Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Klassiske kapitalfonde udfordres: Langsigtede ejere går efter SMV

Carsten Steno

onsdag 28. august 2024 kl. 17:15

Kapitalfondes bankrelationer sårbare efter konkurser

Mindre ejerledede virksomheder er blevet et nyt attraktivt investeringsobjekt for investeringsfonde, som satser på langsigtede ejerandele uden fuld kontrol. Ejerne undgår derved superoptimering på den korte bane, og de bevarer kontrollen. Den nye SMV-ejertype er både private velhavere og udenlandske pensionskasser, som ofte kan hente afkast på 20-30 pct. årligt. Fagredaktør Carsten Steno gennemgår her eksempler på den nye type investeringsfonde.

Kapitalfondslignende investeringsselskaber køber i stigende grad mindre danske ejerledede virksomheder op for at beholde dem, optimere dem og skabe langsigtede stabile overskud. Blandt de nye aktører på markedet er investeringsselskabet New Legacy i Odense, hvis formue stammer fra private investorer med baggrund i energisektoren.

New Legacy kom på markedet sidste år med fokus på at investere i danske SMV’er for at være en aktiv investor i og sparringspartner til virksomhederne og deres ejere.

En anden aktør med samme dagsorden er det canadiske investeringsselskab Lynx, hvor canadiske pensionsfonde er de største investorer. Alene i år har Lynx opkøbt to danske virksomheder, JD Stål i København og Dan Egtved fra byen af samme navn. De to virksomheder driver forretning inden for hhv. stålkonstruktioner og staldinventar.

New Legacy har for nylig erhvervet stålvirksomheden Bittenbakker i Kolding. Tidligere i år investerede New Legacy tillige i virksomheden Woodson på Fyn, der bl.a. arbejder med sortering af affald.

”Vi ser stadigt flere investeringsselskaber, familiekontorer og andre velhavere, der investerer i danske ejerledede virksomheder med en god indtjening og et godt cash flow. De ser disse investeringer som langsigtede. De giver et stabilt afkast, og der er mulighed for at optimere og udvikle virksomhederne – både ved organisk vækst og lejlighedsvise opkøb”, siger Claus Richter, partner hos M&A rådgiver-virksomheden Faqtum M&A, der bl.a. har formidlet salg til Lynx.

Han peger på, at en del af disse investorer ser langsigtede investeringer i veldrevne SMV-virksomheder som attraktive, idet de typisk giver et årligt afkast på 20-30 pct., hvilket er et attraktivt supplement til ejendomsinvesteringer med betydeligt lavere afkast. Henrik Schrøder, partner i Translink, der for nylig solgte Bittenbakker til New Legacy, bekræfter tendensen.

Væk med stramme regneark

Foruden Lynx og New Legacy er bl.a. investeringsselskabet Dane Capital, blandt den nye type af investorer. Også investeringsselskabet Tietgen Invest har foreløbig foretaget tre investeringer. Også de har fokus på at skalere virksomhederne.

I mæglerkredse forlyder det også, at lensgreve Bendt Tido Hannibal Wedells selskab Wefri er begyndt at interessere sig for SMV-markedet af ejerledede virksomheder. Greven, der er Danmarks største jordejer, har ellers hidtil kun gjort det i landbrugsvirksomhed.

Det canadiske selskab Lynx ejer efterhånden syv virksomheder i Danmark. Foruden JD Stål og Dan Egtved gælder det dør- og portproducenten Arkas nær Horsens, producent af stauder, Majland Stauder i Sdr. Omme, Obel-P i Herning, der producerer automationsudstyr til træindustrien, rengøringsvirksomheden Partner Service i Kastrup samt trappeproducenten Sundby Trapper på Mors.

Ashly Manis, chef for Lynx i Europa, forklarer, at selskabet typisk fokuserer på veldrevne SMV-virksomheder, der står overfor et generationsskifte. Lynx overtager aktiemajoriteten og satser på en stabil udvikling i virksomheden. Der er typisk tale om produktions-, handels- og servicevirksomheder.

Ingen exitplaner

Hos New Legacy forklarer partner Christian Ejlskov, at selskabet forsøger at kombinere det bedste fra kapitalfonde og familiekontorer.

”Vi prøver egentlig at tage det bedste fra alle de måder, der er at investere på i unoterede virksomheder. Vi går ikke efter bestemte brancher og har heller ikke bestemte krav om, hvor meget vi vil investere. Vi har, indtil nu, investeret primært som minoritetsaktionær, men vil nok fremover i højere grad gå efter majoritetsposter,” siger han.

Videre fortæller Christian Ejlskov: ”Vi har til dato investeret i fem virksomheder, men går efter en portefølje på +10 virksomheder. Vi sælger, hvis der er naturlig anledning til det, men vi har ikke nødvendigvis nogen exitplaner. Vi vil derfor optimere bedst muligt for at skabe værditilvækst i selskaberne, og derved skabe et afkast på sigt.”

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank