Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervsinvest-fond brænder inde med virksomheder

Carsten Steno

onsdag 19. juni 2024 kl. 17:25

Erhvervsinvest-fond brænder inde med virksomheder

Kapitalfonden Erhvervsinvest ligger inde med et betydeligt antal industrivirksomheder, som ikke er solgt, selvom de blev erhvervet for mange år siden. Det giver lavere afkast og bekymringer i ejerkredsen, skriver fagredaktør Carsten Steno.

En af de få uafhængige eksperter på kapitalfonde, vi har i Danmark, er ikke i tvivl: ”Hvis en kapitalfond inden for fem-seks år ikke kan få en virksomhed op på det niveau, man forestiller sig på investeringstidspunktet, så er der tale om en fejlinvestering.”

Sådan har ekstern lektor på CBS, Robert Spliid, der har skrevet en bog om kapitalfonde, udtrykt det. Og han har tilføjet, at det jo aldrig kan blive en kapitalfonds opgave at fungere som industrielt holdingselskab.

Selvom betragtningen er generel, kunne den godt være møntet på den mellemstore kapitalfond Erhvervsinvest, der i sin fond III disponerer over seks porteføljevirksomheder, som er erhvervet for otte eller ni år siden, og som stadig ikke er solgt.

Langt op til målsætning

Fonden blev etableret i 2013 med en kapital på 0,9 mia. kr., og den er således udløbet. Investorerne i fonden er PFA, Nykredit, AP Pension, AKF og Dansk Vækstkapital (EIFO). Sidstnævnte har den største ejerandel i fonden. Investorerne havde ved udgangen af 2023 indbetalt 802 mio. kr. og fået 887 mio. kr. udbetalt.

Før en investering i en kapitalfond er god, skal investorerne helst havde deres penge 2,5 gange igen. Der mangler altså ganske meget, og derfor skal de resterende frasalg helst gå særdeles godt. Men det er der ikke nødvendigvis udsigt til.

Dertil kommer, at en forlængelse af fondene, som er mulig ud over deres tiårige løbetid, reducerer afkastet til partnerne i Erhvervsinvests managementselskab, idet investeringsbetingelserne typisk bliver genforhandlet. Normalt har partnerne udsigt til en gevinst på 20 pct. af den sum, der overstiger et årligt afkast på 8 pct. Men det må der nok vinkes farvel til i denne forbindelse.

Erhvervsinvest lavede i 2022 en first closing på sin fond V på 1,1 mia. kr, men har ikke meldt noget ud om en final closing – måske fordi de investorer, der hidtil har bakket op om selskabet, er bekymrende for, hvordan salget af de seks selskaber i fond tre skal gå.

De meget lange ejerskaber vedrører selskaberne Samsø Syltefabrik, hvis produktionsanlæg brændte for tre uger siden, fødevarevirksomheden European Freeze i Kirke Hyllinge, der giver underskud, Randers Reb, der ifølge årsrapporten kom med et mindre tilfredsstillende resultat, tæppevirksomheden Fletco Hening, spilleautomat-virksomheden Gaming i København, hvis salgsforsøg for nylig angiveligt skulle være strandet, og Agrometer i Grindsted, der handler med landbrugsmaskiner. Blomster- og gartneri-grossisten Gasa i Odense er heller ikke nogen vindersag. I det seneste offentliggjorte regnskab fra 2022 faldt overskuddet således fra 33 mio. kr. i 2021 til 3 mio. kr. i 2023.

Erhvervsinvest har det i det hele taget med at holde på virksomhederne ret længe. I 2022 blev to virksomheder, Epoke (saltsprederanlæg, erhvervet i 2010) og Design Eye Wear således udskilt i et særligt såkaldte ”continuation vehicle” kaldet Sileo. Derved blev det muligt at lukke Erhvervsinvests fond II. I den forbindelse kom der delvist nye investorer ind i Sileo, og siden er Design Eye Wear solgt med godt resultat.

Travl leder

Managning partner i Erhvervsinvest Thomas Marstrand er en af branchens veteraner. Han beskrives som dygtig, men ind imellem også lidt egenrådig. Han sidder i alle porteføljeselskabernes bestyrelser, ligesom han er direktør i alle komplementarselskaberne, hvilket kræver en betydelig arbejdskapacitet.

Trods adskillige henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar til udviklingen i Erhvervsinvest-porteføljen fra Thomas Marstrand.

I Erhvervsinvests fond IV har investorerne til dato indbetalt 1,5 mia. kr. Værdien af de ni porteføljevirksomheder er ifølge 2023-regnskabet opgjort til 2,9 mia. kr. Her ser det således bedre ud for investorerne, forudsat de ni virksomheder bliver solgt godt.

En af de bedste er landbrugsmaskinfabrikken Bogballe, der producerer gødningsspredere. Også Arminox (armeringstål) og Dykon (dyner) tegner lovende.

Erhvervsinvests portefølje er præget af industrielle virksomheder. Rigtig drevet giver de stor værditilvækst, men ofte er de også kapitalintensive, hvilket gør det sværere for en kapitalfond at drive dem til store overskud indenfor en kortere tidshorisont.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank