Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

First North-selskabet Hydract på vej mod konkurs ?

Morten W. Langer

tirsdag 16. maj 2023 kl. 11:15

Er First North-selskabet Hydract på vej mod konkurs

First North-selskabet Hydract blev ved noteringen på First North børsen for to år siden betragtet som et af de mest perspektivrige nye vækstselskaber på den danske vækstbørs. Efter tilførsel af 35 mio. kr. havde selskabet en børsværdi på 100 mio. kr. Nu er selskabets pengekasse tæt på at løbe tør. ”Selskabet har kun penge til ultimo maj måned 2023,” skriver le­delsen. Altså ca. to uger endnu.

First North selskabet Hydra­ct blev en kæmpe succes ved børsnoteringen for to år siden, bl.a. på bagkant af historien om, at selskabet var fast leverandør af ventiler til Carlsberg. Perspektiverne var altså store, og der blev tegnet billedet af et kæmpemarked forude. Men sådan er det ikke gået: Efter en omsætning på 7 mio. kr. i 2021 faldt salget sidste år til magre 1,6 mio. kr. Resultatet før skat dykkede fra minus 6 mio. kr. i 2021 til minus 13 mio. kr. sidste år.

Og nu er pengekassen altså tom. Selskabets ledelse har i over et halvt år søgt at finde investorer til at bakke op med ny kapital. Og der er antageligt også på det seneste søgt efter industrielle partnere, der kunne overtage selskabet. Men det er nok ikke så let at få en salgspris ud af en part­ner, der modsvarer børsværdien på aktuelt 49 mio. kr.

LEDER EFTER KØBER

Ledelsen skriver direkte i en børsmeddelelse, at ”den finan­sielle situation for Hydract A/S er udfordret og selskabet har (tidligere) indikeret, at selskabet kun har penge til ultimo maj måned 2023. Årsregnskabet indeholder i lyset af kapitalud­fordringerne væsentlige usikkerheder vedr. fortsat drift, hvil­ket også er med i revisionspåtegningen. Hydract A/S har tid­ligere på året igangsat en M&A proces og forventer at kunne løse selskabets kapitaludfordringer inden ultimo maj 2023.”

Skal man tage ordlyden for pålydende, har selskabet altså godt to uger til at finde en løsning, før pengekassen er tom. Og det er efter, at man har arbejdet et halvt år på at finde en løsning med enten ny kapital eller en parter, herunder antageligt et helt eller delvist frasalg.

Spørgsmålet er, hvor mange penge selskabet egentlig er værd i dag, og med den meget pressede tid til deadline har ledelsen næppe en særlig god forhandlingssituation.

I en kommentar til situationen siger CEO Peter Esper­sen til Økonomisk Ugebrev: ”Hydracts ledelse arbejder med åbent sind på at finde finansielle løsninger, som kan sikre den fortsatte drift til gavn for Hydract og for Hydracts aktionærer. Alt imens fortsætter salgsarbejdet uanfægtet indenfor bryggeriindustrien og andre industrier. Fødeva­reproducenter i ind- og udland anerkender de unikke for­dele ved Hydracts teknologi, og flere af dem arbejder på at introducere Hydract på helt konkrete projekter. Vi må dog konstatere, at kundernes beslutningsprocesser har taget længere tid, end Hydract har haft likviditet til. Det er vores forventning, at vi sammen med nye investorer snart kan betrygge kunderne i, at Hydract er i stand til at udvikle forretningen i den takt, som potentialet berettiger til.”

Hvis selskabet besidder en unik teknologi og/eller fa­ste leveringsaftaler med store bryggerier, burde der være en vej frem for ledelsen, bl.a. med et frasalg eller et tæt partnerskab. Begge dele synes dog tvivlsomme:

For det første viser sidste års salg på kun halvanden mio. kr., at det er meget vanskeligt for selskabet at hente nye ordrer. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger handler det bl.a. om, at bryggerier forventer serviceaftaler med leveran­dører af bl.a. ventiler, og hvis leverandøren er økonomisk usikker eller sårbar, holder de fleste nye kunder sig tilbage.

EN GRAD AF OPTIMISME

For det andet er det et stort spørgsmål, om Hydracts pro­dukter indeholder den fornødne uniqueness, som antage­ligt vil være et krav fra nye kunder for at gå med ombord. Ledelsen oplyste i forbindelse med årsrapporten, at ”Selska­bet har gennemført den lovede udvikling af eget produkt­program, og står derfor efter 2022 med et produktprogram, der er mindst lige så stærkt som vores konkurrenter.”

Formuleringen kan være en indikation om, at det er op ad bakke for selskabet. Der synes dog fortsat at være en betydelig grad af optimisme omkring de fremtidige salgs­muligheder. I de udmeldte årsforventninger for 2023 ses et salg på 15-18 mio. kr. og et resultat før skat på minus 5 til 8 mio. kr. I 2024 ses en fordobling af salget i forhold til 2023.

I forbindelse med aflæggelse af årsregnskabet den 24. april oplyste ledelsen, at ”på nuværende tidspunkt er selska­bet i dialog med flere nuværende og potentielle investorer samt kreditinstitutter om at fremskaffe den nødvendige likvi­ditet.”

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank