Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lendino øgede crowdlending-udlån mere end forventet

Peder Bjerge

onsdag 23. august 2023 kl. 11:25

Lendino øgede crowdlending-udlån mere end forventet

Crowdfunding-markedet viser sig resistent på trods af den stadigt mere pressede makroøkonomiske situation, hvor banker og andre finansieringskilder er ved at tørre ind. Højere udlånsrenter tiltrækker private investorer.

Trods økonomisk krise ser Lendinos direktør Andreas Rex Helgason positivt på det danske og udenlandske marked for peer to peer-udlån, crowdfunding.

”Med den usikre økonomiske situation og begyndende krise havde vi egentlig forventet en nedgang. Alt andet lige skulle investorerne søge mod mere sikre investeringer, men vi kan konstatere en øget appetit blandt investorerne. Og der er mange, der gerne vil låne penge i de her dage,” siger direktøren for Lendino, der som en af fire platforme på det danske marked formidler udlån til virksomheder eller private. ”Indtil videre har vi levet på en optur gennem krisen,” siger han.

Positiv udvikling vil fortsætte

I regnskabsåret 2022 slog Lendino rekord med antal af udstedte lån. Samtidig viste porteføljen af lån sig at præstere bedre end tidligere år til trods for volatiliteten det  år. Ved aflæggelsen af regnskabet forventede Lendino fortsat vækst både i omsætning og bundlinje. Resultatet i 2022 blev et minus på 1,8 mio. kr. 

Ifølge regnskabet var det forventet, at Lendino sammen med koncernens it-selskab Smallbrooks samlet ville vise et plus efter skat. Lendino alene har vist sorte tal siden 2021. I dag regner Andreas Rex Helgason stadig med, at den positive udvikling kommer til at fortsætte, og han anslår, at resultatet kommer til at ligge mellem et minus på en halv mio. kr. og et rundt nul.

”Jeg er rimeligt sikker på, at lånevolumen vil være gået frem i 2023 i takt med, at bankerne har strammet kreditpolitikken ret voldsomt. Samtidig har investorerne set, at de har fået deres penge igen med rente,” siger han.

Ifølge de seneste tal for 2023 får Lendinos långivere en gennemsnitlig udlånsrente på 8,2 pct. på de penge, de låner ud gennem platformen. Det dækker over et spænd på den laveste rente til de mest kreditværdige, A+-kunder, på 7,7 pct., til andre mindre kreditværdige, der må betale 10,4 pct for deres lån. Til sammenligning betalte lånerne i snit 6,4 pct. i udlånsrente i 2020.

Udviklingen flugter med de fleste internationale analyser af peer to peer-lånemarkedet, hvor der er klar konsensus om, at markedet for denne type lån kommer til at vokse over de kommende år.

Ifølge den seneste analyse, april 2023, fra dataanalyseinstituttet Statista, ser man vækst på det globale marked for crowdlending frem mod 2027, hvor den samlede værdi forudsiges at nå 37,4 mia. dollar, mod 30,2 mia. dollar i 2022. Udviklingen drives bl.a. frem af øget efterspørgsel efter alternative finansieringskilder, særligt blandt små og mellemstore virksomheder, i takt med fremkomsten af nye digitale teknologier, herunder AI, til mere præcist at kunne vurdere låntageres kreditværdighed og andre risici. 

Samtidig har det europæiske banktilsyn i en rapport fra januar 2022 fremhævet, at antallet af erhvervskunder, som anvender digitale løsninger, er steget med 23 pct., siden pandemien brød ud. 

Andre analysevirksomheder, som MarketWatch eller ResearchAnd Markets, kommer med lidt andre tal i deres prognoser. Men de ser samme tendens. 

Advarsel fra bankerne

Også Andreas Rex Helgason fremhæver, at bankernes opstramning er med til at presse låntagerne i retning af Lendino eller andre peer to peer-muligheder.

”Vi ser selv meget mod det engelske marked, der er ca. fem år foran os herhjemme, når det gælder finansielle teknologier. Her kan man se, at finansiering gennem crowdfunding-platforme over en bred kam har vundet stort indpas, siger han. 

Økonomisk Ugebrev har bedt brancheorganisationen Finans Danmark om en kommentar til fremdriften i crowdlending, som kan udvikle sig til en konkurrent til bankerne. 

”Vi har i mange år været begunstiget med meget lave nedskrivninger og tab i den danske banksektor. Det skyldes bl.a. på et stærkt kredithåndværk i bankerne. Samtidig er alle danske banker forberedt på, at nedskrivningerne kan stige, når konjunkturerne forværres. Så man må håbe, at crowdfunding-selskaberne og deres investorer er godt forberedte og ved, hvad de har med at gøre, hvis de går ind i lånemarkedet,” skriver Finans Danmark.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank