Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Venter på regeringen: Crowdfunding-platforme klar til vækst

Peder Bjerge

tirsdag 07. november 2023 kl. 11:40

Venter på regeringen: Crowdfunding-platforme klar til vækst

Regeringens meldinger om at forbedre vilkår for dan­ske iværksættere er indtil videre varm luft: Både er­hvervslivet, iværksættere og crowdfunding-platforme venter på, at den danske regering som lovet indkalder til forhandlinger om ændring af de regler, der aktuelt hæmmer det danske marked. Udenlandske platforme som Seedrs og Invesdor står på spring for at vokse i Danmark, skriver fagredaktør Peder Bjerge.

Med udgangen af oktober hav­de 186 eksterne investorer, samt nogle interne, skudt 2,32 mio. euro i danske Heliac på den engelske crowdfunding-platform Seedrs. ”Vi ser det som en test af, hvor mange penge vi kan rejse gen­nem equity crowdfunding. Vi regner med at anvende ka­pitalen fra denne runde til at øge vores produktionskapa­citet,” siger Henrik Pranov, CEO i Heliac.

Selskabet udvikler solvarmeanlæg og varmelagre. Sel­skabet har allerede større investorer inde gennem kapital­forvalteren Artha med en ejerandel på 34 pct. af selskabet.

”Gennem crowdfunding vil vi give folk med mere al­mindelige økonomiske rammer en mulighed for at inve­stere i Heliac. Alternativet ville være en børsnotering, og det vil være for dyrt og bøvlet. Skal man ud til den brede befolkning, er det her en god mulighed,” tilføjer han.

Venter stadig på regeringen

Heliac er et af de meget få danske aktieselskaber, som har rejst kapital gennem equity crowdfunding. Danske aktører har i modsætning til, hvordan det er i mange af vores na­bolande, ikke været i stand til at etablere et velfungerende marked for equity crowdfunding. En af de største hindringer for dette har været de danske selskabsretsregler, der i årevis har hindret anpartsselskaber i at anvende crowdfunding.

Tilbage i februar 2023 satte erhvervsorganisationer, bl.a. Dansk Erhverv og Dansk Crowdfunding Forening, deres lid til, at nu skete der snart noget. Ifølge regerings­grundlaget skulle det være lettere at investere i iværksæt­tervirksomheder. Alligevel er der ikke sket noget, påpeger Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening.

”Sådan har det været alt for længe. Desværre,” siger han.

Michael Eis henviser til, at i maj måned stillede Liberal Alliance forslag i Folketinget om at ændre selskabslovens § 1, stk. 3, der er den primære hindring. Alle partier, bortset fra regeringspartierne, stemte for. Regeringen ville tage det med over i de politiske forhandlinger om bedre mulighe­der for iværksættere, forlød det. Disse skulle være begyndt i oktober. Men der er endnu ikke indkaldt til drøftelser.

”Det bliver spændende, når det sker. Jeg ved, at både Seedrs og Invesdor står klar til at komme ud over stepper­ne på det danske marked,” siger Michael Eis.

Marcus Tempte, Seedrs’ country manager, deler Eis’ frustration over, at det trækker ud med at gøre det mu­ligt for anpartsselskaber at hente kapital. ”Det vil have en enorm effekt for at kunne lave en kampagne for virksom­heder på vores platform, hvis de regler bliver vedtaget. Indtil da fortsætter vi med at konvertere ApS-selskaber til aktieselskaber, hvilket desværre påfører selskabet om­kostninger, men det er eneste mulighed for at kunne be­nytte crowdfunding i Danmark,” siger han.

Ifølge Tempte ville de lovede lempelser betyde, at Seedrs kunne øge sin volumen af danske startups på platformen. Marcus Tempte håber generelt, at startups’ muligheder for at hente kapital gennem offentlige ud­bud, herunder gennem crowdfunding, vil blive lempet. Et andet problem i dag er bl.a., at selskaber med negativ kapital ikke kan opfylde kravet for at konvertere til aktie­selskaber og derved ikke kan kvalificere til crowdfunding.

”Startups har typisk en anstrengt økonomi, netop fordi de er startups, så de er strandede,” siger han.

Flere på vej

Seedrs har efter en lang proces fået sin europæiske li­cens, hvorfor platformen kan markedsføre sig bredt, også på det danske marked. Det seneste danske selskab på platformen er Heliac, men Seedrs i Danmark har nu en række startups, f.eks. Tattoodo, på vej ind på platformen.

Også en anden stor platform, Invesdor, står på spring ind på det danske marked. Ifølge Sascha Grundmann, kommu­nikationschef i Invesdor, har platformen ikke været aktiv på det danske marked, bl.a. på grund af uklarhed om reglerne. Men de nye EU-regler, sammen med andre forhold, gør, at Invesdor nu vil øge sit fokus på det danske marked.

Økonomisk Ugebrev har bedt Erhvervsministeriet om en udmelding på, hvornår forhandlingerne med de politi­ske partier påregnes at begynde.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank