Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Familiekontorer tager teten i kamp om virksomheder

Carsten Steno

onsdag 13. december 2023 kl. 17:40

Familiekontorer går efter små vækstvirksomheder

Investeringsselskaber baseret på familiekapital er stadigt mere aktive i M&A-markedet. De satser på udbytte og har ingen exit-strategi. Udbyttemodellen udfordrer traditionelle kapitalfonde, der mærker en stigende konkurrence om de gode industrivirksomhe­der, skriver fagredaktør Carsten Steno

Danske kapitalfonde møder stigende konkurrence fra fami­lie-kapital i kampen om de mest attraktive danske indu­strivirksomheder inden for business to business. I mod­sætning til kapitalfonde har familierne ingen exitstrategi.

Senest har det jyske investeringsfællesskab Zefyr In­vest, der investerer i b2b-industri-virksomheder på vegne af en række familier, markeret sig med opkøbet for 123 mio. kr. af virksomheden Concrete, der producerer be­tonblandingsanlæg.

Handlen er et såkaldt carve out fra den børsnoterede industrikoncern Skako i Fåborg på Fyn. Blandt investorerne i Zefyr finder vi Johan Hoffman, som er kendt som stifter af pet food-koncernen Arovit i Esbjerg, Ole Nattestad, som er medstifter af rederiet Ruth, og Søren Hygom, som blandt andet er stifter af offshore-virksomheden Dogis i Esbjerg.

Tidligere i år har Jysk-Fynsk kapital, som blandt ejerne tæller Familien Grunnet fra Genua Invest og Primo-kon­cernen, Elkjær-familien (tidligere ejere af Tvilum-Scan­birk), og Waldemar Birn Holding i Holstebro, etableret et nyt selskab JFKH, som har overtaget Lindana, en virksom­hed i Tørring, der fremstiller flis-huggere. JFKH er på jagt efter flere industrivirksomheder og har ansat en ny direk­tør til at løse denne opgave. I det gamle Jysk-Fynsk kapital er der seks porteføljevirksomheder.

Også den vestfynske USTC-gruppe, der ejes af bun­ker-olie milliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre, har bebudet virksomhedsopkøb. Øst for Store­bælt har Familien Riegels (Motortramp,) der kontrollerer rederiet Norden, meldt sig på banen i samme anledning.

Satser på løbende udbytte

Fælles for de to jyske investeringsselskaber er, at de i modsætning til traditionelle buy-out fonde ikke har en exit-strategi, men følger det, der kaldes ”udbyttemodel­len”. De ser sig selv som langsigtede ejere, der leverer et løbende udbytte til investorerne.

Exits kan forekomme, hvis selskaberne af en eller an­den grund ikke længere er de rette ejere til en virksom­hed, men exits er ikke målet. Til gengæld insisterer de på majoritetsposter – i Zefyrs tilfælde 80 plus, mens majori­tetsprocenten varierer lidt mere hos Jysk-Fynsk. Det sker i modsætning til de mindre danske buy out fonde, der også kan acceptere minoritetsposter i bytte for en stærk aktio­næroverenskomst.

I øvrigt er jyske investeringsselskaber forskellige i deres set up. Zefyr Invest er således registreret hos Finanstilsy­net for forvaltning af unoterede aktiver og har dedikerede kapitalsagn fra forskellige investorer. I Jysk-Fynsk baseres investeringer på kapitalindskud forlods fra ejerne.

”Vi tilbyder vores familie-investorer, at de kan investere i fællesskab med ligesindede, kapitalmæssigt og i indstilling til virksomhedsdrift. De giver kapitaltilsagn og får mulighed for at sprede deres investeringer, men er ellers passive investo­rer. Bestyrelsesmedlemmer til portefølje-virksomhederne rekrutteres udenfor investor-familiernes kreds”, forklarer Lars Stagaard Jensen fra Zefyr Invest, der har eksisteret si­den 2017 og i dag har fire virksomheder i porteføljen.

Lars Stagaard og hans kollega i Zefyr Birgitte Nygård Jørgensen har en baggrund som revisorer i et lokalt revi­sionshus i Esbjerg, hvor de i høj grad rådgav om virksom­heds-transaktioner.

Risiko for udtynding

I Jysk-Fynsk Kapital forklarer adm. direktør Per Kristensen, at udbyttemodellen uden exitstrategi har den fordel, at virksomhederne bedre kan disponere på langt sigt, uden at skulle tænke på om et planlagt exit er forestående.

”Vi mener, vi kan sikre en langsigtet og mere sikker vækst i virksomhederne uden en exit-strategi. Vi kræver i stedet løbende udbytte fra vores virksomheder, så investo­rerne kan få forrentet deres penge. Og så tror vi på, at lø­bende udbytter også giver et godt grundlag for at et fornuf­tigt afkast, når virksomheden en dag skal ejerskiftes. Selv om vi ikke arbejder hen mod en exit, vil virksomhederne jo skulle sælges en dag. Det er vigtigt for os at tjene penge i virksomhederne og ikke på virksomhederne. Med en exit-strategi er der en risiko for, at man kommer til at udtynde værdierne i de selskaber, man køber”.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank