Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Månedsstatus: Glansen er gået af dansk fintech

Peder Bjerge

tirsdag 12. marts 2024 kl. 17:25

Stor frustration over rodet EIFO-udbud af fonde

Ikke bare hos danske startups, men også internationalt, bliver finansieringen af fintech-startups nu ramt af en række negative tendenser. Hypen er forduftet, og investorerne er langt mere skeptiske. Alligevel mener bl.a. EIFO, at der er gode handler at gøre, skriver fagredaktør Peder Bjerge

Når Jacob Bratting Pedersen, partner i EIFO, ser på de nøgne tal, ser det ikke godt ud for danske fintech-startups. Og her mener han ikke de problemer, som Lunar er røget ud i på det seneste med Finanstilsynet og erstatningskrav på mere end 400 mio. kr. fra en forsmået norsk partner.

Bratting Pedersen peger på, at mængden af kapital til danske fintech-startups er faldet fra 1,2 mia. kr. i 2022 til lige over en halv mia. kr. sidste år. ”Det viser et fald for den type startups, ligesom vi har set i USA i 2023, hvor fintech-finansieringen faldt meget dramatisk. Generelt faldt ventureinvesteringerne, men fintech dykkede endnu mere end markedet,” siger han.

En rapport fra Silicon Valley Bank, nu en division af First Citizen Bank, fremhæver også, at fintech i særlig grad blev ramt af den økonomiske nedgang på venturemarkedet. Mange fintech-startups nød godt af, at kapital var billig og venturefondene rundhåndede. Da det sluttede, gjorde det ondt på startups, der ikke kunne omstille sig hurtigt nok til den nye økonomiske virkelighed.

Men det er langt fra hele forklaringen: Den finansielle sektor bliver hele tiden underkastet stadig mere restriktiv regulering, både i Europa og på den anden side af Atlanten. Det rammer i særlig grad mindre spillere, som startups, der har svært ved at få den slags omkostninger til at hænge sammen.

”Der er en del investorer, som har set, at det er svært at internationalisere fintech-startups. Det er vanskeligt at finde en mere konservativ kundegruppe, hvis man som startup vil levere software til bankerne. Og henvender man som dansk startup sig til udenlandske banker, bliver det mange gange sværere,” siger Jacob Bratting Pedersen.

Man skal heller ikke underkende udgifterne til udvikling, hvor bankerne har langt flere økonomiske muskler at spille med, vurderer han. Startups har også svært ved at konkurrere med bankerne om at tiltrække den bedste arbejdskraft, da bankerne kan tilbyde højere lønninger, pensionsordninger og sikkerhed i ansættelsen.

”I startups har vi set eksempler på, at de store banker nærmest har støvsuget udviklingsafdelingerne,” siger Jacob Bratting Pedersen.

Den statslige vækstfond EIFO har dog investeret 11,3 mio. kr. i den midtjyske fintech Safty sammen med ventureselskabet Upfin. Hvorfor mon det, når markedet for fintech lige nu ikke lyder allermest opløftende, lyder spørgsmålet fra Økonomisk Ugebrev.

”Vi har stadig en tro på, at der er gode muligheder indenfor fintech-verdenen. Tag en anden fintech, Flatpay. Den rykker bare derudad. Safty er en virksomhed, der arbejder med analyse af data, og her ser vi også muligheder,” siger han.

Ifølge Oliver Sjöstedt fra Upfin er Safty interessant ikke mindst på grund af folkene bag den århusianske startup. De har tidligere udviklet og solgt en startup med succes, fremhæver han.

”De har den fornødne viden og tyngde til at klare sig i denne branche. Det var en af årsagerne til, at vi gik ind i den. De har bygget deres virksomhed på at tilbyde deres kunder at udnytte deres data mere effektivt.”

Peder Bjerge

De ti seneste venture

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank