Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

EIFO: Vækstbørsen skal professionaliseres

Carsten Vitoft

onsdag 20. december 2023 kl. 17:25

Stor frustration over rodet EIFO-udbud af fonde

Alle aktørerne omkring First North har et medansvar for den dårlige udvikling, lyder det fra EIFO, der håber at skabe succeshistorier ved at trække solide venture-eje­de vækstselskaber på børsen. Og så skal en ny growth fund sikre, at de potentielle unicorns ikke søger til ud­landet for at hente vækstkapital. Fagredaktør Carsten Steno har interviewet EIFO’s investeringsdirektør.

Siden 2017 har 33 af de 37 virk­somheder, der er blevet note­ret på First North i København, ikke leveret de afkastmål, de har lovet investorerne. For tiden er en lang række af selskaberne nødlidende, og afnoteringerne står i kø.

Det er en udvikling, som selvsagt ikke er prangende, og som aktørerne omkring First North ikke kan være tilfred­se med, erkender investeringsdirektør i EIFO (Fusionen af Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond) Erik Balck Sørensen.

Selv har EIFO investeret direkte i tre af selskaberne, andre har fået lån, og desuden er EIFO engapgeret via en investering på 100 mio. kr. i investeringsforeningen Small Cap Danske Aktier KL, en fond i BankInvest-regi, der har investeret betydeligt i selskaber på First North.

”Vi har alle et medansvar. Ikke mindst selskaberne selv. Men også de rådgivere, der er i markedet, samt Nasdaq, for at få rettet op på kvaliteten,” siger Erik Balck Sørensen.

”Der er for mange selskaber, som aldrig skulle have været børsnoteret. De har ikke haft kvaliteten til det. Vi er blevet præsenteret for mange af selskaberne og har kun­net konstatere, at flere dem forgæves har forsøgt at rejse kapital i det private marked for siden at gå vækstbørsve­jen. Men det skulle have været omvendt. Vi skulle jo have haft selskaber på børsen, der havde skaffet privat kapital og i næste fase ønskede at gå bredere ud. Som det er nu, får vi ingen nye noteringer, og det var jo ikke meningen.”

Men alligevel har I selv investeret i First North-selskaber og givet lån til flere af dem. Hår I forsøgt at holde en hånd under dem?

”Nej, det kan man ikke sige. Men vi har haft en målsæt­ning om at få den del af kapitalmarkedet til at fungere. I den forbindelse har vi gjort en indsats. F.eks. ved at være med til at skabe institutionelle investorer som BankInvest. Der har også været selskaber, der på lånetidspunktet så ud til at være i stand til at servicere en gæld. Men i øvrigt tror jeg ikke, man skal blande corona-lån ind i det her. Det var en særlig opgave, vi fik pålagt i forbindelse med at holde kapitalmarkedet åbent under pandemien.”

Hvordan kommer First North på fode igen?

”Det handler grundlæggende om professionalisering. De selskaber, som vil på vækstbørsen, skal gennemgå en grundig selvevaluering. Vi har samarbejdet med Forenin­gen af Børsnoterede Vækstvirksomheder om en guide hertil. Desuden skal vi have certificerede rådgivere, som guider virksomhederne – også til at afstå fra en børsnote­ring, hvis de ikke har kvaliteten. Nasdaq kan også spille en rolle, selvom de som markedsplatform selv mener, de har svært ved at gribe ind.”

Men det har vi hørt i mange år?

”Som jeg ser det nu, kunne det måske være vejen frem at få nogle af de mere solide vækstcases, som vi har i danske ventureselskaber, noteret på vækstbørsen, så vi fik nogle gode historier til at understøtte de succeser, der trods alt også har været. Det er nok ikke let, for de bedste selskaber kan også finde vækstkapital på anden vis. Men vi må prøve.”

Kan venturefondene spille en rolle ved skabelsen af en mere succesfuld vækstbørs?

”En mulighed kunne også være at få solide vækstvirk­somheder fra danske ventureselskaber noteret på Nasdaq Small Cap, altså på hovedbørsen, og på den måde skabe nogle succeser, som på længere sigt også kan skabe en tro på en vækstbørs. Det må aktørerne omkring markedet ar­bejde sammen om. For det er en kendsgerning, at velkøren­de danske vækstvirksomheder mangler muligheder i Dan­mark for vækstkapital, når de nået et godt stykke af vejen på deres udviklingsrejse. De må henvende sig i USA og andre steder. Det er ikke nødvendigvis et problem for selskaberne, men set fra et dansk synspunkt mister vi nogle muligheder.”

Selv arbejder EIFO for etablere en growth fund, der kan tilføre stærke danske vækstvirksomheder vækstkapi­tal, når de skal ekspandere globalt.

”Det er en opgave, vi håber at få løst i 2024, selvom det ikke er let. For det er store beløb, der skal rejses. Vi taler ofte om, at en vækstvirksomhed skal tilføres kapital i stør­relsesordenen 500 mio. kr. for at slå igennem globalt. Og så forslår et par milliarder jo ikke så meget.”

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank