.

Øverst side 25 i sit regerings­grundlag erklærer samlingsre­geringen, at den bl.a. vil gøre det lettere for danskerne at investere i iværksættervirksomheder. Mere, der kan tol­kes i retningen af crowdfunding, står der ikke i den halve sætning. Ordet crowdfunding bliver ikke nævnt.

Alligevel håber både DI, Dansk Erhverv og Dansk Crowd­funding Forening, at de 12 ord dækker over, at det nu ende­lig skal være nemmere for startups og andre virksomheder at hente risikovillig kapital gennem equity crowdfunding.

”Under den seneste regering var alt linet op til, at det skulle ske. Alle partier i Folketinget var enige, men vi hav­de en erhvervsminister, der ikke rigtig rykkede på det. Partierne kom aldrig rigtig i gang med at diskutere iværk­sætterstrategi, inden valgkampen startede midt i somme­ren. Det var en katastrofe, ” siger Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening.

INTET SKET ENDNU

Igennem en årrække har Danmarks nabolande opbygget markeder for crowdfunding med forskellige platforme som engelske Seedrs, finske Invesdor og svenske Fun­dedByMe. Danske startups har hentet penge over nogle af de udenlandske platforme, da der indtil nu ikke har været levedygtige danske alternativer. Risikoen er, at de udenlandske investorer kan trække de danske vækstvirk­somheder til udlandet, ganske som man har set det ske med flere danske teknologivirksomheder.

”Men skal vi være positive, og – igen, igen – sætte vores lid til politikerne, og at det kommer ind i regeringsgrund­laget. Regeringen har et flertal, så efterhånden kan det vel kun være en formssag at få igangsat iværksætterforhand­lingerne. Nu kan vi kun vente på, at Morten Bødskov ind­kalder til forhandlinger om en ny erhvervsstrategi, som der er afsat 300 mio. kr. til,” siger Michael Eis.

”Vi har de seneste fem år snakket meget om, at der er lys for enden af tunnelen, men nu skinner det da lidt. Jeg vil ikke sige, at jeg tror på det, men vi skal jo være positi­ve,” tilføjer han.

I DI fremhæver Sine Lindstrøm, at der ifølge regerings­grundlaget skal laves en iværksætterstrategi, så i organisa­tionen håber og forventer man, at der nu vil ske noget. Hun fremhæver, at det har været et langstrakt forløb at komme så vidt. Konsekvensen har været, at nabolandene er løbet fra Danmark og er lykkedes med at opbygge markeder for den type risikovillig kapital til mindre virksomheder.

”Det er ærgerligt, at det i Danmark ikke er lykkedes at boo­ste det marked, hvor vækstvirksomheder også kan få danske investorer med ind. Alt i alt er konsekvensen bare, at danske anpartsselskaber ikke har de samme muligheder for at få den nødvendige kapital til at vokse,” siger Sine Lindstrøm.

Indtil videre har de manglende lokale crowdfunding­platforme betydet, at det er sværere for danske investo­rer at skyde mindre beløb ind i danske virksomheder.

”Det ville ellers være med til at skabe en anden investe­ringskultur i Danmark, hvor også almindelige mennesker kan være med til at investere i at skabe vækst,” siger Sine Lindstrøm.

TAVSE POLITIKERNE

I erhvervsminister Morten Bødskovs kommunikations­afdeling kan ministeren ikke kommentere emnet, heller ikke om arbejdet er i gang, lyder det. Hverken Socialde­mokratiet eller Moderaternes erhvervsordfører er vendt tilbage inden deadline.

Venstres kommunikationsafdeling har sendt et skrift­ligt citat fra erhvervsordfører Hans Andersen: ”Regerin­gen vil lave en ny iværksætterstrategi, der gør det mere attraktivt at være iværksætter i Danmark, herunder skal det være mere attraktivt at tiltrække kapital. Før valget fremlagde Venstre et iværksætterudspil, hvor vi bl.a. fore­slog at fjerne nogle af de nuværende barrierer ved aktie­crowdfunding. I arbejdet med at udarbejde den kommen­de iværksætterstrategi kommer regeringen til at se på aktiecrowdfunding sammen med en række andre gode forslag til, hvordan vi på helt rette vis kan forbedre vilkå­rene for dansk iværksætteri.”

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank