Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

First North: Her er vækstbørsens fremtidige vindere

Morten W. Langer

onsdag 30. august 2023 kl. 11:15

Finanstilsynet: Flere First North-selskaber udtaler sig mere optimistisk om deres situation, end regnskabstallene viser

First North har været præget af mange fiaskoer de seneste år, og typisk private investorer har tabt man­ge hundrede millioner. Men der begynder nu også at tegne sig et billede af fremtidens vindere blandt de noterede selskaber. Økonomisk Ugebrev gennemgår nogle af kandidaterne til at vokse sig rigtig store, eller som alternativt er opkøbskandidater.

Markant stigende aktiekurser er ikke nødvendigvis en garanti for stor frem­tidig succes. Men i de fleste tilfælde er kursstigninger på 50-100 pct. en god indikation på, at tingene bevæger sig i den rigtige retning, og at selskabet ikke står overfor en umiddelbar konkurstrussel.

Vi har gennemgået regnskaber og børsmeddelelser fra de 12 First North-selskaber, som i 2023 har leveret mere end 20 pct. i afkast. Flertallet af dem er fortsat udfordret af store underskud og en anstrengt likviditet. Og flere af dem oply­ser også mangelfuldt, eksempelvis ved ikke at oplyse data for omsætning, og flere giver heller ikke summariske kvartalstal.

En lille håndfuld selskaber falder særligt i øjnene som sandsynlige langsigtede vindere: Hove er steget mere end 100 pct. i år, til en aktuel markedsværdi på 213 mio. kr. Allerede i 2022 blev der leveret solid fremgang, men væksten ser ud til at fortsætte i det seneste halvår.

Selskabet, der leverer vedligehold og service for vind­mølleselskaber med hovedvægt på smøring af mekaniske lejer, leverer regnskab for halvåret den 30. august, men opjusterede årsforventningen i starten af juli.

Omsætningen ses nu at ramme 175-190 mio. kr., mod tidligere forventet 145-160 mio. kr. Ebitda ses mere end fordoblet i forhold til den tidligere forventning på 9-12 mio. kr. – nu på 25-30 mio. kr. Udviklingen afspejler på bedste vis de problemer, Vestas og andre vindmøllepro­ducenter står med i form af stigende omkostninger til rå­varer og underleverandører. Selskabet oplyser, at frem­gangen skyldes øget kundetilgang, men overskudsgraden er tydeligvis også skudt markant i vejret.

Donkey Republic leverede i Q2 et solidt positivt ebit­da på 6,2 mio. kr. Selskabet, der står bag cykeludlejning i en stribe europæiske storbyer, omsatte i andet kvartal for 34 mio. kr., hvilket er mere end en fordobling fra samme periode sidste år. Ledelsen skriver, at selskabet nu har be­vist, at det kan onboarde nye byer på langtidskontrakter, uden at det går ud over lønsomheden.

Seneste nye byer er Antwerpen, Turku og Kiel. En stor mangel i halvårsregnskabet er, at der ikke oplyses bund­linjeresultat, likviditetstræk og aktuel likviditetssituation. Til gengæld oplyses, at der er hentet 19 mio. efter halvåret i et private placement til at understøtte fortsat vækst.

FOM Technologies, der planlægger et skifte til main market i år, udmeldte en tocifret millionordre i juni, hvor årsforventningen til omsætningen samtidig blev løftet til 65-75 mio. kr. – et plus på 10-15 mio. kr. Ebitda blev dog fastholdt på moderate 2-5 mio. kr., nogenlunde det sam­me som i 2022, hvor likviditeten i slutningen af året var 20 mio. kr., efter forøgelse af leverandørgæld med 18 mio. kr. og en kapitalforhøjelse på 13 mio. kr.

Gamingfirmaet Throphy Games, med Løves Hule-del­tager Jan Lehrman og Karsten Ree som storinvestorer, ses at være på vej mod plus på bundlinjen. Ledelsen forven­ter for helåret et overskud før skat på op mod 5 mio. kr. – efter en omsætning på 14 mio. kr. i Q2 og et ebitda på 2,2 mio. kr. Ledelsens aktuelle forventninger til helåret 2023 er dog betydeligt lavere end de forventninger, der blev udmeldt sammen med årsregnskabet for 2022.

OrderYOYO, som leverer softwareløsninger til restaura­tionsindustrien, kom for nylig med halvårstal, hvor omsæt­ningen var mere end fordoblet til 116 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år. Et ebitda på 7 mio. kr. blev via sto­re nedskrivninger på 22 mio. kr. forvandlet til et stort bund­linjeminus. Afskrivninger og nedskrivningsposten er mere end femdoblet i forhold til første halvår sidste år, men for­øgelsen er ikke nærmere forklaret i regnskabet. Det står tvivl om soliditeten i den underliggende forbedrede lønsomhed.

Samesystem, som er et software as a service-selskab med forretning inden for workforce management rettet mod retail og foodservice, leverede halvårstal i slutningen af juni. Selskabet har præsteret moderat vækst siden før­ste halvår sidste år – fra 20,1 mio. kr. til 23,7 mio. kr.

Til gengæld er ebitda forbedret markant, fra minus 16 mio. kr. sidste år til 2,4 mio. kr. Forbedringen skyldes en markant reduktion i antallet af ansatte, fra 112 for et år siden til nu 66. Samtidig har en ny ledelse fra foråret ryddet op med afvikling af urentable kunder og afskrivning af kundetilgodehavender.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank