Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Specialiserede kapitalfonde løber med investorernes penge

Carsten Steno

onsdag 06. december 2023 kl. 11:15

Specialiserede kapitalfonde løber med investorernes penge

Kapitalfonde, der investerer i software og it, foretrækkes af investorerne i det nuværende marked. To specialiserede danske aktører har for nylig rejst nye fonde med internationale investorer, mens generalistfondene har problemer, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Specialiserede kapitalfonde, der fokuserer på it og software, trækker fra i kapløbet med generelle buyout-kapitalfonde om investorernes penge. Pensionskasser kigger i stadig højere grad hen mod disse fonde, der generelt genererer et højere afkast. Dels fordi de har en dyb forståelse for de brancher de investerer i, dels fordi der er en høj grad af gentagelse i de processer, porteføljevirksomhederne gennemgår for at vokse og udvikle sig. 

I det forholdsvis lille danske kapitalfondsmiljø er der tydelige eksempler på udviklingen. 

VIA equity, der har specialiseret sig i software og it-servicevirksomheder, havde i eftersommeren first closing på en ny fond på 250 mio. euro, hvor prominente internationale investorer som Rotschild, J.P. Morgan og flere andre deltog på linje med bl.a. Nordea. Men også det danske familiekontor Gaardboe Jensen er med.

Nyt forhold til illikvide investeringer

Tilsvarende har den danske kapitalfond GRO, der ligeledes specialiserer sig i b2b-software, rejst en fond på 0,6 mia. euro inden for det seneste år og for nylig åbnet kontor i London.

Derimod har generalistfonde som Maj Equity, Catacap og på det seneste også Erhvervinvest måttet konstatere, at det ikke er så let at rejse nye penge i det nuværende marked, hvor pensionskasserne er mere tilbageholdende med at investere i nye kapitalfonde. Det skyldes bl.a. den såkaldte denominator-effekt, der betyder, at der skal skabes et nyt balance-forhold mellem likvide og illikvide investeringer som følge af aktiekursfald og de stigende obligationsrenter. 

Peter Juhl, der som director i Industriens Pension investerer i kapitalfonde, bekræfter, at der er stor interesse for specialiserede fonde, men peger dog samtidig på, at fonde, der investerer i familievirksomheder, også oparbejder en ekspertise, som er et speciale i sig selv.

En anden stor investor, IIP, der investerer i kapitalfonde på vegne af pensionskassen PKA, foretrækker også specialistfonde, fordi de præsterer bedre i kraft af branchekendskab og gentagne processer. 

VIA equity er en af de danske specialistfonde, som har tiltrukket stor interesse, også fra internationale investorer. 

VIA equitys fond 2 gav investorerne en Internal Rate of Return, som er det afkastmål, der bruges i branchen, på hele 60. Normalt lover fonden investorerne tre gange deres penge igen set over hele investeringsperioden, der typisk er på ti år.  

Ifølge ledende partner Benjamin Kramarz har VIA i de seneste 18 år udelukkende fokuseret på software-og it-servicevirksomheder. Porteføljevirksomhederne ligger i Norden og i Tyskland, hvor markedet for software-virksomheder er stort, men knapt så udviklet. 

”Vi har tre styrker. Vi har en dyb forståelse af software, vi har lokalkendskabet i Norden og Tyskland, og vi er vant til arbejde med mindre virksomheder. Selvom vi er i et område, hvor der er stort vækstpotentiale, er der selvfølgelig risici i de enkelte virksomheder. De kan være afhængig af en founder eller af en bestemt stor kunde, de kan have en teknisk it-gæld, eller de kan have en prisstruktur, som ikke er optimal. Det er risici, som vi håndterer og har stor erfaring i arbejdet med,” siger Benjamin Kramarz. 

Foretrækker specialiserede fonde

I forhold til investorerne mærker VIA, at de generelt godt kan lide, at en kapitalfond er specialiseret.

VIA har i samtaler med investorer også mærket denominator-effekten på den måde, at nogle investorer har mindre likviditet til rådighed at investere for.

”Men generelt har vi haft stor interesse, ikke mindst fra internationale investorer. Bl.a. fordi vores fonde afkastmæssigt er kåret blandt de bedste i verden. Vi har også kunnet sortere i de investorer, vi har ønsket at have med. Generelt vil vi gerne have en bred investorkreds, også med danske investorer – og dem vil vi måske se lidt flere af, inden vi lukker fonden helt i begyndelsen af det nye år.”

VIA equity investerer helst som majoritetsaktionær, men tager har også minoritetsposter i op til 30 pct. af porteføljevirksomhederne. Derimod lover VIA som hovedregel ikke investorerne adgang til co-investeringer, som mange pensionskasser ellers efterspørger, fordi de så kommer billigere med i investeringer i lovende virksomheder. Det kan dog ske i særlige tilfælde, hvor muligheden giver mening. 

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank