Mens pensionskasserne er meget tilbageholdende, er fonde og familiekontorer i stigende omgang begyndt at engagere sig i serie b-, c- og e-investeringsrunder, når lovende vækstvirksomheder skal hente kapital til at ekspandere globalt. Skal familiekontorerne have succes, skal de dog tættere på virksomhederne, skriver fagredaktør Carsten Steno.
Vækstvirksomheder har fortsat vanskeligt ved at finde kapital herhjemme til de vigtige serie b-, c- og e-runder, der skal give dem mulighed for at ekspandere globalt. Pensionskasserne holder sig tilbage med den type investeringer.
Derfor er virksomhederne ofte henvist til at finde penge i USA, med den konsekvens at en stor del af deres virksomhed også flytter uden for landets grænser. Det er f. eks. sket med Unisys, Zendesk, Thadeshift og Vivino.
7 ud af 11 såkaldte unicorns med en markedsværdi på over 1 mia. dollars stiftet i Danmark efter år 2000 har flyttet hovedkontoret ud af landet.
Dyrt for pensionssektoren
Men selvom pensionskasserne vægrer sig ved at deltage, er det stadig muligt for vækstvirksomheder at finde finansiering herhjemme. Flere aktører vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at fonde og familiekontorer i højere grad end tidligere nu er klar til at løfte opgaven.
Claus Gregersen, adm. direktør i det fondsejede investeringsselskab Chr. Augustinus Fabrikker, peger på, at fonde og familiekontorer råder over stigende formuer, som også kan indgå i finansieringen af vækstvirksomheder.
”Det er på sin vis forståeligt, at pensionskasserne holder sig tilbage med at finansiere vækstvirksomhederne. De kan ikke omkostningsmæssigt forsvare at gå ind i dette marked. Omvendt har vi i Danmark i de senere år set, at stadig flere fonde og familiekontorer er aktive med investeringer i vækstvirksomheder, og de kan løfte en del af opgaven,” siger Claus Gregersen.
Selv har Chr. Augustinus Fabrikker f.eks. investeret lige under 100 mio. kr. i AI-virksomheden Corti, der senest har rejst i alt 418 mio. kr. i en serie b-runde. Corti udbyder AI-assistenter, der støtter sundhedsfagligt personale, når de interagerer med patienter.
Tilsvarende har Chr. Augustinus Fabrikker deltaget i kapitalrunder i den ekspanderende podcastplatform Podimo, der i alt har rejst omkring 1,5 mia. kr. i ny kapital siden stiftelsen i 2019. I alt har Chr. Augustinus Fabrikker afsat op til 2 mia. kr. til den type scale-investeringer, som der foreløbig er foretaget seks af.
Flere af investeringerne er sket i tæt samarbejde med EIFO (tidligere Vækstfonden). Claus Gregersen understreger da også, at en forudsætning for, at fonde og familie-virksomheder kan løfte mere på scale-området, er, at EIFO som hidtil har frihed til at agere aktivt på området og koordinere indsatsen.
”Det er også vigtigt, at EIFO og familiekontorerne investerer bredt og ikke bare i grøn omstilling. Også uden for det grønne områder findes der i Danmark en lang række vækstvirksomheder med stort potentiale,” siger han.
Frederik Aakard, der er virksomhedsrådgiver i Dansk Ejerskifte, har også noteret sig, at flere familiekontorer investerer i vækstvirksomheder.
”Deres strategier er meget forskellige. Men der er ingen tvivl om, at deres formuer vokser, og en del af midlerne afsættes til aktive investeringer i virksomheder med stort potentiale,” siger Frederik Aakard.
Tidligere opgørelser har vist, at der er over 50 familiekontorer med investerbare formuer på mere end 1 mia. kr.
Store navne
Blandt de fonde og familiekontorer, der har investeret i vækstvirksomheder, optræder f.eks. Lars Larsen Group, der indenfor de seneste tre år har investeret i vækstvirksomhederne Design Collection Denmark og One A.
Anders Holck Povlsens Heartland-koncern hører også til blandt de aktive investorer i vækstlaget – ikke bare herhjemme, hvor Nemlig.com og internetbanken Lunar Way indgår i porteføljen. Velux-familien er ligeledes aktiv på feltet.
Det er dog ikke alle fonde og familiekontorer, der er lige gode til at håndtere flere vækstvirksomheder på én gang.
”Kapitalfonde og venturefonde er jo meget tæt på deres virksomheder. Det er man typisk ikke i de familiekontorer, hvor der er få ansatte. Her udøver man sit medejerskab via bestyrelsesposter, men det er sjældent tilstrækkeligt. Derfor ser man også, at familiekontorer investerer sammen med andre investorer, der i det daglige er tættere på virksomhederne,” siger Frederik Aakard.
Carsten Steno
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.