Økonomisk Ugebrevs status på den generelle sundhedstilstand for den danske First North-vækstbørs viser, at hovedparten af selskaberne fortsat skranter, men at der også er mange lyspunkter. I denne gennemgang kigger vi på de selskaber, der skranter eller har svært ved at få tingene til at hænge samme. I næste udgave af ØU Finans kigger vi på de potentielle First North-stjerner.
Når man bladrer gennem de seneste måneders børsmeddelelser fra First North-selskaberne, rammer man langt flere skuffelser end opmuntrende meldinger om selskabernes udvikling og sundhedstilstand.
I denne status for First North selskaberne kigger vi på de velkendte historier om, at de fleste ny-noterede selskaber blev solgt til alt for høje værdiansættelser, som efterfølgende har udløst kæmpe værditab for de nye aktionærer. Selskabernes ledelser var som hovedregel også for optimistiske, både i forhold om den forventede salgsudvikling og i forhold til, hvor langt de nye penge ville række.
Vores gennemgang starter med de nyeste børsmeldinger fra First North-selskaber, og så arbejder vi os tilbage i tiden.
10. august: Konsolidator nedjusterer forventningen til 2023 og 2024. Ledelsen nedjusterer det forventede salg i 2023 til 19-20 mio. kr., mod tidligere 20-22 mio. kr. Og der forventes nu et ebit-driftsresultat på minus 9-11 mio. kr., mod tidligere 5-8 mio. kr. I første halvår var omsætningen 9,4 mio. kr. Det oplyses, at der er gennemført en restrukturering af selskabets kapitalforhold, så der er blevet tilført 33 mio. kr. til at understøtte nye vækstinitiativer. Aktien toppede i foråret 2020 omkring 50 kr., mod den aktuelle kurs på ca. 5 kr.
10. august: Bactiquant nedjusterer omsætningen for 2023, men ebitda-forventning fastholdes. Det oplyses, at manglende levering til en enkelt amerikansk slutkunde har nødvendiggjort nedjusteringen fra oprindeligt 13-17 mio. kr. til 11-15 mio. kr. Ebitda-forventningen på minus 8-12 mio. kr. fastholdes. Den likvide beholdning ved udgangen af juni var 907.000 kr. Der oplyses i halvårsrapporten ikke noget om, hvordan man vil håndtere likviditetssituationen. Tilgodehavender er godt 4 mio. kr. og gælden 9 mio. kr.
9. august: Nexcom får tilført ny kapital. I en meddelelse oplyses det, at ”Strategic Investments A/S, den største aktionær i Nexcom og investeringsvirksomhed noteret på Nasdaq København, har ved en rettet emission indskudt DKK 5,4 mio. i selskabet til Kurs 3, og modtager herfor 1.800.000 aktier. Dertil har Strategic Investments A/S, sammen med FormueNord, Gena Speakmon, CSO i Nexcom, David Chippendale, CTO i Nexcom, konverteret lån på i alt 4.999.806 DKK til aktier til en aktiekurs på 3 DKK pr. aktie, svarende til 1.666.602 aktier. En del af provenuet fra den rettede emission vil blive brugt til at fuldt ud at indfri eksisterende lån hos FormueNord – et år før udløb.” Ved Q1 forventede ledelsen en omsætning for året på 11-15 mio. kr. og et ebitda mellem minus 2 og plus 2 mio. kr. Efter Q1 var underskuddet 4 mio. kr., og der blev ikke oplyst om likviditetssituationen.
28. juli: Conferize forventer positiv likviditet i 2025. Det er fortsat et mysterium, hvad der foregår i selskabet. Omsætningen på eventplatformen var 20.000 kr. i halvåret, og så var der andre driftsindtægter på 1 mio. kr., vist nok fra offentlige tilskud. Efter halvårets underskud på 3 mio. kr. var der likvider på 1,9 mio. kr. i selskabet. Ledelsen oplyser, at ”siden Suubz lancering i februar 2022 er der indgået partnerskab om mere end 100 forskellige abonnementer og realiserede en omsætning på ca. 450.000 kr. i første halvår af 2023. Denne omsætning fremgår ikke i Conferize A/S resultatopgørelse.”
Om forventet udvikling oplyses, at ”ledelsen forventer, at den positive udvikling fra 2022 vil forsætte i 2023. Desuden forventes der yderligere vækst i omsætningen primært gennem selskabets datterselskab Suubz ApS. Det vurderes, at denne øget omsætningsvækst på sigt vil skabe et positivt cash flow.”
21. juli. Hydract får tilført knap 7 mio. kr. fra Michael K. Andersen. Ejendomsmatadoren, som i forvejen er storaktionær i selskabet, har i første omgang reddet selskabet fra likviditetsdøden. Selskabet har over sommeren gentagne gange meddelt, at pengekassen var ved at være tom, og at der skulle findes nye penge eller frasalg af selskabet. Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet om selskabets situation, hvor det fortsat er ledelsens forventning, at man kan få accelereret salget, trods en moderat omsætning på 1,6 mio. kr. sidste år og et ebitda-minus på 13 mio. kr.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.